Φαντάσου αντί για περιστέρια στις δικές μας πόλεις, να είχαμε φαλακρούς αετούς. Κάποιοι όμως δεν το φαντάζονται απλά, αλλά το ζουν. Σε μια μικρή πόλη σε νησί της Αλάσκας, την Αναλάσκα, οι συμπαθητικοί αετοί έχουν… ξεφύγει λίγο.
Ο φαλακρός αετός είναι προστατευόμενο είδος και εθνικό πτηνό των ΗΠΑ. Στην συγκεκριμένη περιοχή επειδή υπάρχει και πολύ μεγάλο λιμάνι για αλιευτικά, είναι πόλος έλξης για τους αετούς, που βρίσκουν ευκαιρία να κλέψουν κανα ψαράκι. Πολύ… χαίρονται και στην γειτονική χωματερή.
Μέσα στην πόλη κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και αρκετές φορές μπορούν να είναι κίνδυνος για τους κατοίκους, αν νιώσουν ότι απειλούνται ή δουν κάτι ενδιαφέρον και θέλουν το αρπάξουν. Παρ’ όλα αυτά οι κάτοικοι φαίνεται να το απολαμβάνουν και να έχουν προσαρμοστεί στην ιδιαιτερότητα αυτή. Με τις κουτσουλιές δεν νομίζω πάντως…
Εμείς περιμένουμε πάντως ένα remake της γνωστής ταινίας του Alfred Hitchcock, εμπνευσμένο από την Αναλάσκα.
Δείτε ένα mini ντοκιμαντέρ για το θέμα, όπως και ένα βίντεο με επιδρομή σε φορτηγάκι που είχε ψάρια.
Η Niantic τα είχε βρει σκούρα όταν είχε ξεκινήσει το Pokemon Go, πριν ένα χρόνο. Οι servers της αγκομαχούσαν από την πρωτοφανή τεράστια ζήτηση. Μέχρι να γίνει playable από τα εκατομμύρια χρηστών σε όλο τον πλανήτη, περάσανε αρκετές βδομάδες.
Θα περίμενε κανείς ότι με την τεχνογνωσία που είχε μαζέψει τότε, θα τα κατάφερνε καλύτερα σε νέο peak. Όμως, τον προηγούμενο μήνα, στις 22 Ιουλίου, η εταιρεία έζησε ένα καταστροφικό event στο Σιγάγο. Εκεί είχαν μαζευτεί 20.000 περίπου gamers, αλλά κανένας δεν κατάφερε να παίξει, αφού τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας και οι servers της Niantic κατέρρευσαν.
Στην συνέχεια αναβλήθηκαν τα ανάλογα Ευρωπαϊκά events, που είχαν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο.
Δεν συνέβη όμως το ίδιο σε event στην Ιαπωνία. 2 εκατομμύρια παίχτες μαζεύτηκαν την προηγούμενη βδομάδα στην Yokohama, για να πιάσουν 120 εκατομμύρια pokemons. Το event διήρκεσε 7 μέρες και όπως φάνηκε οι υπεύθυνοι έχουν μάθει πλέον. Ή απλά εκεί είναι Ιαπωνία και οι υποδομές καλύτερες. Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες είχαν ενημερωθεί και κατάφεραν να αντεπεξέλθουν. Ενώ και οι developers κάνανε τις απαραίτητες αλλαγές ώστε οι servers να μπορέσουν να αντέξουν το peak.
Σειρά παίρνει η Ευρώπη να δοκιμαστεί. Θα τα καταφέρει ή θα γίνει του Σικάγου;
[πηγή: Gamespot] [image by: Niantic]
Πριν την έκρηξη των smart phones, η φάση με τους instant messengers φαίνονταν ότι μπαίνει σε καλό δρόμο. Google, Facebook, AOL, Microsoft κτλ υποστήριζαν πλήρως ή σε κάποιον βαθμό το ανοιχτό πρωτόκολλο XMPP (πρώην Jabber). Πράγμα που εξασφάλιζε συμβατότητα μεταξύ των διαφόρων υλοποιήσεων. Θα μπορούσες με ένα μόνο πρόγραμμα να έχεις πρόσβαση σε όλες τις υλοποιήσεις instant messaging. Από την πλευρά των χρηστών, αλλά και ανεξάρτητων developers, μοιάζει να είναι αυτός ο σωστός δρόμος.
Και μετά ήρθε το χάος. To instant messaging γιγαντώθηκε, έγινε texting (η μετεξέλιξη των SMS), με τα smart phones και σιγά-σιγά οι μεγάλοι παίχτες, άρχισαν να σπρώχνουν τις δικές τους κλειστές υλοποιήσεις. Το XMPP εγκαταλείπεται και οι εφαρμογές αυτές μετατράπηκαν σε γιγάντια κλειστά οικοσυστήματα. Με διαφημίσεις, plugins, bots, shopping κτλ.
Πολύ πιο πλούσιες και χρήσιμες εφαρμογές, αλλά η πολυδιάσπαση είναι εφιαλτική για τον χρήστη. Πρέπει να χρησιμοποιεί πολλές διαφορετικές εφαρμογές για να μπορεί να επικοινωνεί με τους φίλους του που μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιεί διαφορετική εφαρμογή. Ενώ δεν λείπει και η περίπτωση της Apple που όχι μόνο είναι κλειστή σαν εφαρμογή, αλλά και στο λειτουργικό της. Ενώ οι άλλοι συνήθως προσπαθούν να δίνουν τις εφαρμογές τους σχεδόν για όλα τα λειτουργικά και πλατφόρμες.
Πέρα από τον πόλεμο μεταξύ των εταιρειών έχουμε και τον “πόλεμο” μέσα στις ίδιες τις εταιρείες, που ψάχνοντας τον χαρακτήρα των υπηρεσιών τους, μπορεί να έχουν ταυτόχρονα διαφορετικές υλοποιήσεις για το ίδιο πράγμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Google, που φαίνεται όλα αυτά τα χρόνια να μην ξέρει τι θέλει. Ένα φεγγάρι τα έβαζε όλα μέσα σε μια ενιαία εφαρμογή (ήταν γενικότερη αυτή η τάση βέβαια), το hangouts.
Πλέον αυτή η υλοποίηση είναι παλιομοδίτικη και η τάση είναι οι ξεχωριστές ευέλικτες εξειδικευμένες εφαρμογές. Έτσι εφαρμογές-τέρατα, σπάνε τώρα σε μικρότερες. Η Google φαίνεται πως εγκαταλείπει το hangouts και σπρώχνει το Duo (video/audio κλήσεις) και το Allo για messaging. Και ίσως έχει και τίποτα άλλο που δεν το έχω πάρει χαμπάρι. Μάλιστα το Allo είναι ακόμη και αρκετά κλειστό προς τις διάφορες πλατφόρμες. Παίζει μόνο σε Android και iOS, ενώ προχθές το έβγαλε και για web, που όμως παίζει μόνο σε Chrome και απαιτεί την ταυτόχρονη ύπαρξη της android (αποκλειστικά) εφαρμογής, αφού μέσω αυτής δουλεύει η web.
H Apple όπως είπαμε βρίσκεται μονίμως στην κοσμάρα της και όλα τρέχουν μόνο σε iOS και Mac OS. Ενώ το Facebook υποστηρίζει σχεδόν τα πάντα, αλλά την web έκδοση δεν την λες και της προκοπής. Ενώ το ίδιο το Facebook έχει εξαγοράσει και το ανταγωνιστικό WhatsApp.
Από την άλλη, η Microsoft μοιάζει να μένει πίσω, με το Skype να θυμίζει τον Γκοτζίλα πλέον.
Στο παιχνίδι παίζει και το Viber, που φαίνεται ότι πηγαίνει πολύ καλά σε Ελλάδα (σπάνια θα δεις Έλληνα που να μην το έχει εγκατεστημένο), αλλά και πλήθος άλλων εφαρμογών που παίζουν μπάλα σε ιδιαίτερες τοπικές αγορές. π.χ. Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Λατινική Αμερική κτλ
Το συμπέρασμα είναι ότι σήμερα με όλον αυτόν τον κακό χαμό κλειστών συστημάτων, φαντάζει αδύνατο να μπορούμε να περάσουμε σε ένα κοινό ανοιχτό πρωτόκολλο, όπως έγινε κάποτε σε άλλες εφαρμογές. π.χ. στους browsers.
[image by: Wired]