# error ? {gr}

eBooks, τιμές κτλ

Όσο περισσότερος κόσμος περνάει στον χώρο του «ψηφιακού διαβάσματος» αγοράζοντας κάποιον eBook reader, τόσο ανοίγει και η συζήτηση για τιμολογιακή πολιτική, κλειδώματα, ηθική κτλ… Θέματα που πάνω-κάτω στις αναπτυγμένες, αναγνωστικά, χώρες είναι σχεδόν λυμένα…

Δηλαδή στις χώρες που το βιβλίο έτσι κι αλλιώς είναι φτηνό, ε δεν χρειάζεται και πολύ κουβέντα. Ευκαιρία να γίνει φτηνότερο… Στην Ελλάδα που ένα βιβλίο μπορεί να κοστίζει όσο ένα μεροκάματο, του δίνουμε και καταλαβαίνει στην συζήτηση… Όλοι ελπίζουμε ότι με την έλευση του ηλεκτρονικού βιβλίου, επιτέλους θα μπορούμε να διαβάσουμε χωρίς να χρειάζεται να ξοδεύουμε ολόκληρη περιουσία.

Φυσικά αν κάποια εταιρεία κάτσει και τα υπολογίσει λογιστικά, μπορεί να μας πει και ότι τζάμπα μας δίνει τελικά τα βιβλία, σε σχέση με αυτά που βγάζει και τα κόστη που έχει. Και μπορεί να έχει και δίκιο… Σου λέει, ο Έλληνας δεν διαβάζει, άρα μικρό αγοραστικό κοινό, εγώ πληρώνω της μιχαλούς για πνευματικά δικαιώματα, μεταφράσεις, γραφίστες, διορθωτές, φόρους, νταβατζήδες κοκ… Άρα και το βιβλίο θα κοστίζει μια περιουσία…

Ωραία… Όλα αυτά μας τα είπανε και άλλοι πριν χρόνια… Μουσική πουλούσανε…

Η ιστορία θα αποδείξει την αλήθεια και το που θα πάει το πράγμα…

Εμένα όμως μ’ ενδιαφέρουν και άλλα πράγματα εκτός από τα λογιστικά των εκδοτών… Πράγματα που μπορεί να ενδιαφέρουν και εκδότες (ακόμη περισσότερο τους συγγραφείς) που θέλουν να την δουν κάπως αλλιώτικα…

Και η τεχνολογία σήμερα δίνει δυνατότητες να την δεις αλλιώτικα…

π.χ. στην περίπτωση της μουσικής οι δισκογραφικές στην ουσία έχουν αχρηστευτεί… Ένας μουσικός μπορεί να πουλάει την μουσική του, ή να την δίνει τζάμπα, ανεβάζοντας την στο δίκτυο… Κι έτσι να βγάζει και περισσότερα φράγκα από τα ψίχουλα που θα του δίνει η δισκογραφική και δεν έχει και κανέναν πάνω από το κεφάλι του…

Ε, τα ίδια πάνω-κάτω ισχύουν και στο βιβλίο… Ένας συγγραφέας σήμερα δεν έχει ανάγκη από κάποια εκδοτική επιχείρηση, να του τυπώσει το βιβλίο… Στις πιο απλές περιπτώσεις, αρκεί ένα export από τον επεξεργαστή κειμένου σε pdf ή epub και ανέβασμα του σε κάποιο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο ή όπου αλλού θέλει να το δίνει ακόμη και τζάμπα, με δικαιώματα Creative Commons κλπ…

Οπότε εδώ έχουμε να κάνουμε πλέον με έναν άλλον κόσμο… Μπορούν να επικρατούν εντελώς άλλες λογικές… Και όποιος συγγραφέας ή εκδότης θέλει, μπορεί να το καταλάβει και να προσπαθήσει να παίξει με τους νέους κανόνες και αυτόν τον νέο κόσμο… Οι υπόλοιποι μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν με τα πνευματικά δικαιώματα, το κόστος του χαρτιού, την μικρή αγορά κτλ. Και καλά θα κάνουν από την μεριά τους.

2 κόσμοι κι όποιος επικρατήσει…

Και κάτι τελευταίο… Υπάρχει η δικαιολογία της μικρής Ελληνικής αγοράς. Ότι ο Έλληνας δεν διαβάζει. Σωστό, αλλά να μην δούμε και γιατί γίνεται αυτό? Να μην κάνουμε κάτι να το αλλάξουμε? Γιατί να μην δώσουμε πρώτα επιλογές σε αυτόν που θέλει να διαβάσει, να μπορεί να το αντέξει οικονομικά? Να μπορεί να διαβάσει περισσότερο. Το ηλεκτρονικό βιβλίο ανοίγει μια νέα αγορά. Γιατί να μην στηριχτεί? Γιατί να μην βοηθηθεί ο αναγνώστης να μπει σε αυτή την αγορά? Να του δώσεις κίνητρα. Φυσικά να μην του βάζεις εμπόδια με παράλογα DRM κλειδώματα… Περισσότερη ελευθερία και καλύτερες τιμές… Κι έχεις βάλει το λιθαράκι σου ώστε ο Έλληνας να ξεπεράσει ένα εμπόδιο, ώστε να αρχίσει να διαβάζει.

Μην ξεχνάμε ότι αυτός που αγοράζει κάποιον eBook reader, έχει σκοπό να διαβάσει. Είναι ο Έλληνας που θέλει να διαβάσει περισσότερο. Δεν ξόδεψε τόσα λεφτά στον αέρα. Ποιος θα επικρατήσει λοιπόν σε αυτή την αγορά? Ο κλασικός συγγραφέας/εκδότης ή αυτός που θα σκεφτεί διαφορετικά?

13/01/2011 Λογοτεχνία, Τεχνολογία
7 to “eBooks, τιμές κτλ”
 1. eAnagnostis says...

  Με βρίσκει ιδιαίτερα σύμφωνο η θέση ότι το ebook στα ελληνικά μπορεί να τιμολογηθεί πιο επιθετικά, να είναι φτηνό. Άλλοι από τους εκδότες το κάνουν, άλλοι όχι. Βέβαια, αυτό πρέπει να το ποσοτικοποιήσουμε κάπως, και εγώ λέω καλή τιμή στο ebook είναι όταν είναι 40-50% φτηνότερο από το τυπωμένο.

  Τώρα, δεν ισχύει ότι το ebook στο εξωτερικό έριξε τις τιμές (κι άλλο). Δεν έχω μελετήσει βέβαια όλες τις χώρες ούτε έχω δει και κάποιο στοιχείο, αλλά για τις ΗΠΑ (η μεγαλύτερη και πιο ώριμη αγορά ebooks) το έχω ψάξει αναλυτικά και μπορώ να πω με σιγουριά ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ebooks είναι στην τιμή ή παραπάνω από την τιμή του paperback.

  Το DRM όχι μόνο δυσκλεύει τα πράγματα αλλά αυξάνει και το κόστος του ebook. Το πρόγραμμα για το κλείδωμα (Adobe Content Server) κάνει €8000 περίπου και έχει και συνδρομή – δεν το αγοράζει κάθε εκδότης, αλλά το πληρώνει, έμμεσα ή άμεσα, αυτό το κόστος ο κάθε εκδότης που κλειδώνει σε αυτόν που θα του κάνει το κλείδωμα.

  ePUB με απλό export από επεξεργαστή κειμένου δεν υπάρχει – θέλει δουλειά μετά το export. Και γι’ αυτό και τα περισσότερα ebooks στα ελληνικά είναι PDF (που σημαίνει ότι όποιος βγάζει PDF, μας τα πουλάει και ακριβά, μάλλον το …παρακάνει)

  Τέλος, η ψηφιακή αυτοέκδοση είναι πολύ ωραία ιδέα – στην Ελλάδα έχει γίνει ελαχιστότατα.

 2. Σοφία says...

  Σου χω κι άλλα σου χω κι άλλα

  βιβλία από esp0ir
  http://esp0ir.wordpress.com/2011/01/10/biblia/

  Οι τιμές των τυπωμένων και των ηλεκτρονικών βιβλίων στην Ελλάδα – με αφορμή μια συζήτηση στο Twitter από τον Ηλεκτρονικό Αναγνώστη
  http://elektronikosanagnostis.blogspot.com/2011/01/times-biblion-ebooks-ellada-bookrpice.html

  #bookprice για τις τιμές των βιβλίων στην Ελλάδα
  http://www.digital-era.org/blog/?p=3538

 3. DrTeddy says...

  Μιλώντας μόνο σαν φανατικός αναγνώστης κάνοντας έναν πρόχειρο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε πρέπει να ξόδεψα 600 – 700 € σε βιβλία. Αν τυχόν είχα ψηφιακό αναγνώστη (παρεμπιπτόντως σε ζήλεψα για το δώρο του… Αι Βασίλη) σίγουρα θα ξόδευα λιγότερα ή με τα ίδια λεφτά θα αγόραζα περισσότερα για να ικανοποιήσω το… βιβλιοφιλικό μου πάθος.
  Δεν έχω καμιά ιδέα για τις αγορές και συμφωνώ με όλα όσα λέει ο eAnagnostis, όμως, σαν εκπαιδευτικός, τολμώ να πω πως το βιβλίο στην Ελλάδα περνάει κρίση όχι με την οικονομική απαραίτητα έννοια, αλλά με την ουσιαστική. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να στρέψουμε το κοινό (εδώ έρχεται το θέμα της λογοτεχνίας στο σχολείο), ιδίως από τις μικρές ηλικίες, προς την ανάγνωση αρχικά και μετά στα «τεχνικά» χαρακτηριστικά αυτής.

 4. espoir says...

  Ναι, ο καθένας μπορεί να γίνει εκδότης του εαυτού του και να διαθέτει τα βιβλία του προς πώληση μέσω διαδικτύου και να μάλιστα, να είναι και «εθελοντική» η πληρωμή (όπως έκαναν οι Radiohead πρώτοι με τη μουσική τους).

  Μόνο που:
  α) θα πρέπει να κάνει μόνος του και την επιμέλεια και τη διόρθωση των κειμένων. Όποιος έχει δει πρωτότυπο κείμενο, καταλαβαίνει για τι όγκο δουλειάς μιλάμε! Επίσης, εάν θέλει εικονογράφηση θα πρέπει να την κάνει ο ίδιος, όπως και τη σελιδοποίηση. Για να μη σου πω ότι πρέπει να μάθει να κάνει και τα λογιστικά. Διότι, αν δε δηλώνει τα έσοδα από τις πωλήσεις του στην εφορία, την έχει βάψει. Άρα μιλάμε για οne-man-show.

  β) εάν αυτός ο συγγραφέας περιμένει να ζήσει από αυτή του τη δραστηριότητα, δηλαδή, να ασφαλιστεί, να πληρώσει το ενοίκιό του, το τηλέφωνο, τον υπολογιστή, τη σύνδεση στο δίκτυο, το φαγητό του … πόσα βιβλία πρέπει να παράγει / πουλά, ώστε να επαρκεί το έσοδο για αξιοπρεπή διαβίωση. Δε μιλάμε για πολυτέλειες, αλλά για τα στοιχειώδη.

  Εκτός εάν υποστηρίζεις πως όσοι γράφουν, πρέπει να το κάνουν ως δευτερεύουσα απασχόληση. Ως χόμπι. Να είναι ασφαλισμένοι από άλλη εργασία, να έχουν έτοιμο σπίτι, πληρωμένους λογαριασμούς, λυμένα προβλήματα … και απλά να συγγράφουν και καμία εξυπνάδα στον ελεύθερο χρόνο τους.

 5. Rocean says...

  @eAnagnostis: Ξέρω ότι θέλει και κάποια επεξεργασία το epub. Γι’ αυτό είπα για τις απλές περιπτώσεις. Το pages π.χ. κάνει export σε epub. Το μόνο που θέλει για απλό κείμενο είναι στρώσιμο στα κεφάλαια και στα περιεχόμενα… Δεν νομίζω πως είναι και καμιά τρομερή δουλειά αυτό.

  Αυτό που λες με τις τιμές έξω. Ναι. Κι εγώ πέτυχα βιβλίο στο amazon που ήταν πιο φτηνό το paperback από το ebook. Αλλά νομίζω ότι γίνεται, γιατί ακόμη είναι αρχή. Στο τέλος θα αποκατασταθεί η τάξη πιστεύω… 🙂

  @DrTreddy: Όντως όλα ξεκινάνε από τον παιδεία. Αλλά αν δεν ελαττώσεις το οικονομικό εμπόδιο ποια παιδεία να βελτιώσεις? Όταν οι γονείς του πιτσιρικά δεν έχουν φράγκο, πως θα του πάρουν βιβλία να διαβάσει? Κάπου διάβασα ένα σχόλιο στο twitter (δεν θυμάμαι ποιος το είχε κάνει), ότι πέτυχε μητέρα μπροστά σε βιβλιοπωλείο να λέει στο παιδί της «με τόσα λεφτά θα σου πάρω παντελόνι». Μας φαίνεται βάρβαρο, αλλά είναι η πραγματικότητα. Πρώτη προτεραιότητα είναι η κάλυψη βασικών αναγκών σε μια οικογένεια και μετά η παιδεία…

  @espoir: Και σήμερα όμως δεν νομίζω πολλοί συγγραφείς να ζούνε από την πώληση των βιβλίων τους. Οπότε τι έχουν να χάσουν από το να παίρνουν ψίχουλα από τις εκδοτικές?

  Και όντως υπάρχουν διάφορα πρακτικά ζητήματα. Είχα γράψει κι εγώ για εφορίες, ΟΑΕΕ κτλ αλλά τα έσβησα τελικά, γιατί δεν ξέρω τι ακριβώς παίζει με τους συγγραφείς. Μπορεί να μην πληρώνουν ΟΑΕΕ π.χ. Δεν λέω ότι είναι ρόδινα. Αλλά η τεχνολογία σήμερα μπορεί να δώσει διεξόδους σε όποιον την ψάξει και θέλει κάτι διαφορετικό. Το open source είναι πραγματικότητα κι έχει δείξει πως μπορεί να κάνει πολλά. Γιατί να μην λειτουργήσει και στο βιβλίο? Είναι ένας χώρος καινούργιος που πρέπει να εξερευνηθεί και να βρεθούν και λύσεις σε όποια προβλήματα υπάρχουν.

  Γενικά βλέπω περισσότερες ευκαιρίες για έναν νέο συγγραφέα σήμερα, από το να κάθεται στο ξεκίνημα του να περιμένει αν θα τον εκδόσει κάποιος. Άνετα ξεκινάει και μόνος του… Και στην πορεία όλα γίνονται. Στην αρχή ναι… Μπορεί να χρειαστεί να βάλει και από την τσέπη του για γραφίστες, διορθωτές κτλ. Όπως βάζουν οι μουσικοί για μηχανήματα, ηχογραφήσεις κτλ.

  Και θέλω να το βλέπω και κάπως πιο ανθρώπινα το πράγμα, εκτός από το ότι ο συγγραφέας απλά δημιουργεί ένα προϊόν για να πουλήσει. Δεν θέλω να τον βλέπω σαν έναν κοινό έμπορο. Εκατομμύρια βιβλία πιστεύω δεν έχουν γραφτεί καταρχήν για να πουλήσουν. Αλλά είναι η όρεξη του συγγραφέα να δημιουργήσει κάτι. Η αγάπη του για να γράφει. Στην πορεία μπορεί να έρθουνε και οι πωλήσεις και να φτάσει και σ’ ένα σημείο να ζει από αυτό.

 6. Rocean says...

  @Σοφία: Ναι τα έχω υπόψιν μου. Αυτά ήταν άλλωστε και μία αφορμή για να κάνω το post.

 7. eAnagnostis says...

  @espoir: Ναι, αυτός είναι ο όγκος της δουλειάς που απαιτείται. Και κατ’ εμέ κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορεί να την κάνει κάποιος μόνος του, αν είναι να βγει κάτι καλό. Και η επιμέλεια χρειάζεται και και ο γραφίστας χρειάζεται. Και η επιμέλεια στην πραγματικότητα δεν μπορεί να την κάνει κανείς μόνος του ούτε κάποιος που δεν ξέρει (πραγματικό παράδειγμα: Βιβλιοκριτικός: Έχεις φιλόλογο; Εκδότης μικρού εκδοτικού οίκου: όχι, το κοίταξα εγώ. Βιβλιοκριτικός: Φαίνεται!). Άρα το θέμα είναι να κάνει κανείς την αυτοέκδοση, αλλά να την κάνει σωστά, να κόψει δηλαδή αυτά που μπορούν να κοπούν, όχι να κάνει προχειροδουλειά. Όσο για τα λογιστικά, ο συγγραφέας που αυτοεκδίδεται δε θα είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που έχει μπλοκάκι σε αυτή τη χώρα και τα καταφέρνει.

  Με την αυτοέκδοση θα υπάρξει και πολύ vanity press. Αλλά αυτό είναι λογικό σε μια αρχική φάση και θα φαίνεται τι είναι πρόχειρο και τι είναι καλή δουλειά. Και για να μην κοροϊδευόμαστε πόσοι εκδοτικοί οίκοι (όχι απαραίτητα μόνο πολύ μικροί) δεν κάνουν συμφωνίες με συγγραφείς του τύπου «σου βγάζω το βιβλίο και αγοράζεις τα μισά αντίτυπα»;

  Η εθελοντική πληρωμή είναι άλλο πράγμα, δεν το ανέφερε ο Rocean. Άλλο λογική τιμή, άλλο δωρεάν. Πάντως, έτσι κι αλλιώς, και σήμερα μόνο συγγραφείς που έχουν πραγματικά bestseller και έχουν βγάλει και αρκετά βιβλία ζουν από τα βιβλία τους.

  @Rocean: Ναί, γίνεται από το Pages και γίνεται και από το Word με plug-in (τα έχω παρουσιάσει και τα δύο), αλλά και το στήσιμο πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο (η Apple έχει ειδικό οδηγό π.χ.) και μετά το export πρέπει να ξαναδουλευτεί πολύ το αρχείο. Άσε που θέλει και ενσωμάτωση των γραμματοσειρών ειδικά για τα ελληνικά (αυτό πάντως είναι αρκετά εύκολο σε σχέση με την υπόλοιπη δουλειά). Αυτό χοντρικά σα δουλειά είναι όση και η σελιδοποίηση. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι Έλληνες εκδότες βγάζουν PDF και όχι ePUB.

  Πάντως, ιστορικά, όταν ξεκίνησε το ebook (για το Amazon π.χ. το 2007) ήταν φτηνότερο και ειδικά μετά που μπήκε η Apple στο παιχνίδι έχουν ανέβει οι τιμές. Μπορεί να πέσει, δε λέω, απλά προς το παρόν αυτά έχουν γίνει. Και βέβαια πρέπει να λάβουμε υπόψη τη διαφορετική δομή της αγοράς, άλλο hardback/paperback/ebook άλλο τυπωμένο/ebook.

Leave a comment