Μέχρι τώρα το όριο των τραγουδιών που μπορούσε να ανεβάσει κάποιος από την συλλογή του Google Play Music, ήταν 20.000. Από σήμερα έγιναν 50.000. Ότι πρέπει γι’ αυτούς που έχουν τεράστιες συλλογές.
Ένα πράγμα βγάζει η Apple τελικά και δεν έχει αντίπαλο. Και δεν πρόκειται για αρκετά χρόνια ακόμη όπως φαίνεται.
Στο hardware (iPhone, iPad, Mac) πάνω κάτω έχει ουσιαστικά ότι και οι άλλοι, πέρα ίσως από το design. Το iOS έχει ισάξιο αντίπαλο το Android. Η υπεροχή των πρώτων χρόνων ανήκει στην ιστορία.
Αυτό όμως; που δεν φαίνεται να έχει αντίπαλο είναι το λειτουργικό της στα Mac. To OS X. Που η ίδια η Apple κάπως το υποτιμά. Στα events της συνήθως είναι αυτό που συμπληρώνει κάπως τον χρόνο της παρουσίασης. Από μία άποψη είναι και φυσικό. Το λειτουργικό είναι τόσο καλό και ολοκληρωμένο, που δύσκολα η επόμενη έκδοση θα έχει κάτι φοβερά πρωτότυπο, πέρα από βελτιώσεις.
Ενώ και το ότι είναι “κλειδωμένο” να τρέχει μόνο σε mac, περιορίζει την αποδοχή του από τον περισσότερο κόσμο. Δεν το γνωρίζουν καν. Δυστυχώς το ότι η Apple ενδιαφέρεται μόνο να πουλάει mac, δεν επιτρέπει να το ανοίξει για όλα τα pc.
Για χρόνια χρησιμοποιώ mac σαν βασικό μηχάνημα. Windows είχα να χρησιμοποιήσω από την εποχή των XP. Ενώ και linux (ubuntu) χρησιμοποιούσα για μερικά χρόνια. Πρόσφατα επειδή κατέστρεψα το Mac Mini μου, αναγκάστηκα για μήνες να χρησιμοποιώ ένα laptop με Windows 8.
Δυστυχώς παραμένει ένα άθλιο λειτουργικό. Και δεν μιλάω για το ότι η Microsoft αναγκάζει τον χρήστη να μπαίνει στο περιβάλλον της που είναι φτιαγμένο για tablets και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δουλευτεί σε desktop. Βρίσκεις λύση γι’ αυτό και συνηθίζεις την ιδιοτροπία. Είναι γενικά όλη η εμπειρία χρήσης αιώνες πίσω από το OS X. Αν έχεις δουλέψει για πολύ καιρό σε OS X υπάρχουν πολλά σημεία εδώ κι εκεί που σου λείπουν πάρα πολύ αν πας να χρησιμοποιήσεις άλλο λειτουργικό.
Καταρχήν είναι πάρα πολύ καλά σχεδιασμένο, με μία ενιαία φιλοσοφία, όταν στα windows επικρατεί το χάος. Καλό ταξίδι αν προσπαθείς να βρεις μία συγκεκριμένη ρύθμιση στο control panel και όταν την βρεις το περιβάλλον βρίσκεται στην εποχή των windows 95. Βέβαια ταυτόχρονα υπάρχει το σύγχρονο control panel των windows 8, που δείχνει ότι σχεδιάζεται κάτι που θα αντικαταστήσει το χάος. Τα Windows 10 δεν τα έχω δει καθόλου οπότε ίσως εκεί έχει γίνει ανθρώπινη η κατάσταση.
Από εκεί και πέρα στο OS X έχεις ένα σωρό μικρές λεπτομέρειες που είναι ενσωματωμένες στο λειτουργικό, που κάνουν την εμπειρία χρήσης πολύ καλύτερη. π.χ. ο finder είναι πολύ πιο βολικός από τον explorer. Ή μπορείς να δεις πιο εύκολα βασικά αρχεία, χωρίς να τρέξεις κάποιο πρόγραμμα. (π.χ. φωτογραφίες, pdf, βίντεο, κείμενα). Μικρές λεπτομέρειες, αλλά στην καθημερινή χρήση όσο χρησιμοποιούσα windows, ήταν ένα… μικρό βασανιστήριο.
Ταυτόχρονα έχεις πολύ καλύτερες εφαρμογές να χρησιμοποιήσεις και μάλιστα δωρεάν. π.χ. το iMovie για επεξεργασία βίντεο. Το αντίστοιχο Movie Maker της Microsoft είναι τουλάχιστον άθλιο.
Γενικά οι εφαρμογές και της Apple, αλλά και τρίτων έχουν πολύ καλύτερη σχεδιαστική φιλοσοφία. Ακόμη και του τελευταίου developer. Σε αντίθεση με τις εφαρμογές στα windows που τις περισσότερες φορές είναι κακοσχεδιασμένες.
Πάνω κάτω τα ίδια ισχύουν και σε linux, που ακόμη κι αν είναι κάπου φτιαγμένο καλύτερα το λειτουργικό, δυστυχώς η έλλειψη σημαντικών καλοφτιαγμένων εφαρμογών δεν το καθιστούν λύση. Τουλάχιστον για μένα.
Έτσι για μένα τα windows δεν παλεύονταν. Κι επειδή δεν ήθελα πάλι να δώσω ένα σωρό λεφτά για κάποιο mac, με περιορισμένη επεκτασιμότητα, κι επειδή ήθελα και μηχάνημα για games, έφτιαξα ένα κλασικό desktop PC.
Όλο το hardware όμως πρόσεξα να είναι απολύτως συμβατό με OS X. Το έκανα hackintosh δηλαδή.
Με τρόμαζε λίγο η διαδικασία πριν, αλλά τελικά είναι πάρα πολύ απλή. Απλά φτιάχνεις ένα usb installer disk με ένα ειδικό προγραμματάκι (UniBeast) κι εγκαθιστάς έτσι το λειτουργικό. Σχεδόν όπως το εγκαθιστάς σε ένα κανονικό mac. Ενώ δεν αντιμετώπισα πρόβλημα και με καμία συσκευή και τα drivers της. Όλα παίξανε με την μία.
Για όποιον θέλει να στήσει ένα hackintosh μπορεί εδώ (Buyer’s Guide) να δει το προτεινόμενο συμβατό hardware. Υπάρχουν προτάσεις για όλες τις τσέπες. Μπορείς να στήσεις ένα φτηνό hackintosh μπορείς κι ένα τέρας. Μετά ακολουθείς τις οδηγίες εγκατάστασης στην ίδια σελίδα (Installation Guide).
Εξαιτίας κάποιων παιχνιδιών έχω εγκαταστήσει και τα windows σε dual boot, να υπάρχουν. Αν και τα παιχνίδια που παίζω εγώ αυτό τον καιρό παίζουν και σε OS X. π.χ. Diablo, Football Manager. Και όλο και περισσότερο παιχνίδια υποστηρίζουν OS X. Οπότε σιγά-σιγά σπάει και η… μόνη ουσιαστική χρησιμότητα των Windows.
Η επανεμφάνιση των λύκων (μετά από απουσία 70 ετών) στο Εθνικό Πάρκο του Yellowstone στις ΗΠΑ, όχι μόνο άλλαξε δραματικά το οικοσύστημα, αλλά και τα ποτάμια.