# error ? {gr}

Αϊ ταυτοποιήσου…

Ανακοινώθηκε η δημιουργία νομοπαρασκευστικής επιτροπής για το ηλεκτρονικό έγκλημα και πιο συγκεκριμένα θα ασχοληθεί με την ταυτοποίηση των διαχειριστών των blogs.

Εντάξει. Καταρχήν είναι αστείο από τεχνικής άποψης να συζητάει κάποιος για την ταυτοποίηση των διαχειριστών των blogs.

Από την μία έχουμε μία κατηγορία bloggers που είναι ήδη ταυτοποιημένοι. Αυτοί που έχουν blog σε δικό τους domain και ειδικότερα στο .gr. (όπως είναι και αυτό το blog κι ας είναι ψευδώνυμο) Όπου το ελληνικό κράτος έχει άμεση γνώση όλων των στοιχείων του blogger. Για domains σε .com, .net, .org κοκ το συζητάμε γιατί δεν έχει άμεση πρόσβαση το Ελληνικό κράτος, αλλά όταν υπάρχει νομικός λόγος τα στοιχεία αυτά μπορεί να τα αποκτήσει, υποθέτω. Οπότε δεν χρειάζεται περισσότερο ψάξιμο η φάση εδώ. Υπάρχει πλήρης ταυτοποίηση ήδη.

Από την άλλη έχουμε όλες τις free υπηρεσίες blogging όπως blogspot, wordpress κλπ. Κι εδώ ας βγάλει όσους νόμους θέλει το Ελληνικό κράτος. Ταυτοποίηση δεν πρόκειται να κάνει ποτέ. Ακόμη κι αν μπορέσει να διασφαλίσει την συνεργασία π.χ. της Google (κάνε όνειρα), πάντα θα υπάρχουν χίλιες δυο άλλες υπηρεσίες που θα διασφαλίζουν την ανωνυμία και ψευδωνυμία. Εδώ δεν τα βγάλαν πέρα οι δισκογραφικές με το ιντερνέτι, θα τα βγάλει η Ελληνική Κυβέρνηση?

Βέβαια δεν μπορείς να πεις ότι είναι και χαζοί αυτοί οι κυβερνητικοί. Εντάξει, κάποιοι είναι. Αλλά έτσι κι αλλιώς το θέμα τους δεν είναι το πραγματικό ηλεκτρονικό έγκλημα. Μια χαρά νομικό οπλοστάσιο υπάρχει ήδη για όποιον θέλει να κυνηγήσει το ηλεκτρονικό έγκλημα. Εξάλλου αν κάποιος θέλει να διαπράξει έγκλημα, θα βρει τον τρόπο. Θα το ψάξει. Θα έχει την γνώση πως να μπορέσει να παραμείνει ανώνυμος. Οπότε στην ουσία ένας νόμος που θα επιβάλει την ταυτοποίηση, έχει σαν στόχο τους απλούς χρήστες. Αυτούς που έχουν ελάχιστες γνώσεις και το μόνο που ξέρουν είναι πως να μπουν στο blogspot να φτιάξουν ένα account και να αρχίσουν τα posts. Αυτοί δεν θα μπούνε στην διαδικασία να ψάξουν άλλους τρόπους. Απλά θέλουν να γράφουν το μακρύ τους και το κοντό τους, εύκολα και γρήγορα. Κι όλοι αυτοί θα τρομοκρατηθούν από έναν νόμο ταυτοποίησης. Όλη η ουσία δηλαδή στις επιδιώξεις την κυβέρνησης, είναι να επιβάλει προληπτική αυτολογοκρισία στην πλειοψηφία των χρηστών.

Τώρα, ότι υπάρχει θέμα με απατεώνες που χρησιμοποιούν την ανωνυμία για να εκβιάσουν, να λασπώσουν κλπ, υπάρχει. Αλλά αυτό δεν λύνεται με κανέναν νόμο. Οι απατεώνες πατάνε σε μία συγκεκριμένη προϋπόθεση για να κάνουν την δουλειά τους. Στην έλλειψη παιδείας. Στο ότι ο κόσμος είναι ευκολόπιστος, ακόμη και στις μεγαλύτερες βλακείες. Όλοι μας είμαστε αποδέκτες εδώ και χρόνια στα email μας από άκρως ηλίθια μυθεύματα. Αυτά τα βλέπουμε και στα blogs. Δηλαδή ποιος νόμος να σταματήσει αυτόν που θα διαβάσει σε κάποιο blog ότι την επόμενη Κυριακή θα μας την πέσουν εξωγήινοι, από το να το πιστέψει? Δηλαδή να βγάλουμε τώρα νόμο κατά της βλακείας?

Όταν κι ο τελευταίος χρήστης καταλάβει ότι όλες οι ανώνυμες πηγές στο internet είναι εξ ορισμού αναξιόπιστες, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, τότε έχουμε ελπίδες να γλιτώσουμε από τους απατεώνες. Φυσικά υπάρχουν και μια χαρά ανώνυμα και ψευδώνυμα blogs που είναι πολύ πιο αξιόπιστα, από διάφορα «αξιόπιστα» επώνυμα. Αλλά αυτό κερδίζεται μετά από πολύ καιρό από τον ανώνυμο blogger. Η αξιοπιστία δεν είναι κάτι που προϋπάρχει ή όχι στην επωνυμία, ανωνυμία, ψευδωνυμία. Είναι κάτι που κερδίζεται με τον καιρό. Και αυτό πρέπει να μάθουν οι χρήστες να αξιολογούν.

05/08/2011 Blog, Πολιτική, Τεχνολογία , ,
2 to “Αϊ ταυτοποιήσου…”
 1. spiral architect says...

  Από την άλλη έχουμε όλες τις free υπηρεσίες blogging όπως blogspot, wordpress κλπ. Κι εδώ ας βγάλει όσους νόμους θέλει το Ελληνικό κράτος. Ταυτοποίηση δεν πρόκειται να κάνει ποτέ. Ακόμη κι αν μπορέσει να διασφαλίσει την συνεργασία π.χ. της Google (κάνε όνειρα), πάντα θα υπάρχουν χίλιες δυο άλλες υπηρεσίες που θα διασφαλίζουν την ανωνυμία και ψευδωνυμία. Εδώ δεν τα βγάλαν πέρα οι δισκογραφικές με το ιντερνέτι, θα τα βγάλει η Ελληνική Κυβέρνηση?…

  Χμμ, αυτό τεχνικά ίσχυε μέχρι τώρα. Ποιος μας διασφαλίζει όμως ότι η «παγκόσμια διακυβέρνηση» δεν θα έχει τον ελέγχο της google, της yahoo, της wordpress, των open source λειτουργικών, των mail μας, κλπ, κλπ.

  Το κύμα αγανάκτησης φουντώνει παντού και η μοναδική μορφή ατομικής αντίστασης (ή μονολόγου αν θες) είναι το internet. Παλιότερα έβριζαν την χούντα απ΄το αναλογικό τηλέφωνο του ΟΤΕ, μέχρις ότου οι πιο ξύπνιοι άκουγαν τα κλικ και τα χρατς και συνειδητοποιούσαν ότι κάποιοι παρακολουθούσαν τις συνομιλίες τα μπινελίκια.

  Γιατί λοιπόν να μην το κάνουν και τώρα?

  – Να φύγεις, να πας αλλού, πάλι τα ίδια σκατά θα βρεις!
  – Να πάρεις τα βουνά, θα σε βρουν οι δορυφόροι!
  (δεν είμαστε στο ’47)
  – Να τα βροντήξεις κάτω και να κλειστείς στο καβούκι σου, αναπόφευκτα θα πέσεις στα «σκληρά!»
  (και αν έχεις λεφτά να αγοράσεις …)
  – Οι ρουφιάνου και τα αγράμματα παπαγαλάκια «νομιμοποιούνται» συμμετέχοντας σε «νομοπαρασκευστικές επιτροπές».

  Για να μην τη γαμήσουμε εντελώς, αντισταθείτε γιατί το «Δογμα του Σοκ» ειναι σε εξέλιξη.

 2. faros says...

  Καλημέρα !
  Να πω τη γνώμη μου.
  Που λες, εγώ λέω, ότι αυτό το περί «ταυτοποίησης», προφανώς, σε κάποια αμερικάνικη εφημερίδα το διάβασε ο Παπανδρέου και μας το ξεφούρνησε.

  Ότι οι αμερικάνοι θέλουν να ελέγξουν το διαδίκτυο είναι γνωστό. Ότι την ψάχνουν έχει δημοσιοποιηθεί. Ότι προς το παρόν δεν το έχουν καταφέρει κι αυτό γνωστό είναι !

  Τώρα, οι δικοί μας, νομίζουν ότι … ανακάλυψαν την αμερική !!!!!!!!
  Έ, άστους να το νομίζουν !

Leave a comment