# error ? {gr}

Πόσο «social» είναι τα «social media»?

Είχα κάνει κι ένα σχετικό σχόλιο για την κάλυψη των διαδηλώσεων με αφορμή την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, από τα λεγόμενα social media.

Δυστυχώς η κάλυψη των γεγονότων ήταν στην πλειοψηφία αναπαραγωγή των mainstream media και στην καλύτερη περίπτωση σχολιασμός των γεγονότων. Η θετική διαφορά νομίζω είναι το ότι πολλές φορές τα social media προβάλουν περισσότερο θέματα που στα συμβατικά μέσα, περνάνε στα ψιλά, είτε εσκεμμένα για πολιτικούς λόγους, είτε γιατί «δεν πουλάνε»… Πράγμα που μερικές φορές επιτυχημένα μπορεί να συμπαρασύρει και τα συμβατικά…

Αλλά και πάλι ο σχολιασμός των γεγονότων από τους bloggers είναι σε γενικές γραμμές αντίστοιχος της κοινωνικής ομάδας που αντιπροσωπεύουν, στην πλειοψηφία τους. Δηλαδή συντηρητικές, μικροαστικές απόψεις μιας ελιτίστικης ομάδας που έχει υψηλή ειδίκευση και εκπαίδευση, αλλά είναι (ή νομίζει ότι είναι) μακρυά από αυτό που ζει πραγματικά ο κόσμος. Ο ριζοσπαστισμός τους εξαντλείται στην «γενιά των 700 ευρώ» που πρέπει να ανεβάσει απλά τον πύχη της γενιάς. Δηλαδή να πάει στα 800-900 ευρώ και κάτι ψιλά… Ή να βελτιωθεί απλώς η κατάσταση στο επίπεδο της αξιοκρατίας και της δημόσιας διοίκησης…

Λογικό είναι λοιπόν και η κάλυψη των αγροτικών κινητοποιήσεων να είναι αντίστοιχη. Δεν έχουμε και πολλούς αγρότες να κάνουν… twitting από τα μπλόκα, ε? Ούτε πολλούς εργάτες. Ακόμη περισσότερο απεργούς εργάτες. Ούτε και πολλές γυναίκες εργάτριες, μάνες κτλ… Συνταξιούχους επίσης… κοκ… Η κατάσταση σπάει λίγο κυρίως λόγω κάποιων φοιτητών που έχουν και τον χρόνο και έχουν και μια αντίστοιχη ταξική καταγωγή για να χαλάσουν λίγο την σούπα.

Μου φαίνονταν πολύ αστείο να βλέπω διάφορους bloggers που δεν έχουν πατήσει στην ζωή τους σε διαδήλωση ή ακόμη περισσότερο γενικά βγάζουν σπυριά από διαδηλώσεις και απεργίες, να κατεβαίνουν στις διαδηλώσεις για την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και να κάνουν twitting. Βασικά περισσότερο κατέβηκαν για να το παίξουν social journalism και να… πειραματιστούν με το νέο μέσο, ώστε να μπορούν μετά να συμμετάσχουν σε αντίστοιχα συνέδρια ως guru του χώρου…

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ακόμη μας πρήζουν με το πως ο Ομπάμιας χρησιμοποιεί τα νέα μέσα για το επικοινωνιακό του παιχνιδάκι, τι κινητό τον ανάγκασε η NSA να χρησιμοποιεί και τα ρέστα. Ή για εσωτερική κατανάλωση με την πρόταση του kindle-Γιωργάκη για ebooks στα σχολεία που είναι και πολύ wow…

30/01/2009 Blog, Πολιτική, Τεχνολογία ,
7 to “Πόσο «social» είναι τα «social media»?”
 1. Rizobreaker says...

  Σωστός!!! Συμφωνώ απολύτως…
  Ρε λες να ζήλεψε η Αλέκα τον Γιωργάκη και γι αυτό να είχε εμφανιστεί στη Βουλή με το Ipod που μας τα χαν πρήξει μετά όλοι?

 2. apatris says...

  @Rizobreaker
  iPhone είχε όχι ipod. Απ’ οτι ξέρω έιναι γκατζετάκιας η Αλέκα και προφανώς και πρωτοπόρος, τι θα πει ζήλεψε το Γιωργάκη, Ο Γιωργάκης έχει συμβούλους που ασχολαούνται μ ‘αυτά. 🙂

  @Rocean
  Είναι μάλλον μια ψειυδαίσθηση ελεύθερίας και εναλλακτικού για τον περισσότερο κόσμο. Καταρχήν πως γίνεται να είναι social όταν στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε κάποιους ιδιώτες οι οποίοι επιβάλλουν όρους χρήσης που βέβαια κανείς δε διαβάζει αλλά σε κρίσιμες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται. Όταν πχ προβάλλεται ένας πολιτικός Ριζοσπαστισμός. Τα παραδείγματα είναι άπειρα. 1 κραυγαλέο είναι ο τρόπος που οι φασίστες ρίχνουν κανάλια στο youtube κάνοντας μαζικά flag.

  Από την άλλη υπάρχουν τα παραδείγματα στα οποία έχουν όντως λειτουργήσει καταλυτικά για να αναδειχθούν ζητήματα. Έχει όντως σχέση με το πως αντιλαμβάνεται κάποιος τα πράγματα γενικότερα σε συνάρτηση και με την ταξική του καταγωγή.

  Μια άλλη πτυχή νομίζω είναι πως στη συντριπτική τους πλειοψηφία στο βαθμό που είναι user generated αναπαράγουν-αναμασούν ρεπορτάζ ή απόψεις που έχουν διαμορφωθεί από «δημοσιογράφους» για λογαριασμό μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων από την άποψη του ότι προκειται για τη μοναδική πληροφορηση που λαμβάνει μια πολύ μεγάλη μερίδα του κόσμου.

  Μάλιστα τα τελευταία χρόνια οι οργανισμοι αυτοί βλέποντας να χάνουν το παιχνίδι ή θέλοντας να διεσδύσουν πιο αποτελεσματικά εξέλιξαν τις τεχνολογικές τους υποδομές ώστε να υπηρετούν αποτελεσματικότερα αυτό το σκοπό.

  Ίσως αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αναλύσουμε στο επόμενο επεισόδιο του radio webolution

 3. Rocean says...

  Βασικά δεν τίθεται ουσιαστικό πρόβλημα ελευθερίας προς το παρόν… Ναι… Θεωρητικά υπάρχουν όροι χρήσης για blogspot, wordpress, youtube κτλ… Αλλά στην πράξη νομίζω υπάρχει ελευθερία, πέρα από κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις. (η περίπτωση του flagαρίσματος video στο youtube από φασιστοειδή, περισσότερο ένα γελοίο θέμα είναι παρά σοβαρό πρόβλημα ελευθερίας. Απλώς το σύστημα που χρησιμοποιεί το youtube είναι τρύπιο και δημιουργεί αυτό το πρόβλημα)

  Από την άλλη μπορεί κάποιος να μην γράφει μέσα από αυτές τις πλατφόρμες και να στήσει ένα δικό του domain, όπως έχουμε κάνει εσύ κι εγώ. Στην συνέχεια βέβαια εντασσόμαστε στους νόμους του κράτους… Προς το παρόν κι εδώ δεν νομίζω πως υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα ελευθερίας, πέρα από περιπτώσεις blogme και διάφορα άλλα καραγκιοζλίκια που έχουν γίνει κυρίως για θέματα συκοφαντικής δυσφήμισης…

  Το θέμα είναι ότι αναπτύσσεται ένα νομικό πλαίσιο με τρομονόμους, επικείμενους blogoνόμους κτλ, που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την ελευθερία στο internet. π.χ. ποιος μας λέει ότι αύριο επειδή γράφουμε υπέρ των αγροτών και υπέρ του κλεισίματος των δρόμων, δεν θα χαρακτηριστεί αυτό τρομοκρατική πράξη και θα δούμε τους μπάτσους να μπουκάρουν στα σπίτια μας? Θέλει επαγρύπνηση η φάση….

  Γενικά δεν νομίζω πως μπαίνουν ακόμη σημαντικά εμπόδια στην ελευθερία, λόγω του θέματος που λέω στο post και λες κι εσύ στο comment. Δεν υπάρχει απειλή, την στιγμή που τα social media κινούνται και αυτά στην επικρατούσα καπιταλιστική ιδεολογία που κινούνται και τα mainstream.

  π.χ στις ΗΠΑ τα social media παίζανε Ομπάμια με τα χίλια. Ε, χέστηκε το σύστημα γι’ αυτό. Άλλο που δεν θέλει. Το πρόβλημα θα υπάρξει αν ο κόσμος αρχίζει να ριζοσπαστικοποιείται πραγματικά και αυτό αρχίζει να περνάει και σαν επικρατούσα άποψη στο internet.

 4. meltemia.blogspot.com/ says...

  Rocean, sorry for the english i’m facing an issue with my @#$ keyboard and i don’t wanna write in greeklish. There is a nice political series «The cycle of Vietnam» starting tomorrow at 902 TV.

  If you can record and upload it?

 5. Rocean says...

  Ελήφθη…

 6. JonhyQ says...

  Εντάξει! ευχαριστώ(έλυσα το πρόβλημα)!!

 7. xamogelo says...

  έφυγε για τα favorite :-p

Leave a comment