Εδώ και μερικές μέρες άλλαξα mobile οικοσύστημα. “Σκότωσα” iPhone 4 και iPad (1st gen) για να πάρω το Samsung Galaxy Note 2. Ο λόγος ήταν καθαρά η μεγάλη οθόνη (και το πενάκι του). Δεν βρίσκω κάποιον λόγο να έχω 2 ξεχωριστές συσκευές για να κάνω σχεδόν την ίδια δουλειά. Οπότε είπα να πάω σε μια συμβιβαστική λύση, 2 σε 1. Προς το παρόν βλέπω ότι δουλεύει αυτό που ήθελα. Μόνο διάβασμα βιβλίων δεν έχω δοκιμάσει ακόμη, να δω αν όντως με βολεύει. Αν όχι, ίσως στο μέλλον προσπαθήσω να πάρω κανα Kindle.
Σαν συσκευή το Samsung Galaxy Note 2, είναι κορυφή. Είναι νομίζω ότι καλύτερο κυκλοφορεί εκεί έξω από τεχνικά χαρακτηριστικά. Αλλά αυτά στην τελική δεν είναι και αυτά που πραγματικά κάνουν την διαφορά. Πάνω-κάτω όλα τα σύγχρονα smartphones, έχουν παρόμοιο hardware. Μετά ο καθένας παίρνει απλά ότι θεωρεί ότι θα τον βολέψει περισσότερο προσωπικά (και ότι αντέχει η τσέπη)
Αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι το software. Σαν χρήστης του οικοσυστήματος της Αpple, εδώ και χρόνια, περνάω ένα… πολιτιστικό σοκ. Καθώς πρέπει να ξεβολευτώ από όλες τις ευκολίες που απολάμβανα με την τέλεια συνεργασία όλων των συσκευών μεταξύ τους. Συγχρονισμός, airplay κτλ. Ναι. Βρίσκω λύσεις και στο Android, αλλά δεν είναι πάντα και ότι καλύτερο. Ειδικά ο συγχρονισμός της μουσικής από το iTunes στο Android.
Επίσης τόσα χρόνια χρησιμοποιούσα μπόλικες εφαρμογές (πολλές από αυτές αγορασμένες) και τώρα πρέπει να τις αντικαταστήσω με άλλες, αν δεν έχουν έκδοση για Android. Εδώ το iOS έχει να προσφέρει κάτι καλύτερο από θέμα ποιότητας εφαρμογών. π.χ. μου λείπει το Tweetbot. Από την άλλη στο Android μπορείς να βρεις εφαρμογές που στο IOS απαγορεύονται. π.χ. Airplay receiver. Είναι πιο ανοιχτό το Google Play, από το App Store. Επίσης μου άρεσε περισσότερο το Google Play, γιατί παίζει και σε browser, αλλά και γενικά η σχεδίαση του.
Πάμε τώρα στο υπόλοιπο λειτουργικό. Κι εδώ το iOS είναι ένα κλικ καλύτερο σε θέματα σχεδίασης και απλότητας. Το Android κάπου το χάνει με τις χίλιες δυο παραμετροποιήσεις και δυνατότητες (πλεονέκτημα και μειονέκτημα ταυτόχρονα). Για να κάνεις μια ρύθμιση, π.χ. δεν είσαι σίγουρος που ακριβώς θα πας. Θα πας στις γενικές ρυθμίσεις? Θα πατήσεις το κουμπί του menu μέσα σε μια εφαρμογή? Ή κάτι άλλο? Παίζει ένα μπέρδεμα.
Για έναν χρήστη που δεν ασχολείται και πολύ με την τεχνολογία (και δεν θέλει), μάλλον όλη αυτή η φάση δεν είναι η πιο φιλική. Αλλά, εντάξει. Ίσως μιλάει και η συνήθεια τώρα. Πάντα όταν αλλάζεις ένα λειτουργικό πρέπει κάποια πράγματα να συνηθίσεις να τα κάνεις λίγο διαφορετικά και σου κακοφαίνεται. Από εκεί και πέρα όμως το Android επειδή είναι πιο ανοιχτό, έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες. Είναι πιο… περιπετειώδες λειτουργικό και όσο το δουλεύω όλο και περισσότερο μου αρέσει.
Ρεκόρ ελεύθερης πτώσης έκανε χθες ο Felix Baumgartner. Μέσα σε μια ειδική κάψουλα ανέβηκε με γιγάντιο μπαλόνι στα 39 χλμ απ’ όπου και έκανε το άλμα. Κατά την διάρκεια της πτώσης ανέπτυξε ταχύτητα 1342 km/h (1,24 Mach), ενώ η διάρκεια της ελεύθερης πτώσης ήταν 4 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα. Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα του Redbull Stratos