logo

Δημιουργία δικού μου Mastodon instance

13/11/2022

Η εξαγορά του Twitter, από τον Elon Musk, φαίνεται ότι έφερε ένα πολύ καλό στην υπόθεση των ανοιχτών τεχνολογιών. Δημιούργησε ένα μεγάλο κύμα μετακόμισης πολλών ανθρώπων, από το Twitter στο Mastodon.

To Mastodon είναι μια open source υλοποίηση ενός αποκεντρωμένου κοινωνικού δικτύου, βασισμένο στο ανοιχτό πρωτόκολλο ActivityPub. Σε μεγάλο βαθμό θυμίζει τον τρόπο λειτουργίας του Twitter, αλλά η δύναμη του είναι ότι ο κάθε χρήστης βρίσκεται σε διαφορετικό server. Όμως όλοι οι servers “μιλάνε” μεταξύ τους και οι χρήστες μπορούν να “ακολουθούν” χρήστες που βρίσκονται αλλού.

Μπορεί ο καθένας να στήσει το δικό του instance του Mastodon, που μπορεί να έχει συγκεκριμένη θεματολογία, να είναι προσωπικό, να ανήκει σε μια εταιρεία, σε έναν οργανισμό, σε ένα πανεπιστήμιο κοκ.

Έτσι είπα κι εγώ να δοκιμάσω. Υπάρχουν έτοιμες λύσεις σε διάφορες υπηρεσίες cloud (π.χ. Digital Ocean), που μπορείς πάρα πολύ εύκολα να στήσεις το instance σου. Υπάρχει όμως και ο τρόπος να το στήσεις σε docker, που είναι όμως παραπάνω φασαρία.

Το instance μου είναι αυτό (https://mstn.apps4net.eu) και το account μου αυτό (https://mstn.apps4net.eu/@YiannisKiranis)

Μπορεί κανείς να αρχίσει να ψάχνει για το Mastodon από εδώ.

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed