Μια βδομάδα μετά την κυκλοφορία των Windows 10 να πω τις εντυπώσεις μου. Καταρχήν, δεν είμαι κανονικός χρήστης των Windows. Στο μηχάνημα μου έχω σε dual boot το OSX και τα Windows. Μπορείς να μαντέψεις ότι τα Windows υπάρχουν μόνο και μόνο για τα παιχνίδια.
Οπότε δεν τρελαίνομαι έτσι κι αλλιώς για το αν είναι καλό σύστημα ή όχι. Παιχνίδια να τρέχουν σωστά και ο Chrome, στην τελική.
Βέβαια πέρασα και μερικούς μήνες όταν καταστράφηκε το Mac Mini μου, μόνο με τα Windows 8 για καθημερινή χρήση και ήταν τραυματική εμπειρία. Στην περίπτωση των Windows 10 σίγουρα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, αλλά εξίσου τραυματική.
Καταρχήν τα Windows 8 εμένα δεν με χαλούσαν γιατί έλειπε το start menu. Το βρίσκω έτσι κι αλλιώς άχρηστο και πρωτόγονο. Το θέμα ήταν όταν σε πήγαινε στην αθλιότητα που λέγονταν (και δεν λέγονταν) metro interface.
Στα Windows 10 μας άφησε χρόνους το metro interface (πολύ σωστά) και επανήλθε μια έκδοση του start menu. Κάπου διάβασα ότι μπορείς να το κάνεις όπως ακριβώς ήταν το κλασικό στις εκδόσεις πριν τα Windows 7. Δεν με ενδιαφέρει. Άχρηστο.
Απλά ξεγελάει τους αρχαιόπληκτους η ύπαρξη του. Αυτό που είναι χρήσιμο πραγματικά, είναι το search που έχει στο start menu. Στα γρήγορα γράφεις, για παράδειγμα, τους πρώτους χαρακτήρες της εφαρμογής που θέλεις να τρέξεις, πατάς enter και έγινε η δουλειά. Δεν χρειάζεται να ψάχνεις σε τεράστια λίστα με τις δεκάδες εφαρμογές σου. Έτσι δουλεύουμε στο OSX, έτσι είναι πολύ σωστά και στα Windows 10 τώρα. Σε συνδυασμό και με το πολύ καλό task bar, που μοιάζει πλέον αρκετά με το dock του OSX, το κλασικό start menu δεν έχει κανέναν λόγο ύπαρξης.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό που έλειπε πάρα πολύ από τα Windows, ήταν οι εικονικές οθόνες. Χαρακτηριστικό που είχαν ήδη εδώ και χρόνια το OSX και το Linux.
Πλέον στα Windows 10 υπάρχει το task view, αν και για αρχή έχει κι αυτό τα προβληματάκια που είχαν τα spaces με τα πολλαπλά monitors. Σε επόμενο update πιστεύω θα στρώσει και θα δουλεύει όπως πρέπει.
Πολύ σωστό βήμα προς τα μπροστά είναι και τα συμμαζεμένα settings. Υπάρχει και το παλιό control panel για λόγους συμβατότητας, αλλά επιτέλους πάει να συμμαζευτεί αυτό το χάος που είχαν παραδοσιακά τα windows.
Αυτό που έμεινε δυστυχώς ίδιο και κακό είναι ο file explorer. Όταν στο OSX έχεις τον finder με το column view, τα tabs κτλ, τότε ο file explorer των windows μοιάζει να βρίσκεται στην εποχή των windows 3.1.
Αν και γενικά τα Windows 10 είναι σε καλό δρόμο σε θέματα εμφάνισης και ευχρηστίας ακόμη έχει πολύ να φτάσει το OSX. Η απλότητα του OSX και διάφορα μικρά χαρακτηριστικά (π.χ. quick view) εδώ κι εκεί κάνουν την διαφορά.
Το συμπέρασμα είναι ότι ακόμη μια χαρά έχω το OSX σαν βασικό σύστημα.
Πάμε όμως και στο θέμα του privacy που έγινε αρκετός θόρυβος. Τα Windows 10 μαζεύουν πλήθος δεδομένων και τα στέλνουν στους servers της Microsoft. Είναι αληθές αυτό.
Γιατί τα μαζεύει όμως; Είμαστε ανήμποροι να το σταματήσουμε;
Τα Windows 10 μαζεύουν διάφορα δεδομένα (για τις συνήθειες του χρήστη) που θα είναι χρήσιμα σε εφαρμογές που χρησιμοποιούν διαφήμιση. Όπως φαίνεται τα ίδια τα windows περνάνε σε μια εποχή που θα είναι δωρεάν και η διαφήμιση είναι ένας τρόπος για έσοδα.
Τα Windows 10 συνδέονται επίσης με το MS account του χρήστη για να συγχρονίζονται οι διαφορετικές συσκευές που τρέχουν windows (pc, κινητά, tablets κτλ). Συγχρονίζονται settings, bookmarks, ιστορικό του web, calendars, mail κτλ.
Τα Windows 10 μαζεύουν δεδομένα για να λειτουργεί η φωνητική υπηρεσία Cortana (όπως η siri στο iOS) η οποία υπάρχει για να απαντάει σε ότι ρωτάει ο χρήστης. Όσο περισσότερα γνωρίζει τόσο καλύτερες οι απαντήσεις και πιο χρήσιμη η υπηρεσία.
Τα Windows 10 έχουν διάφορες cloud υπηρεσίες που συγκεντρώνουν τα δεδομένα στους servers της Microsoft. Drive, calendar, mail κοκ
Τα Windows 10, λοιπόν, κάνουν ότι κάνει ένα σύγχρονο λειτουργικό (σε desktop ή κινητό) για να προσφέρει διάφορες χρήσιμες υπηρεσίες και ευκολίες. iOS και Android για παράδειγμα τα κάνουν όλα αυτά πάνω-κάτω
Είναι βολικό και για τις διάφορες μυστικές και φανερές υπηρεσίες που θέλουν να βάλουν χέρι σε όλα αυτά τα δεδομένα; Φυσικά και είναι. Με ένα ένταλμα η Αμερικάνικη δικαιοσύνη μπορεί να πάει στην Microsoft και να ζητήσει τα δεδομένα κάποιου χρήστη και η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να τα δώσει. Αυτό τουλάχιστον στα φανερά και με τον νόμο.
Η σύγχρονη τεχνολογία, καλώς ή κακώς, για να λειτουργήσει θέλει να κάνουμε παραχωρήσεις στο privacy. Ποιος δεν έχει για παράδειγμα google account για χίλιες δυο ευκολίες και ανταποδοτικά δίνει όλα τα προσωπικά του δεδομένα στην Google;
Ή ποιος δεν έχει dropbox για να συγχρονίζει τα αρχεία του σε όλες τις συσκευές του;
Ανάλογα χρησιμοποιούμε χίλιες δυο cloud υπηρεσίες.
Πληρώνουμε το τίμημα της ευχρηστίας και της ευκολίας. Όλα τα δεδομένα που μαζεύουν διάφοροι, τις περισσότερες φορές υπάρχει τρόπος να μην τα μαζεύουν. Δεν χρησιμοποιούμε τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Απλό. Μπορούμε όμως χωρίς αυτές;
Για να να ξαναέρθουμε στα Windows 10. Όλα αυτά που έγραψα πάνω ότι κάνουν, μπορούν να απενεργοποιηθούν και τίποτα να μην πηγαίνει στους servers της Microsoft.
Στην επιλογή privacy στα settings των Windows 10, έχει πλήθος χαρακτηριστικών που μπορείς να κάνεις off. Με πρώτο και καλύτερο την συλλογή δεδομένων για διαφημιστικούς λόγους.
Μπορείς να μην συνδέσεις τα windows στο Microsoft Account σου για μην συγχρονίζει. Δεν ενεργοποιείς την Cortana επίσης, αν και για να την ενεργοποιήσεις πρέπει να έχεις αμερικάνικο localization. Οπότε οι περισσότεροι Έλληνες χρήστες ούτε θα καταλάβουν την ύπαρξη της, άρα και δεν μαζεύει δεδομένα από αυτούς.
Μπορείς γενικά να μην χρησιμοποιείς καμιά cloud υπηρεσία της Microsoft ή οποιασδήποτε άλλης εταιρείας.
Αν τα κάνεις όλα αυτά, μάντεψε. Η Microsoft και κανένας άλλος δεν μαζεύει δεδομένα. Τουλάχιστον φανερά δηλαδή, γιατί δεν κόβω το χέρι μου ότι το οποιοδήποτε πρόγραμμα δεν μπορεί να κάνει και κρυφά διάφορα.
Το ουσιαστικό ζήτημα που έχουν τα Windows 10 και κάθε εφαρμογή, είναι το αν ενεργοποιούν διάφορα πράγματα by default χωρίς να ρωτήσουν τον χρήστη. Τα Windows 10 δυστυχώς ενεργοποιούν κάποια πράγματα by default. Βέβαια μπορείς στην εγκατάσταση τους να μην επιλέξεις express install και να ρωτηθείς για την κάθε λεπτομέρεια. Ποιος μπαίνει σε αυτή την διαδικασία όμως;
Από την εποχή του WoW (την πρώτη χρονιά που βγήκε) είχα να κολλήσω με ένα MMORPG. Κατά καιρούς ασχολιόμουν με κάποιο για κανα δυο μέρες, αλλά μέχρι εκεί.
Το Skyforge έχει δύο βδομάδες περίπου που άνοιξε η open beta του και άρχισε και το… λιώσιμο. Είναι μια δημιουργία της Ρώσικης Allods Team και της Αμερικάνικης Obsidian Entertainment.
Το παιχνίδι είναι ότι πιο πρωτότυπο έχω δει και δεν μπορείς να πεις ότι είναι ένας κλώνος του WoW. Αν και στοιχεία άλλων παιχνιδιών σίγουρα μπορεί να βρει κάποιος που ασχολείται περισσότερο με το είδος.
Στο Skyforge δεν έχει τα συνηθισμένα levels που ανεβάζεις. Η πρόοδος σου φαίνεται από τον δείκτη που λέγεται prestige. Επηρεάζεται από τις κλάσεις που ξεκλειδώνεις, τα όπλα σου, τα abilities, τα talents, τα upgrades κτλ. Αναλόγως το prestige σου ξεκλειδώνεται και περιεχόμενο ανάλογης δυσκολίας. π.χ. εγώ έχω τώρα γύρω στα 6100 prestige, ενώ το high end περιεχόμενο του παιχνιδιού ξεκλειδώνεται μετά τα 30000.
Στο παιχνίδι ξεκινάς με 3 βασικές κλάσεις. Lightbinder, Paladin ή Cryomancer. Ενώ ο χαρακτήρας σου παίρνει πολύ customization στην εμφάνιση του. Καθώς προχωράς ξεκλειδώνεις talents και abilities στον χάρτη της κλάσης σου (class atlas). Ταυτόχρονα μπορείς να ξεκλειδώσεις άλλες κλάσεις στον Ascension Atlas.
Μπορείς να αλλάξεις class όποτε θες μέσα στο παιχνίδι (εκτός από όταν είσαι σε combat), επιλέγοντας ανάμεσα σε αυτές που έχεις ξεκλειδώσει. Συνολικά υπάρχουν 13 μέχρι τώρα.
Ιδιαιτερότητα του παιχνιδιού είναι και το gameplay της μάχης, το οποίο έχει πολλά action χαρακτηριστικά. Κάθε class έχει το δικό της gameplay.
Το Skyforge εξελίσσεται στον πλανήτη Aelion και ο χαρακτήρας σου είναι ένας αθάνατος στην πορεία του να γίνει Θεός. Καθήκον σου να προστατέψεις τον πλανήτη από επιδρομές.
Ο κόσμος του Skyforge έχει χαρακτηριστικά scifi με φουτουριστικές πόλεις, τεχνολογία κτλ. Οι εχθροί που έχεις να αντιμετωπίσεις είναι διάφορα πλάσματα αλλά και μηχανές.
Δεν υπάρχει ένας ανοιχτός κόσμος στον οποίο κυκλοφορείς όπως στο WoW. Υπάρχουν κάποιες περιοχές που είναι ανοιχτές στις οποίες κάνεις διάφορα quests στο κλασικό στυλ (σκότωσε τόσα πλάσματα, ενεργοποίησε τόσες συσκευές κοκ) αλλά είναι σε instances, όπου υπάρχει κάποιος αριθμός άλλων παιχτών μαζί σου. Μπορείς να ολοκληρώνεις τα quests μαζί με τους άλλους, χωρίς να είσαι στο ίδιο group. Δηλαδή αν πρέπει να σκοτώσεις ένα mob, μπορείς να το σκοτώσεις μαζί με άλλους και να πάρουν όλοι το kill. Πολύ βολικό αν δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα μόνος σου εύκολα. Ειδικά στα bosses. Απλά περιμένεις να βρεθεί και άλλος (ή άλλοι) κοντά σου για να κάνεις τα kills που χρειάζεται το quest.
Πέρα από τους ανοιχτούς κόσμους, υπάρχουν τα dungeons που φυσικά είναι και αυτά instances. Κάθε dungeon έχει συγκεκριμένο reward ή μπορεί να είναι και μέρος ενός quest που πρέπει να κάνεις. Στα dungeon μπορείς να πας είτε solo είτε με group (έχει και αυτόματο group finding). Τα αρχικά dungeons είναι 3 ατόμων, ενώ στην πορεία υπάρχουν και 5 ατόμων. Ενώ για πιο μετά υπάρχουν και τα raids, αλλά δεν μπορώ να πω ακόμη πολλά για αυτά, γιατί δεν έχουν μπει ακόμη στο παιχνίδι και δεν τα έχουμε δει.
Τα αρχικά dungeons είναι σχετικά εύκολα, αλλά όσο προχωράς τα bosses αρχίζουν και έχουν ιδιαίτερους μηχανισμούς και χρειάζεται κάποια στρατηγική να βγουν, με την κάθε class να έχει τον ρόλο της.
Εδώ να πω ότι γενικά δεν είμαι και πολύ… κοινωνικός στο gaming. Δηλαδή προτιμώ το solo gaming και αν μπω σε group δεν είμαι και για πολύ μπλα μπλα. Το Skyforge βοηθάει αυτό το στυλ. Είναι σαν το diablo περίπου. Μπαίνεις σε group και απλά σκοτώνεις χωρίς να πεις κουβέντα. Ή ακόμη καλύτερα στους open worlds δεν χρειάζεται καν να μπεις σε group. Απλά βρίσκεσαι σε ένα σημείο ταυτόχρονα με άλλους και σκοτώνεις, χωρίς καμιά απαίτηση επικοινωνίας.
Βέβαια αυτά ισχύουν κυρίως στην αρχή που τα dungeons είναι εύκολα. Όσο αυξάνονται οι απαιτήσεις και η δυσκολία, μια συνεννόηση την θέλει, ειδικά την πρώτη φορά που πας σε κάποιο dungeon και δεν ξέρεις τους μηχανισμούς. Οπότε μια ματιά την ρίχνεις στο chat για καμιά επεξήγηση για το τι κάνει το συγκεκριμένο boss και ψοφάς χωρίς να το καταλάβεις. Αν το μάθεις το dungeon μπορείς να γίνεις… αντικοινωνικός και πάλι.
Όλα αυτά στο pve μέρος του παιχνιδιού. Υπάρχει και pvp σε ειδικές αρένες. Μέχρι τώρα έχω δει pvp “όλοι εναντίον όλων”, 3×3, 10×10. Για πιο μετά θα υπάρχουν μάχες μεταξύ pantheons (guilds), αλλά είναι κομμάτι του παιχνιδιού που δεν έχει εισαχθεί ακόμη.
Κάποια στιγμή οι πιστοί σου (πας για Θεός, είπαμε), σου φτιάχνουν άγαλμα και σε λατρεύουν. Είναι το order σου. Τότε μπορείς να έχεις και κάποιους μαθητές τους οποίους μπορείς να στέλνεις σε αποστολές. Φτιάχνεις temples κι έτσι μπορείς να αυξήσεις λίγο ακόμη κάποια από τα stats σου. Είναι ένα παράλληλο game μπορεί να πει κανείς.
Όπως είπα πάνω σε κάποια σημεία. Υπάρχουν στοιχεία του παιχνιδιού που δεν έχουν εισαχθεί ακόμη. Κυρίως στο end gaming. Τα περισσότερα από αυτά έχουν προγραμματιστεί για τις 11 Αυγούστου. Μέχρι τώρα έτσι κι αλλιώς κανείς δεν έχει περάσει τα 30000 prestige, απ’ όσο ξέρω.
Με αφορμή αυτό, να πω ότι υπάρχουν κάποια όρια στην πρόοδο του καθενός στο παιχνίδι. Υπάρχει εβδομαδιαίο όριο στα credits (βασικό νόμισμα του παιχνιδιού) αλλά και σε άλλα resources που είναι απαραίτητα για να ανεβάσει κανείς prestige. Έτσι οι καμμένοι δεν μπορούν να φτάσουν γρήγορα στο end gaming (που δεν υπάρχει ακόμη είπαμε), αλλά και κρατιέται μια ισορροπία ώστε να υπάρχουν παίχτες διάσπαρτοι σε όλο το εύρος του prestige, αντί να υπάρχουν οι χαρακτήρες με high prestige και low και στο ενδιάμεσο τίποτα. Τουλάχιστον αυτοί είναι οι ανεπίσημοι λόγοι που έχω διαβάσει για την ύπαρξη των ορίων. Δεν γνωρίζω αν στην πορεία τα καταργήσουν.
Πάντως εγώ ακόμη με τον ρυθμό που παίζω δεν έχω καταφέρει να φτάσω κάποιο όριο, αλλά υπάρχουν gamers που το φτάνουν σε 2-3 μέρες, όπως λένε στο forum.
Το Skyforge είναι Free to play. Μπορεί κάποιος προαιρετικά να αγοράσει argents (μονάδες που μπορείς να τις ανταλλάξεις μέσα στο παιχνίδι με άλλα resources) και να παίζει και για κάποιες μέρες σε premium mode. Σε premium mode έχεις bonus στα rewards που παίρνεις. Στην ουσία έτσι μπορείς να φτάσεις πιο γρήγορα τα εβδομαδιαία όρια. Οπότε είναι υπο αμφισβήτηση το αν αξίζει να πληρώνεις. Βέβαια με την αγορά argents μπορείς να παίρνεις και διάφορα αντικείμενα στο gaming αισθητικού περιεχομένου. π.χ. κοστούμια.