# error ? {gr}

Μας δουλεύεις ρε Apple?

Εγκατέστησα το iWork 08, να δω τι ψάρια θα πιάσω και με αυτό. Μπας και είναι καλύτερο από το Neo Office, με το οποίο έχω πρόβλημα με τον Ελληνικό ορθογράφο που μετά το τελευταίο update εξαφανίστηκε. Στο iWork (όπως και σε Safari, Mail, TextEdit κοκ) υπάρχει η λύση του CocoAspell, το οποίο κατάφερα επιτέλους να παίξει. (είχα εγκαταστήσει το ελληνικό λεξικό σε λάθος directory). Ωραία μέχρι εδώ. Έχουμε Ελληνικό ορθογράφο στο iWork. Αυτό που με χάλασε όμως είναι το ότι δεν υποστηρίζει Open Document Format. Μα είναι δυνατόν? Μερικές φορές δεν μπορώ να την καταλάβω αυτή την Apple. Μάλλον μπορώ να την καταλάβω. Τα ίδια με την MS κάνει για να εδραιωθεί στον χώρο των σουϊτών Office. Ελπίζω αυτό που διάβασα για native υποστήριξη ODF στο Leopard, να ισχύει (αν ισχύει) και για το iWork. Κανείς που έχει εγκαταστήσει Leopard μπορεί να μας διαφωτίσει?

29/10/2007 Τεχνολογία, Σκέψεις , , , , , , ,
24 to “Μας δουλεύεις ρε Apple?”

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] Error.gr placed an interesting blog post on ÎÎ±Ï Î´Î¿ÏλεÏÎµÎ¹Ï Ïε Apple?Here’s a brief overview […]

 1. Iphone | Apple | Mac Blog » Μας δουλεύεις ρε Apple? says...

  […] Error.gr placed an interesting blog post on ÎÎ±Ï Î´Î¿ÏλεÏÎµÎ¹Ï Ïε Apple?Here’s a brief overview […]

 2. macgiorgosgr says...

  Υποστήριξη ODF υπάρχει γενικά, αλλά όχι στα πάντα και φυσικά όχι τέλεια. odg δεν υποστηρίζεται. Στα odt εμφανίζεται το κείμενο, αλλά εντελώς αφορμάριστο, ειδικά σε περιπτώσεις tables. Υποθέτω ότι σε επόμενες minor updates θα διορθωθούν όλα, άλλωστε δεν είναι και τίποτα σπουδαίο η ενσωμάτωση έτοιμου κώδικα. Όπως λέμε πάντα, θα πρέπει να φτάσουμε στην 10.χ.3 για να κάνουμε δουλιά… 😀

  Απλά ξαναπέρασε τον ορθογράφο στο NO, θα πρέπει να παίξει. Δες και το OpenOffice Aqua, το οποίο βέβαια είναι ακόμα alpha, άρα και ασταθές.

 3. Nayagos says...

  Καλώς ήρθες στο τρελοκομείο που λέγεται apple. Δε σου είπε κανείς ότι τα mac λόγω έλλειψης σοβαρής σουίτας γραφείου μέχρι τώρα είναι ακατάλληλα για τη δουλειά αυτή? Δε θέλω να σου γράψω τους λόγους για τους οποίους το κάθε πρόγραμμα είναι ακατάλληλο κατά τη γνώμη μου. Απλά εγώ αναγκάστηκα να πάρω win για να κάνω τη δουλειά μου.

  Εδικά μόνο για το ODF θα σου πω ότι η apple υποστηρίζει το format .docx της M$ και μπλοκάρει το ODF.

  Θα κάνω κι έναν αφορισμό. Αν η apple δεν υποστηρίξει σοβαρά τις εφαρμογές γραφείου θα χάσει πολύ και γρήγορα. Τώρα η ίδια θα βγάλει πρόγραμμα, θα στηρίξει προσπάθεια ανοιχτού λογισμικού, θα ζητήσει βοήθεια άλλης εταιρίας, δεν ξέρω τι από αυτά θα κάνει αλλά κάτι πρέπει να κάνει. Και φυσικά εννοείται ότι πέρα από τις δυνατότητες, τη σταθερότητα την ταχύτητα κλπ. θα πρέπει το πρόγραμμα αυτό που θα βγεί να μιλάει .ODF και .docx άπταιστα.

 4. Rocean says...

  @Nayagos: Έβαλες Windows για να χρησιμοποιήσεις τι? MS Office? Το MS Office για Mac δεν κάνει?

  Να πω την αλήθεια δεν έχω φοβερές απαιτήσεις. Έναν απλό Word prossesor θέλω, (για απλές λειτουργίες) που να υποστηρίζει ODF (εδώ και πάρα πολύ καιρό χρησιμοποιώ αυτό σαν κύριο format) και να έχει ελληνικό ορθογράφο.

  Λες να το γυρίσω σε Google Docs? 🙂

  Αν βγει το OpenOffice Aqua που λέει και ο macgiorgosgr και συμβαδίζει με τις κανονικές εκδόσεις του Open Office τότε θα είμαι ευτυχισμένος… 🙂

  Φυσικά δεν το συζητώ καν για MS Office.

 5. Nayagos says...

  Πήρα win για να τρέχω openOffice. Επίσης το M$office mac edition δεν έκανε γιατί έτρεχε μέσω rosetta. Τώρα που θα βγεί η νέα έκδοση δεν κάνει για άλλους λόγους αλλά γρήγορο είναι.

  Αυτό που ζητάς (έναν απλό Word prossesor που να υποστηρίζει ODF )θα δυσκολευτείς να το βρεις σε Μακ.

 6. macgiorgosgr says...

  Sorry για το highjacking, αλλά ρε Nayagos, δεν έχεις ιδέα για το τί μιλάς. OpenOffice με X11, NeoOffice, AbiWord, και προσεχώς OpenOffice Aqua, για να αναφέρω μερικά Open Source εναλλακτικά. Ομολογουμένως δυσκολεύμαι! Δυσκολεύομαι να διαλέξω!
  Το γεγονός του M$ Office μέσω Rosetta δεν το καταλαβαίνω, από τη στιγμή που δεν δημιουργεί πρόβλημα. Άλλωστε η Rosetta είναι εντελώς διάφανη στον χρήστη.

  Δεν το πάλεψες, ενώ οι λύσεις υπάρχουν. Μείνε στα Windows, στους ιούς και στα spyware.
  Ακούς εκεί, Win για OpenOffice!!! Έλεος!!!

 7. Nayagos says...

  OpenOffice με X11 –> Δε μου κάνει λόγω X11
  NeoOfficε–> δε μου κάνει λόγω java
  AbiWord–> Χωρίς πολλές δυνατότητες.
  προσεχώς OpenOffice Aqua –> Όπως λές προσεχώς κι εγώ το χρειάστηκα εδώ κι 6 μήνες κι άλλους έξι αναμονή 12. Ασε καλύτερα. 650 Ευρουλάκια για ενα 12άρι και δεν έχω πρόβλημα μέχρι τώρα.

  M$ Office μέσω Rosetta –>σερνεται.

  Καθόλου έλεος. Ας φρόντιζε να είχε η πλατφόρμα της καλύτερη υποστήριξη για εφαρμογές γραφείου.

 8. Rocean says...

  Πάντως όσο δουλεύω το iWork είναι πολύ καλό όσον αφορά τον χειρισμό. Το μόνο του πρόβλημα το ότι δεν σώζει σε ODF. Μέχρι να το φτιάξουν, σώζω βέβαια και σε pages ή doc

 9. Nayagos says...

  Rocean αυτό είναι ένα πρόβλημα. Το άλλο είναι ότι πάνω από 50 σελίδες βαραίνει πολύ όπως είπαν στα ξένα φορουμ. Χρόνια δούλευα με το appleworks. Δεν υπήρχε καλύτερο πρόγραμμα. Σταθερότατο απροβλημάτιστο ακόμη και με 1000 σελίδες κλπ. Είχε παλιώσει και χρειαζόταν βελιτώσεις όχι πολλές αλλά βασικές.
  1) Να μιλάει ODF
  2) Να μιλάει unicode
  3) Να μπορεί να φτιάξει πίνακες περιεχομένων, ευρετήρια κλπ.

  Ειδικά το τελευταίο υπήρχε σε εμβρυακή μορφή μέσω script και με άλλους τρόπους αλλά μεγάλης ταλαιπωρίας.

  Αντί να εξελίξει το πρόγραμμα αυτό όπως περιέγραψα έβγαλε το pages με μερικά από τα προβλήματα να διαιωνίζονται.

  Σνομπάρει το ODF και υποστηρίζει επίσημα το .docx επέτρεψε στην adobe να καταργήσει το framemaker που σήκωνε κείμενα χιλιάδων σελίδων, μας υποχρέωσε να δουλεύουμε με word 2004 που σερνοταν στα macintel και δε μπορεί να δουλέψει μεγάλα κείμενα πάνω από 50 σελίδες.

  Εντάξει υπάρχουν κάτι mellel papyrus και δε συμμαζεύεται αλλά έχουν κι αυτά τα προβλήματά τους.

  Γενικά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα για Μακ που να μπορεί να φέρει βόλτα μερικές εκατοντάδες σελίδες και να υποστηρίζει ένα λογικό φορμάτ. Κι αυτά εν έτη 2007.

 10. macgiorgosgr says...

  Ας φρόντιζαν τα τζιμάνια του OpenOffice.org να στρώσουν τον κώλο τους πιο νωρίς για να βγάλουν native OpenOffice.org στον Mac και να μην σήκωναν τα χέρια ψηλά πριν δυο χρόνια. Δεν φταίει η Apple αν τα τζιμάνια του open-source τότε σνόμπαραν το MacOS. Προσωπικά, συνδυασμός OpenOffice-X11, NeoOffice μου αρκεί.
  Αν μου έλεγες ότι θες Windows για να έχεις την VBA στο M$ Office, θα σου έλεγα «ΟΚ, έχεις δίκιο, κάνε τη δουλιά σου όπως ξέρεις». Γούστα είναι αυτά, αλλά περισσότερο είναι συνήθειες. Προσωπικά μιλώντας, είμαι διατεθειμένος να θυσιάσω την ευκολία που μου παρέχει κάποιο πρόγραμμα και να βρω άλλους τρόπους για να κάνω τη δουλιά μου, προς χάριν της σταθερότητας, της αξιοπιστίας και της ταχύτητας του καλύτερου λειτουργικού συστήματος. Η τεχνολογία, όπως και η ζωή και ο χρόνος, πηγαίνουν προς τα μπρος, προοδεύουν, δεν πάνε όπισθεν ολοταχώς.

 11. Nayagos says...

  Θα αντιστρέψω το επιχείρημά σου. Το ΟΟ είναι ανοικτό λογισμικό. Ας φροντιζε η apple να βάλει μισή ντουζίνα προγραμματιστές να το κάνουν port σε μακ. Γιατί δηλ. θα πρέπει να φροντίζει η sun για το μακ κι όχι η apple?

  Αλλά όπως έγραψα η apple υποστηρίζει την Μ$ κι έχει συμφωνία με την Μ$ για υποστήριξη του M$office μέχρι το 2008 γι αυτό και σνομπάρει το ΟΟ.

  Όταν ήμουν ψάρακας κι έψαχνα να αγοράσω τον πρώτο μου υπολογιστή αγόρασα πρώτα ένα βιβλίο. Το βιβλίο έγραφε μέσα και είναι το μόνο που μου έμεινε ότι ξεκινάμε από την εφαρμογή που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για να αποφασίσουμε τι μηχάνημα θα πάρουμε. Όσο κι αν προσπάθησα να μείνω στην apple αυτή η φράση με έδιωξε.

  Επίσης δεν κατάλαβα με ποιά λογική η apple απαιτει 1300 για ένα φορητό που πρέπει μόνο να γράφει. Στα win βρίσκεις και με 500. Αντε της apple να της δώσουμε 700 άντε 800. Αλλά όχι και 1300!!!

  Τώρα αν θες τη λογική που κρύβεται πίσω από την απόφασή μου είναι η εξής. Το φορητό που αγόρασα για 650 μπορεί να τρέξει linux και OSX. Δεν τα έχω βάλει γιατί του πούστη ένα firefox κι ένα openoffice τα τρέχουν και τα win. Πάντως αν σκάσουν τα win μπορεί να τα βάλω. Είμαι καλυμμένος ως προς το ότι μπορώ να φύγω από τα win αμέσως..

  Ο δεύτερος λόγος που με έκανε ήταν η τιμή των φορητών μακ. Σκέφτηκα ότι εγώ χρειάζομαι το φορητό για 2 χρόνια. Μετά θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση στα Μακ και θα αγοράσω ένα imac. Αν πλήρωνα τώρα 1300 για το φορητό δε θα είχα τα χρήματα να αγοράσω το imac αργότερα. Τώρα πρέπεινα μαζέψω μόνο 650 Ευρώ. [650 που γλύτωσα + 650 που πρέπει να μαζέψω = imac.]

 12. macgiorgosgr says...

  Για να στο πω ωμά, το βιβλίο που διάβασες τότε, έγραφε μαλακίες. Εκτός από πολύ συγκεκριμένες, εξειδικευμένες εργασίες για τις οποίες δεν υπάρχει πληθώρα εφαρμογών, οι περισσότερες δουλιές γίνονται με περισσότερες της μίας εφαρμογής. Η εφαρμογή δεν είναι κριτήριο, η δουλιά που θα κάνεις με τις εφαρμογές είναι. Αν μου έλεγες ότι είναι απαραίτητη η χρήση ενός προγράμματος π.χ. για ραδιοζεύξεις, που δεν υπάρχει για Mac, θα έλεγα ΟΚ, αν μου έλεγες ότι χρειάζεται να κάνεις μηχανολογικό σχέδιο, να γράφεις κώδικα σε VBA, να γράφεις virii και trojans για Windows, θα σου έλεγα ΟΚ! Αλλά δεν μπορείς να μου λες ότι το OpenOffice ήταν το κριτήριο για να πας σε Windows. Να πας στο χειρότερο από τα τρία επικρατέστερα λειτουργικά συστήματα, γιατί σου χρειάζεται το OpenOffice; Καταλαβαίνεις το οξύμωρο;
  Πήρες λοιπόν ένα πισοφορητό με 650, να το χαίρεσαι. MacOS X δεν τρέχει, μην τρελαίνεσαι. Δοκίμασε και θα δεις ότι θα πάρεις… ξέρεις τί. Ενώ με τον Mac, μπορείς να έχεις και τα δύο χωρίς ζόρι (Win-Mac), και το τρίτο (Linux) με παίδεμα (άλλωστε ούτως ή άλλως το Linux είναι παίδεμα από μόνο του). Έσωσες λοιπόν την τσέπη σου από 450 Ευρώ (1100 Ευρώ το entry level MacBook). Αν τα έδινες τώρα αυτά τα λεφτά, δεν θα υπήρχε η ανάγκη να πάρεις καινούργιο ούτε σε 5 χρόνια, όχι σε 2 που φιλοδοξείς να σου κρατήσει το καβουρδιστήρι των 650 Ευρώ. Έχω desktop σύστημα 7 χρόνων το οποίο δεν σκοπεύω να αλλάξω. Έχω φορητό 3 χρόνων που θα αλλάξω τον επόμενο χρόνο λόγω αυξημένων απαιτήσεων σε μουσικές εφαρμογές. Στο πατρικό μου οι γονείς μου χρησιμοποιούν desktop 8 χρόνων. Πόσα χρήματα έχω εξοικονομήσει; Πόσα PC θα είχα αλλάξει μέχρι τώρα «για να κάνω τη δουλιά μου»;
  Από τα 450 Ευρώ που «κέρδισες», αφαίρεσε τις εργατοώρες που θα σπαταλήσεις για να «φτιάξεις» τα Windows με επιβεβλημένα format, την πτώση επιδόσεων που έχεις λόγω των υποχρεωτικών firewall, antivirus, την πτώση επιδόσεων με κάθε καινούργιο update της Μικρομαλακής και φυσικά την ψυχολογική φθορά από όλα τα προηγούμενα. Δεν υπάρχει μόνο το χρηματικό κόστος στις επιλογές μας…

 13. Nayagos says...

  Κοίταξε το βιβλίο καλά τα έλεγε κι όχι μαλακίες. Εγώ μόνο FF και OpenOffice τρέχω και τότε που το πήρα θα μου ερχόταν το Μακ 1300. Και ναι για το ΟΟ έφυγα από τα Μακ.

  Όσο για τα υπόλοιπα που λες θα μου επιτρέψεις εν μέρει να διαφωνήσω. Τώρα αν τρέχει OSX και linux στο δικό μου θα μου επιτρέψεις επίσης να διαφωνήσω σε αυτά που λες γιατί το έψαξα. Όσο για τις εργατοώρες σπαταλούσα και με το Μακ που είχα με 9.χχ. Τρεις φορές έχασα δίσκο. Τα άλλα περί διάρκειας των Μακ είναι σχεδόν παραμύθι. 5 χρόνια κράτησε το παλιό και μετά έμεινα από λογισμικό. Μου είπε ξεκάθαρα λειτουργικά τέλος και προγράμματα τέλος. Επίσης αν δεν του έβαζα επεξεργαστή sonnet θα σερνόταν ακόμη και με το σύστημα της μάνας του. Όσο τα άλλα περί ποιότητας που λες σήμερα τα Μακ έχουν σκαρτέψει και είναι γνωστό αυτό. Δε διαφέρουν σε τίποτε από ένα πισί. Μόνο το λειτουργικό τα κάνει διαφορετικά αλλά με 3% μερίδιο αγοράς και έλλειψη προγραμμάτων σε βασικούς τομείς δεν είναι για μένα προς το παρόν. Τα ίδια έκανε κι ένας φίλος έφυγε από τα μακ και πήγε σε win.

  Εν πάση περιπτώσει εγώ χρειάστηκα ΟΟ. Με αυτό το κριτήριο έκανα την αγορά μου και δε θα έδινα τα διπλά για να αγοράσω ένα σύστημα υποδεέστερο γιατί θα αναγκαζόμουν να τρέχω το πρόγραμμα που χρειάζομαι μέσω java ή Χ11.

  Ας φρόντιζε η apple να πρόσεχε περισσότερο το χώρο που λέγεται εφαρμογές γραφείου. (Περιλαμβάνει ταξιδιωτικά γραφεία, τράπεζες, λογιστήρια κλπ.)

 14. Nayagos says...

  H apple δεν είναι εκείνη η εταιρία που πουλάει ακόμη μηχανήματα χωρίς superdrive μόνο με combo?

 15. macgiorgosgr says...

  Το πισοφορητό σου δεν τρέχει MacOS. Διάβασε την άδεια χρήσης του MacOS και θα καταλάβεις τί εννοώ. Διάβασε όλες τις χακεριές που χρειάζεται για να καταφέρεις να φορτώσεις MacOS X, και θα καταλάβεις. Τα άλλα περί διάρκειας των Mac είναι πραγματικότητα. Ο DigitalAudio/667 βγήκε το Γενάρη 2001 και έχουμε Νοέμβρη 2007 και στο μηχάνημα έχω κάνει πρόσφατα επεξεργασία βίντεο με FinalCut 5. Ξέρεις πολλά WindowsPC μηχανήματα του 2001 που δουλεύουν ακόμα με τις τελευταίες εκδόσεις λειτουργικού και εφαρμογών; Άλλωστε, αν θες μόνο FF και OO, το κάνεις και σε μηχάνημα δεκαετίας, το καινούργιο είναι περιττό. Το κακό είναι ότι αυτοπεριορίζεσαι. Δεν θα θελήσεις να κάνεις επεξεργασία τις φωτογραφίες σου, τα οικογενειακά βίντεο, να κάψεις κανένα ντιβιντάκι, να δεις κανένα H.264 βίντεο, να κάνεις audio & video chat; Ε, άντε κάντα αυτά σε 7ετίας PC.
  Έχω χάσει τέσσερις δίσκους, δύο IBM και δύο Quantum. Αυτό τί σχέση έχει;
  Μή μου λες για το 9, έχω δουλέψει από σύστημα 7.1 σε Mac. Το 9 είναι επιπέδου DOS μπροστά στο MacOS X. Ακόμα κι έτσι όμως, η πρωτοπορία της ήταν ολοφάνερη. Τη στιγμή που οι άλλοι πάλευαν με εντολές σε μαύρη οθόνη και config.sys αρχεία, εγώ είχα γραφικό περιβάλλον, ακόμα και αναγνώριση φωνής. Άλλωστε μπορούσες να πάρεις Mac και να τρέχεις και Windows. Μείνε τώρα κολλημένος στα Windows, με trojans, spyware και virii και πες κι ευχαριστώ. Η οπισθοδρόμηση σε όλο της το μεγαλείο, αυτό είναι.
  Η Microsoft είναι εκείνη η εταιρεία που βγάζει ακόμα το λειτουργικό της σύστημα με registry; Η Microsoft δεν είναι εκείνη η εταιρεία που αρνείται να μπαλώσει γνωστά κενά ασφάλειας εδώ και κάμποσα χρόνια;
  Κολλημένοι πισάδες. Σαν να βλέπω πασόκους ένα πράγμα…

 16. Nayagos says...

  Έχω ένα στο εργαστήριο του 2001 με 1000 MHz και τρέχει μια χαρά ΧΡ και τα λοιπά προγράμματα λογισμικού γραφείου. Δεν είναι τόσο άχρηστα όσο λες. Επίσης ένα άλλο πολύ παλιό το σκότωσα γιατί ήθελε νέο δίσκο και παλιές μνήμες και μου ερχόταν πιο φτηνά να πάρω ένα καινούριο.

  Την περίοδο του 7.1 το μακ είχε αξία. Μετά τα win 2000 έχασε και συνέχισε να χάνει μέχρι το Χ. Μετά αντιστράφηκε η πορεία αλλά θέλει μερικά προγράμματα ακόμη για να είναι πλήρως ανταγωνιστικό και φυσικά να δίνει το μικρό μοντέλο με DVD αντιγραφικό και 200 Ευρώ φτηνότερα και ένα macmini στα 400 Ευρώ.

  Έστω κι αν το πισοφορητό μου δεν τρέχει νόμιμα Χ κάτι που μετά την έλευση του leopard είναι νομικά αμφίβολο, μπορεί να τρέξει ανετότατα Ubuntu και μπορώ να χρησιμοποιήσω το ΟΟ και το FF εκεί. Τα περί γραφικών φωτογραφιών κλπ δε με αγγίζουν γιατί δεν έχω γραφικά μουσική και ως προς αυτό δεν περιορίζομαι. Αντίθετα περιορίζομαι από το Μακ στις εφαρμογές γραφείου που στο επίπεδο των προγραμμάτων είναι πίσω.

  Τα περί ιών μέχι στιγμής δεν έχω πρόβλημα. Βέβαια προσέχω. Δεν πάω σε underground internet sites.

  Το registry είναι πρόβλημα με το βάλε βγάλε προγράμματα. Εγώ δεν κάνω τέτοια. Το έστησα, το ανοίγω γράφω και το σβήνω.

  Η διαφορά μας είναι ότι εσύ δουλεύεις γραφικά μουσική και τέτοια κι εγώ θέλω να γράφω. Αλλη δουλειά το ένα άλλη το άλλο. Για τα γραφικά που μιλάς έχεις δίκιο για τις εφαρμογές γραφείου που μιλάω έxω δίκιο. Το λειτουργικό παίζει ένα ρόλο στη διαχείρηση του συστήματος και των αρχείων αλλά ως εκεί. Δε γράφω με το λειτουργικό.

 17. macgiorgosgr says...

  Κανένας δεν είπε ότι είναι άχρηστα. Έχουν τις δυνατότητές τους και τη χρησιμότητά τους. Στο Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο έχουν ένα PIII στα 550, ο οποίος απογειώθηκε από τη στιγμή που μπήκε gentoo linux επάνω. Με 95, 98 ή XP ούτε λόγος, το σύρσιμο ήταν τόσο ανελέητο που ήταν επίπονο ακόμα και το screensaver. Δεν συζητάμε για παραπάνω πράγματα από ένα Office,ένα web browser κι ένα mail client, κι όμως αυτό ήταν αδύνατο. Άσε με λοιπόν να γνωρίζω από πρώτο χέρι το πόσο άχρηστα είναι τα Windows και ποιο είναι αυτό το «μια χαρά» που τρέχουν.

  Η διαφορά μας είναι η διαφορετική φιλοσοφία μας. Οι ανάγκες σου είναι αυτές που μπορεί να σου προσφέρει ο υπολογιστής σου. Από την άλλη ο υπολογιστής μου ικανοποιεί τις ανάγκες μου. Είσαι σκλάβος του υπολογιστή σου. Αντίθετα, ο υπολογιστής μου είναι στην υπηρεσία μου.
  Δεν έχει νόημα να μου λες «μέχρι στιγμής δεν έχω πρόβλημα» και «δεν πάω σε underground sites», από τη στιγμή που υπάρχουν viruses ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝ ΝΑ ΠΑΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ SITE! Δεν έχει νόημα να μου λες «εγώ δεν εγκαθιστώ προγράμματα», από τη στιγμή που ΣΕ ΚΑΘΕ UPDATE ΦΟΡΤΩΝΕΙ Η REGISTRY ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ! Δεν έχει νόημα να μου μιλάς για τις «εφαρμογές γραφείου», από τη στιγμή που τρέχεις OpenOffice. Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το κόλλημά σου με το X11 ή το NeoOffice. Εγώ γράφω μια χαρά σε X11. Με το Leopard εξαφανίζεται και το τελευταίο πρόβλημα, αυτό της εναλλαγής πληκτρολογίων κάτω από X11.
  Το λειτουργικό δεν «παίζει απλώς ένα ρόλο», είναι ο σύνδεσμος μεταξύ υλικού και χρήστη. Είναι η βάση για να πατήσουν οι εφαρμογές σου. Όπως σε ένα καπιταλιστικό σύστημα δεν υπάρχει περίπτωση να εξαλείψεις την ανεργία, έτσι και στα Windows δεν γίνεται να έχεις σταθερό σύστημα. Διαχείριση μνήμης για το μπλακ ρέος, τρύπες και κενά ασφάλειας, κλειστός κώδικας, οπισθοδρομική αντιμετώπιση εφαρμογών. Πόσες ιστορίες για χαμένα αρχεία στα Windows υπάρχουν; Πόσες περιπτώσεις ασυμβατότητας hardware; Πόσες εφαρμογές μπορείς να σηκώσεις ταυτόχρονα χωρίς να πάρεις το λειτουργικό στα χέρια; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ανοιχτά 103 processes σε ένα μηχάνημα επταετίας με 512MB RAM και το uptime είναι 20 μέρες, ενώ το ρεκόρ uptime που έχει είναι 4 μήνες. Κάνε το αντίστοιχο σε οποιοδήποτε Windows μηχάνημα, σε προκαλώ και σου βάζω και στοίχημα ό,τι θες ότι δεν μπορείς να το κάνεις ούτε για 2 μέρες.
  Τελικά εσύ δεν έχεις υπολογιστή, έχεις γραφομηχανή. Μάλιστα νομίζεις ότι αυτό έχεις ανάγκη. Καταλαβαίνεις τη διαφορά; Το σύστημά μου με πάει μπροστά, με κάνει να σκεφτώ τί χρειάζομαι, ενώ εσύ λες «δεν έχω ανάγκη τις φωτογραφίες», ενώ η ουσία είναι ότι «δεν μπορώ να κάνω και φωτογραφίες γιατί θα αρχίσει να σέρνεται του κερατά μετά από λίγο καιρό». Ξεκόλλα από το πισατζίδικο τρόπο σκέψης λοιπόν και αντιμετώπισε τα πράγματα όπως είναι.

 18. Nayagos says...

  Κοίτα φωτογραφίες δεν έσω ανάγκη και δεν έχω καν φωτογραφική μηχανή κι ούτε χρειάζομαι.

  Δεν είμαι σκλάβος του υπολογιστή μου γιατί ότι θέλω να κάνω το κάνω. Αντίθετα οι περιορισμοί που είχα παλιά στο Μακ ήταν μεγαλύτεροι και δε θέλω να αρχίσω τώρα να γράφω για προϊστορίες. Θα ήμουν σκλάβος αν έδινα 1300 Ευρώ για να πάρω ένα μηχάνημα με μόνη διαφορά τον επεξεργαστή (στα 2,2 ενώ ο δικός μου είναι στα 1,7 κι όχι 2Duo) τα 40 GB δίσκο περισσότερο και την isight (γιατί ασύρματο δίκτυο ΒΤ κλπ. έχει και το δικό μου), για να τρέχω το πρόγραμμα που χρειάζομαι μέσω Χ11 ή Java. Το NeoOffice σερνόταν παλιά και το ΟΟ μέσω Χ11 είχε προβλήματα με τα πληκτρολόγια. Τώρα μπορει να διορθώθηκαν αλλά τότε που αγόρασα εγώ το δικό μου πρίν από 8 μήνες υπήρχαν.

  Παρακολουθώ από όταν σιχάθηκα την ελληνική κοινότητα Μακ ξενόγλωσσα φόρουμ. Έχω περί τα 800 μηνύματα στο φορουμ μου και κοιτάζω συνέχεια τι γίνεται με τις εφαρμογές γραφείου. Είναι πρόβλημα. Βελτιώνεται η κατάσταση αλλά σιγά σιγά.

  Όπως σου είπα μετά από 2 χρόνια χρειάζομαι ένα desktop. Ελπίζω μέχρι τότε να έχει βγει το ΟΟ για Μακ ή ένα άλλο πρόγραμμα, που να μιλάει .ODF native και να αγοράσω τότε ένα imac. Το φορητό δεν το χρειάζομαι πλέον. Μπορεί να το κρατήσω για ρεζέρβα μπορεί και να το δώσω.

 19. macgiorgosgr says...

  …»σιχάθηκα την ελληνική κοινότητα Μακ»…

  Αυτό τα λέει όλα. Αν κατάλαβα ποιος είσαι, τότε όσο και να χτυπιέμαι δεν πρόκειται να αλλάξω τον τρόπο σκέψης σου. Και Macintosh να πάρεις, πάλι ως πισάς ή ως 9άρης θα σκέφτεσαι, οπότε δεν έχει νόημα. Αν μου πεις και το nickname σου, καθώς το site είναι down και δεν μπορώ να το βρω, θα βοηθούσε.

  «Έχω 800 μηνύματα στο φόρουμ μου…». Σιγά ρε γίγαντα!!! Ώπα ρε μάστορα!!! Προσκυνάμε ρε βασιλιά!!! Ξέρεις ποιος είμαι. Βλέπεις καμία έπαρση; Χαλάρωσε και μείνε στα Windows. Μια χαρά είσαι. Αυτό σου ταιριάζει.

  Αποχωρώ από το νήμα, δεν έχει νόημα να το συνεχίσω.

 20. Nayagos says...

  Μάλλον δεν κατάλαβες ποιός είμαι και σίγουρα δεν είμαι αυτός που νομίζεις. Αποχώρησα πολύ νωρίς από το μαγαζί σας.

  Αποχώρησα δε γιατί σιχάθηα την αντιμετώπιση κάτι τύπων που διαρκώς έβριζαν ειρωνέυονταν και μείωναν χρήστες. Να χαίρεστε ρε μεγάλε κάτι edmound, joker και λοιπά λουλούδια που αντί να τους έχετε πετάξει έξω τους βάζατε να κυνηγάνε τους άλλους.

  Αλήθεια τι θες να μάθεις ποιός είμαι? Τι σε κόφτει? Ξέρεις εκεί που είμαι στο ξένο φόρουμ δεν έχω πρόβλημα. Ούτε με έχουν βρίσει ούτε μου έχουν κλειδώσει θέματα παρόλο που έχω τόσα όσα έχω. Αυτά είναι τα χάλια σας.

  Δε σου το είπα για να προσκυνήσεις αλλά για να δεις ότι ξέρω τι μου γίνεται. Εχω επαφή με το χώρο. Και η αλήθεια είναι μία η apple άλλαξε λειτουργικό κι επεξεργαστές και μόοοοοολις τώρα βγαίνει από το μεταβατικό στάδιο. Και για την ταμπακιέρα δε λες τίποτε αλλά αρχίζεις να ειρωνεύεσαι.

  Και δε σκέφτομαι σαν πισάς αλλά σαν χρήστης που δε θα με πιάνει μήτσο η apple να μου πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

 21. macgiorgosgr says...

  Ναι ρε, ξέρω. Γι’ αυτό λέω, μην την ψάχνεις, πρώτος μάγκας είσαι, βασιλιάς, άρχοντας, γαμιστερός. Σε δυο χρόνια πάλι Windows μηχάνημα θα πάρεις. Δεν έχει νόημα, τί να λέμε τώρα…

 22. Nayagos says...

  Ξέρεις ρε φίλε κάτι με αυτά και με αυτά και με αυτό το στυλάκι καταστρέψατε το Helmug. Εγώ ούτε σε ειρωνεύτηκα ούτε σε κορόιδεψα. Παρουσίασα ένα πρόβλημα που δεν απασχολεί μόνο εμένα αλλά πολύ κόσμο και μέσα σε 5 μηνύματα η συζήτηση κύλησε στην ειρωνεία την απαξίωση και την κοροϊδία. Επί του θέματος δεν είπες τίποτε αλλά ότι κάνεις καλή διαχείριση φωτογραφιών.

  Το τι θα πάρω εγώ είναι δικό μου θέμα.

 23. macgiorgosgr says...

  Δεν έχει νόημα λέμε.

 24. Nayagos says...

  Τώρα που έσφιξαν τα πράγματα δεν έχει νόημα…

Leave a comment