Στις 14 Ιουλίου (21.00) θα γίνει ένα Laravel meetup με 2 ομιλητές, το οποίο θα μεταδοθεί στο youTube.
Ο ένας ομιλητής είναι ο Mohamed Said με το θέμα της ομιλίας του να είναι: “The Power Of Laravel Queues“. Ο δεύτερος είναι ο Joseph Silber με θέμα της ομιλίας: “Doing more with less: Lazy Collections in Laravel“
Πριν λίγες μέρες βγήκε η alpha έκδοση του Bootstrap 5 και φέρνει αρκετά νέα πραγματάκια. Κυρίως στον τομέα του customization για να χτυπηθεί το μεγάλο μειονέκτημα του framework. Δηλαδή η τεράστια ομοιότητα όλων των Bootstrap εφαρμογών.
Στα τεχνικά, έχει αφαιρεθεί η jQuery από τα dependencies και στηρίζεται σε απλή JavaScript. Επίσης έχει εγκαταλειφθεί η υποστήριξη του Internet Explorer.
Οι αλλαγές αρχίζουν από το ίδιο το site του Bootstrap και τις σελίδες του documentation, με νέα εμφάνιση και περιεχόμενο. Με περισσότερη υποστήριξη στο customization.
Η εγκατάλειψη της υποστήριξης του Internet Explorer φέρνει την δυνατότητα για ευρεία χρήση των CSS custom properties. Γίνεται χρήση τους σε πολλά components και layout options.
Μεγάλη βελτίωση έχει γίνει στην διαχείριση της παλέτας χρωμάτων με μεγαλύτερες δυνατότητες προσαρμοστικότητας.
Έχουν ξανασχεδιαστεί τα form elements, με δυνατότητες custom εμφάνισης ώστε να έχουν ενιαία εμφάνιση και στυλ σε κάθε λειτουργικό και browser.
Υπάρχει νέο Utility API, στο οποίο έχει δημιουργηθεί γλώσσα και σύνταξη σε SASS. Μπορεί ο προγραμματιστής να γράψει νέα utility classes ή να αλλάξει υπάρχοντα, πολύ εύκολα.
Αρκετές βελτιώσεις έχουν γίνει και στο grid system, χωρίς όμως να σπάει η συμβατότητα με το Bootstrap 4.
Στην διάθεση μας θα έχουμε και ένα νέο project, τα Bootstrap Icons. To Bootstrap έχει την δική του συλλογή με icons.
Όποιος θέλει μπορεί ήδη να δοκιμάσει το Bootstrap 5 από τώρα. Φυσικά πολλά θα αλλάξουν στην συνέχεια και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο production. Πάντως στόχος είναι η μετάβαση από το 4 στο 5, να γίνει πολύ ομαλά και να μην υπάρχουν πολλά σημεία που να σπάνε την συμβατότητα.
Μπορείτε να δείτε κι ένα πιο αναλυτικό video με τις αλλαγές.
Το Parrot Tunes ουσιαστικά το έχω παρατήσει και ασχολούμαι που και που με κανένα update, επειδή το χρησιμοποιώ προσωπικά για να ακούω την μουσική μου.
Δυστυχώς έχει τόσο απαρχαιωμένο κώδικα, που μου είναι δύσκολο να κάνω τις όποιες αλλαγές/προσθήκες. Και πάνω από όλα εκνευριστικό. Το ψήνω λίγο να το ξαναφτιάξω όλο από την αρχή με Laravel/Vue. Κολλάω όμως γιατί δεν έχω δει ενδιαφέρον και από κανέναν άλλο. Οπότε δεν ξέρω αν αξίζει σε αυτή την φάση να ασχοληθώ με κάτι που δεν πρόκειται να προσφέρει κάτι, πέρα από την προσωπική μου χρήση.
Από την άλλη, ίσως αν το έφτιαχνα πιο σύγχρονο, να έβλεπα και ενδιαφέρον.
Η άλλη σκέψη είναι για μία νέα ολοκληρωμένη εφαρμογή αντίστοιχη του Parrot Tunes, που να έχει την δυνατότητα και για διαχείριση βιβλιοθήκης των φωτογραφιών (γιατί δεν έχω βρει ακόμη κάτι για να αντικαταστήσω το iPhoto που χρησιμοποιούσα παλιά). Αλλά μάλλον θα γίνει ένα τέρας όλο αυτό.
Τέλος πάντων… Τι ήθελα να πω από την αρχή? Πρόσθεσα ένα νέο χαρακτηριστικό στο Parrot Tunes, που ήθελα από την αρχή (και είχε και στο iTunes). Να προσθέτεις τραγούδια σε μια προσωρινή ουρά, για να παίξουν στην συνέχεια.
Απλό σαν feature, αλλά μου έβγαλε λίγο την πίστη να θυμηθώ τι κάνω που, στο spaghetti code μου… 🙂