Το Elementary OS έχει ήδη App Center όπου μπορεί κάποιος να βρει μια open source εφαρμογή, να την εγκαταστήσει και να πληρώσει όσο θέλει.
Ο στόχος είναι όμως να φτιαχτεί από την αρχή με καλύτερη ασφάλεια, καλύτερη τεχνολογία και να λειτουργεί σε όλες τις Linux distros. Για τον σκοπό αυτό έχει επιλεγεί να χρησιμοποιηθεί το Flatpak format για το πακετάρισμα των εφαρμογών.
Αυτό δίνει την δυνατότητα στις εφαρμογές να έχουν στο package τους ότι χρειάζονται από βιβλιοθήκες και components. Ενώ η κάθε εφαρμογή είναι sandboxed και μπορεί να δει κάτι από το υπόλοιπο σύστημα μόνο δίνοντας της συγκεκριμένα δικαιώματα.
Βελτιώσεις θα γίνουν και στο σύστημα πληρωμών.
Το App Center δεν θα παίζει μόνο στο Elementary OS, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, αλλά σε όλες τις Linux distros.
Για την δημιουργία του software έγινε μια crowdfunding καμπάνια στο Indiegogo. Έχει μαζευτεί ήδη το ποσό που χρειαζότανε, αλλά μπορεί όποιος θέλει να υποστηρίξει και τώρα.
Πηγή: it’s FOSS
Πριν 15 χρόνια ακριβώς, το Google Maps εμφανίστηκε και άλλαξε τον τρόπο που μετακινούμαστε και βρίσκουμε σημεία που μας ενδιαφέρουν στις πόλεις. H Jen Fitzpatrick ηγείται της σχετικής ομάδας στην Google και έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Wired.
To Google Maps έδειξε εκείνη την εποχή πως σε έναν browser μπορεί να τρέξει μια τόσο απαιτητική εφαρμογή. Ανέδειξε επίσης μία νέα κλάση δεδομένων για την Google. Πριν έστελνε έναν web crawler και μάζευε δεδομένα από το web. Τώρα έπρεπε να στείλει έναν crawler στον πραγματικό κόσμο.
Η Jen Fitzpatrick μας λέει ποια ήταν τα μεγάλα τεχνικά προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει. Όπως η συγκέντρωση των δεδομένων από πολλαπλές πηγές, η εξακρίβωση της ορθότητας τους, η γρήγορη ενημέρωση, η υποστήριξη νέων περιοχών στο πλανήτη κτλ
Πως από ένας απλός ψηφιακός χάρτης, εξελίχτηκε σε navigation εφαρμογή, με την εμφάνιση των smartphones.
Σήμερα εξελίσσεται με AR χαρακτηριστικά και ο μελλοντικός στόχος είναι να καλύπτει τον χρήστη στην μετακίνηση του, όποιο μέσο και να χρησιμοποιεί, πέρα από το αυτοκίνητο που καλύπτει κυρίως σήμερα.
Μας μιλάει, επίσης, για τον ανταγωνισμό με την Apple και την αντίστοιχη εφαρμογή που έχει αυτή.
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ.
Από το mathesis διοργανώνεται online μάθημα για εισαγωγή στην Java. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν και έχει διάρκεια 5 εβδομάδες, ενώ απαιτεί προσπάθεια περίπου 60 ωρών. Ξεκινάει στις 17/2/2020.
Δεν προϋποθέτει προηγούμενη γνώση ή εμπειρία προγραμματισμού και καλύπτει εισαγωγικά στοιχεία της γλώσσας Java. Το μάθημα καλύπτει επίσης τις βασικές έννοιες του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού, τις δομές δεδομένων της γλώσσας, χρήση αρχείων και επικοινωνία με βάσεις δεδομένων, ενώ περιλαμβάνει πλήθος από παραδείγματα και ασκήσεις που λύνονται βήμα-βήμα.
Η παρακολούθηση του, περιλαμβάνει την εκπόνηση 2 εργασιών που παραδίδονται προς αξιολόγηση. Ο σπουδαστής που θα ολοκληρώσει το μάθημα αυτό θα είναι σε θέση να προγραμματίζει στη γλώσσα Java και να λύνει ενδιαφέροντα πρακτικά προβλήματα, όπως η ανάκτηση/αποθήκευση πληροφορίας σε βάσεις δεδομένων και η δημιουργία απλών παιχνιδιών.
Το μάθημα θα διδάσκει ο Γιάννης Κωστάρας.
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή μπορείτε να πάτε εδώ.