Θυμάστε τότε που το Facebook προσπαθούσε να φτιάξει email υπηρεσία; Θυμάστε πόσο εξοργιστικό ήταν όταν το Facebook είχε αλλάξει όλα τα emails στα profiles με το @facebook.com; Και να μην θυμάστε δεν χάσατε και τίποτα…
Η εταιρεία άρχισε να στέλνει μηνύματα ότι όλα τα mails προς το @facebook.com θα προωθούνται πλέον στο προσωπικό email του χρήστη. Όσοι δεν έχουν (?) προσωπικό email δεν θα τους προωθείται τίποτα! Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν το χρησιμοποιούσε. Η υπηρεσία ήταν κακή και σπάνια ενημερώνονταν. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα λείψει σε κανέναν.
Πηγή: The Verge
Ανησυχία προκαλεί η συμφωνία της Comcast (πάροχος internet, καλωδιακής τηλεόρασης κτλ) με την Netflix (υπηρεσία που κάνει απεριόριστο streaming ταινίες και σειρές, με ένα μηνιαίο πάγιο), για το μέλλον της δικτυακής ουδετερότητας.
Η δικτυακή ουδετερότητα, εγγυάται ότι όλα τα πακέτα δεδομένων στο internet θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή δεν θα υπάρχει μείωση ή αύξηση της ταχύτητας, για δεδομένα που έρχονται από συγκεκριμένα sites και δικτυακές υπηρεσίες.
Η δικτυακή ουδετερότητα αμφισβητείται τα τελευταία χρόνια, αφού οι πάροχοι internet προσπαθούν να επιβάλουν πρόσθετες αμοιβές, ειδικά από μεγάλες υπηρεσίες που δημιουργούν τεράστια κίνηση στα δίκτυα. Με την δικαιολογία του κόστους από την επιβάρυνση. Μία από αυτές τις υπηρεσίες είναι και η Netflix που καταλαμβάνει περίπου το 30% της δικτυακής κίνησης στην Βόρεια Αμερική. Πραγματικά τεράστια νούμερα.
Η Netflix ζητούσε εδώ και μήνες την δωρεάν απευθείας σύνδεση της με τα δίκτυα των παρόχων, ώστε να διευκολύνεται το streaming της προς τους πελάτες. Οι πάροχοι δεν δέχτηκαν. Ενώ σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της Netflix, που έδωσε πριν λίγες μέρες, οι επιδόσεις του streaming στην Comcast έπεσαν 27% από τον Οκτώβριο. Άρα υπάρχουν υπόνοιες ότι η Comcast μείωνε την ταχύτητα στις υπηρεσίες της Netflix.
Φαίνεται δηλαδή ότι η Netflix εξαναγκάστηκε να έρθει σε συμφωνία με την Comcast. H συμφωνία αυτή λέει ότι η Neflix θα πληρώσει ώστε να υπάρχει απευθείας σύνδεση στα δίκτυα της Comcast. Παρ’ όλα αυτά οι εταιρείες δηλώνουν ότι δεν θα υπάρχει προνομιακή μεταχείριση από εκεί και πέρα.
Η συμφωνία αυτή ανοίγει πιθανά τον δρόμο σε κατάργηση της δικτυακής ουδετερότητας. Εταιρείες θα πληρώνουν στους πάροχους για προνομιακή μεταχείριση ή έστω να μην υπάρχει μείωση ταχυτήτων. Προφανώς αυτό το κόστος θα μεταφερθεί μετά στους πελάτες ή ακόμη χειρότερα μπορεί να ανοίξει ο δρόμος ώστε οι ίδιοι οι πελάτες των παρόχων να πληρώνουν extra ώστε να έχουν καλύτερες ταχύτητες για συγκεκριμένες υπηρεσίες. π.χ. να πληρώνεις μερικά ευρώ παραπάνω ώστε να βλέπεις youtube με καλύτερη ποιότητα.
Ταυτόχρονα η Comcast ανακοίνωσε πρόσφατα ότι πάει για συνένωση με την Time Warner Cable. Πράγμα που αν συμβεί θα δημιουργήσει έναν τεράστιο κολοσσό με 33 εκατομμύρια πελάτες στις ΗΠΑ!
Πηγή: CNet
Μέσα στην βδομάδα έσκασε η τεράστια εξαγορά της εφαρμογής WhatsApp (έχει πάνω από 400 εκατομμύρια χρήστες), από το Facebook. Εξαγορά συνολικού κόστους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων! (λεφτά υπάρχουν)
Το Facebook όμως δεν έχει και την καλύτερη φήμη στα θέματα σεβασμού των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Παρά το ότι το Facebook λέει ότι έχει σκοπό να αφήσει το WhatsApp να συνεχίσει να λειτουργεί ανεξάρτητα, πολλοί χρήστες εκφράζουν επιφυλάξεις. Και όπως φαίνεται υπάρχει μεγάλος κερδισμένος από αυτόν τον θόρυβο. Η εφαρμογή Telegram, κατέγραψε 5 εκατομμύρια νέους χρήστες από την στιγμή της ανακοίνωσης της εξαγοράς. Τον Οκτώβριο είχε 100.000 χρήστες.
Τι είναι όμως το Telegram; Δημιουργήθηκε πριν 2 χρόνια περίπου από τους Nikolai και Pavel Durov. Οι οποίοι έχουν ήδη το μεγαλύτερο social network στην Ρωσία, το VK. Παρόμοιο με το Facebook. Οι αποκαλύψεις για την NSA έκαναν πιο σημαντική την ύπαρξη του Telegram και άλλων παρόμοιων εφαρμογών που υποστηρίζουν ότι δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια.
Το Telegram, λοιπόν, είναι άλλη μία εφαρμογή για ανταλλαγή μηνυμάτων κειμένου (και όχι μόνο). Υποστηρίζει όμως ότι είναι πιο ασφαλής από τις άλλες. Και ειδικά από το WhatsApp που σήκωσε τόση δημοσιότητα αυτές τις μέρες.
Οι δημιουργοί της εφαρμογής υποστηρίζουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια αφού οι συνομιλίες μπορούν να είναι κρυπτογραφημένες. Ενώ οι data servers της υπηρεσίας είναι αποκεντρωμένοι σε πολλές διαφορετικές χώρες, για μεγαλύτερη ταχύτητα και αξιοπιστία. Ενώ μπορείς να ενεργοποιήσεις και την αυτοκαταστροφή των μηνυμάτων.
Κατά τα άλλα η εφαρμογή έχει ότι έχουν και άλλες παρόμοιες. Δηλαδή αποστολή μηνυμάτων κειμένου, αποστολή video και φωτογραφιών, group chats κτλ.
Το Telegram κυκλοφορεί για iOS και Android συσκευές. Κατά την διάρκεια της εγκατάστασης, δηλώνεις τον αριθμό τηλεφώνου σου και σου έρχεται sms με έναν κωδικό για να ενεργοποιήσεις την εφαρμογή. Αυτό που κάνουν και οι άλλες εφαρμογές δηλαδή. Προσωπικά, το εγκατέστησα αλλά δεν το έχω δοκιμάσει, αφού δεν υπάρχει ακόμη κανένας γνωστός μου να το χρησιμοποιεί.