Η Google με το Πανεπιστήμιο του Stanford, αναπτύσσουν ένα σύστημα το οποίο περιγράφει τις φωτογραφίες με φράσεις. Συνδυάζει 2 νευρωνικά δίκτυα. Το ένα για την αναγνώριση της εικόνας και το άλλο για την επεξεργασία σε φυσική γλώσσα. Το σύστημα μαθαίνει από φωτογραφίες που έχουν ήδη περιγραφή.
Δεν αναγνωρίζει μόνο απλά αντικείμενα, αλλά μπορεί να περιγράψει π.χ. ότι ένας άνθρωπος οδηγεί μια μοτοσυκλέτα σε χωματόδρομο. Βέβαια ακόμη το σύστημα είναι στα αρχικά του στάδια και βγάζει πολλά λάθη. Όσο μαθαίνει τόσο θα βελτιώνεται, αλλά θα περάσουν πολλά χρόνια για να είναι μια αξιόπιστη λύση με εμπορικές εφαρμογές.
Η Google ήδη χρησιμοποιεί ένα σύστημα αναγνώρισης φωτογραφιών στις υπηρεσίες της. Για παράδειγμα στις φωτογραφίες του Google+, αν κάνετε αναζήτηση για συγκεκριμένη λέξη θα σας εμφανίσει φωτογραφίες που είναι σχετικές. π.χ. Αν ψάξετε για “boat”, θα εμφανίσει φωτογραφίες με βάρκες και καράβια.
[Πηγή: Engadget]
Γενικά είμαι οπαδός των streaming υπηρεσιών. Είτε για μουσική, είτε για ταινίες και σειρές. Αν και για ταινίες και σειρές στην Ελλάδα δεν έχουμε τίποτα της προκοπής. Που δεν κοστίζει μια περιουσία.
Από τότε που ήρθε στην Ελλάδα το Spotify και πιο μετά το Google Music και άλλα, για μένα ήταν ότι καλύτερο. Για μερικούς μήνες χρησιμοποιούσα το Spotify και πλέον το Google Music.
Βέβαια όταν λέω σε φίλους για τέτοιες υπηρεσίες, μου απαντάνε “Τι να το κάνω? Αφού υπάρχει το Youtube“. Και ναι. Για τους περισσότερους το Youtube είναι ο τρόπος για να ακούνε μουσική σήμερα. Έχει ένα πρόβλημα όμως το Youtube μέχρι τώρα. Δεν μπορείς να το αφήσεις π.χ. να παίζει μόνο του ένα είδος μουσικής σε shuffle. Πρέπει να είσαι από πάνω, να ψάχνεις συγκεκριμένα τραγούδια. Άντε να βρεις και καμιά playlist που έκανε κάποιος.
Επίσης υπάρχει και το χάος των σκουπιδιών που ανεβάζουν διάφοροι. Ψάχνεις να δεις ένα videoclip και σου βγαίνουν χίλια δυο σκουπίδια που ανεβάζει ο κάθε καμμένος, που υποτίθεται έχουν σχέση με το συγκεκριμένο τραγούδι.
Για να μην μιλήσω για την… μάστιγα των βίντεο που δεν είναι βίντεο. Δηλαδή μια φωτογραφία και το τραγούδι. Δυστυχώς αυτό το κάνουν και επίσημα οι καλλιτέχνες και οι εταιρείες.
Η Google έχει δει την ευκαιρία. Το YouTube έχει πάψει εδώ και χρόνια να είναι απλά ένας χώρος που ανεβαίνουν ερασιτεχνικά βιντεάκια. Η μουσική είναι πλέον το βασικό χαρακτηριστικό του Youtube. Μουσικά βίντεο είναι αυτά που μαζεύουν τα εκατομμύρια views κυρίως.
Έτσι, αυτές τις μέρες στο Youtube εμφανίζεται κι ένα ξεχωριστό tab για μουσική, που προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε μια καλύτερη σειρά. Να είναι πιο καθαρά από σκουπίδια και οργανωμένα. Ανα καλλιτέχνη, ανα album κτλ. Ενώ δημιουργεί και αυτόματες mix λίστες με βάση καλλιτέχνη ή τραγούδι. Αν και όλα αυτά είναι σε αρχικό στάδιο και πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη.
Ταυτόχρονα η Google έχει ανακοινώσει ήδη μια συνδρομητική υπηρεσία που θα ξεκινήσει σαν beta την επόμενη βδομάδα. Η υπηρεσία λέγεται Youtube Music Key. Θα κοστίζει 8 δολάρια τον μήνα και θα προσφέρει βίντεο χωρίς διαφημίσεις, offline playback και background listening. Ενώ όπως δείχνουν τα πράγματα θα έχει πολύ καλή αλληλεπίδραση με την ήδη υπάρχουσα υπηρεσία all access. π.χ. όταν πας τώρα στην μουσική του Youtube σου φτιάχνει και λίστα με βάση αυτά που ακούς στο Google Music. Ακούγεται ότι οι υπάρχοντες χρήστες του all access θα έχουν δωρεάν πρόσβαση και στο Music Key. Περιμένουμε να δούμε αν θα ισχύσει και για πόσο.
Ένα ακόμη τεράστιο βήμα στην εξερεύνηση του διαστήματος έγινε χθες, από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA). Το ρομποτικό όχημα Philae άφησε το διαστημικό σκάφος Rosetta και προσεδαφίστηκε με επιτυχία στον κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko.
Το Rosetta ξεκίνησε από την Γη στις 2 Μαρτίου του 2004 και αφού ταξίδεψε για 6.4 δις χιλιόμετρα έφτασε τον κομήτη στις 6 Αυγούστου του 2014 και από τότε βρίσκεται σε τροχιά. Ο κομήτης βρίσκεται αυτή την στιγμή 510 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από την Γη.
Το Philae, μετά από κάθοδο του για 7 ώρες, έστειλε τελικά σήμα ότι προσεδαφίστηκε, χθες στις 18:03 ώρα Ελλάδας. Ενώ ήδη άρχισε να στέλνει τις πρώτες φωτογραφίες από την επιφάνεια του κομήτη.
Οι επιστήμονες φιλοδοξούν να πάρουν απαντήσεις για την ιστορία του ηλιακού μας συστήματος και πως εξελίχθηκε, τι ρόλο παίζουν οι κομήτες σε αυτή την εξέλιξη.
Στις επόμενες μέρες, αφού διαπιστωθεί ότι οι μπαταρίες και η ηλιακή τους φόρτιση δουλεύει κανονικά, θα αρχίσει η κύρια επιστημονική αποστολή του Philae και θα αρχίσει να στέλνει τα δεδομένα που θα συγκεντρώνει. Αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι τον Μάρτιο του 2015. Μετά οι συνθήκες θα είναι πάρα πολύ δύσκολες (πάρα πολύ μεγάλες θερμοκρασίες) για να συνεχίσει να λειτουργεί.
Ο κομήτης αναμένεται να φτάσει στην κοντινότερη του απόσταση από τον Ήλιο στις 13 Αυγούστου του 2015, περίπου στα 185 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
[Πηγή: ESA]