Η ομάδα Morpheus της NASA δοκίμασε χθες πτήση του οχήματος προσεδάφισης, στο Kennedy Space Center (KSC). To όχημα σηκώθηκε στα 142 μέτρα και μετά ταξίδεψε για 194 μέτρα μέχρι το ειδικά διαμορφωμένο έδαφος, που προσομοιώνει τις συνθήκες κάποιου πιθανού πλανήτη, ώστε να δοκιμαστεί η αποφυγή κινδύνων. Το test ήταν επιτυχημένο, όπως μπορείτε να δείτε στο εντυπωσιακό video.
To Project Morpheus σχεδιάζει όχημα για κάθετη πτήση και προσεδάφιση, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε διαστημικές αποστολές σε πλανήτες και αστεροειδείς. Η τεχνολογία φιλοδοξεί να έχει αυτόματο σύστημα αποφυγής κινδύνων σε πολύ δύσκολα κι επικίνδυνα εδάφη.
Όχι τη δική μας. Την άλλη. Τον δορυφόρο του Δία. Η ατμόσφαιρα του αποτελείται κυρίως από οξυγόνο και η επιφάνεια του είναι καλυμμένη με πάγο.
Η NASA θα στείλει μη επανδρωμένη αποστολή να εξερευνήσει το αν υπάρχει ζωή. Είναι το μέρος του ηλιακού μας συστήματος που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να συμβαίνει αυτό. Ένα ρομποτικό υποβρύχιο είναι αυτό που θα εξερευνήσει τον ωκεανό της Ευρώπης κάτω από τον πάγο. Αυτό θα γίνει σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι το 2030.
Οι δορυφόροι του Δία έχουν εμπνεύσει μέχρι τώρα αρκετές φορές την λογοτεχνία της Επιστημονικής Φαντασίας. Με μάλλον κυριότερη την Οδύσσεια του Διαστήματος του Arthur C. Clarke. Ενώ το 2013 κυκλοφόρησε η πάρα πολύ καλή ταινία Europa Report.
Πηγή: Gizmodo
Ο 13χρονος Jamie Edwards από την Μεγάλη Βρετανία έγινε ο νεώτερος άνθρωπος που κατασκεύασε πυρηνικό αντιδραστήρα σύντηξης. Ο προηγούμενος ήταν ένας 14χρονος. Τελικά πρέπει να είναι εύκολο. Αρχίζω και το σκέφτομαι…
Πέρυσι ο Jamie Edwards, έκανε μια παρουσίαση στο σχολείο του (Penwortham Priory Academy), ζητώντας χρηματοδότηση. Τελικά πήρε 3.350 δολάρια! Πήγαινε εσύ τώρα στο σχολείο σου στην Ελλάδα και ζήτα λεφτά για χαρτί για τον εκτυπωτή…
Έτσι μπόρεσε να παραγγείλει θάλαμο κενού, αντλία κενού, σύρμα βολφραμίου, ράβδο αλουμινίου, βαλβίδες και διάφορα άλλα υλικά. Όλη την διαδικασία κατασκευής την κατέγραφε στο blog του.
Ο τελικός στόχος ήταν να διασπάσει 2 άτομα υδρογόνου και να κατασκευάσει ήλιο, μέσω της πυρηνικής σύντηξης. Και τα κατάφερε.
Πηγή: cnet