# error ? {gr}

Είμαστε περικυκλωμένοι

Μπρος τραγοπαπάδες, πίσω σκάνδαλα…

Την βρώμα δεν την γλιτώνουμε!

28/01/2008 Funny, Πολιτική, Σκέψεις , ,
8 to “Είμαστε περικυκλωμένοι”
 1. πρεζα tv says...

  Και μεσα σε ολα αυτα…ξεπουλησαμε τη χωρα μας στη Microsoft…

 2. Canis says...

  Αν μπορείς δώσε μου σε παρακαλώ κάποιο λίνκ όπου εκτίθενται οι θέσεις του ΚΚΕ για τον διαχωρισμό εκκλησίας – κράτους.

 3. Rocean says...

  2 κείμενα (μετά από μια γρήγορη αναζήτηση) με αφορμή το θέμα των ταυτοτήτων και την αναθεώρηση του συντάγματος. ;Όπου περιγράφεται και η πάγια θέση του ΚΚΕ, από το 1918, για διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους.

  http://www.kke.gr/politdrast/kratos.html
  http://www.kke.gr/politdrast/boylh/par_al5-5.html

  Αν κάνεις αναζήτηση στο site του ριζοσπάστη θα βρεις δεκάδες σχετικά άρθρα.

 4. Canis says...

  Ευχαριστώ, επιφυλάσσομαι να τους ρίξω μια ματιά.

 5. Canis says...

  Ας μου επιτρέψεις να επισημάνω έναν διφορούμενο πολιτικό λόγο στα άρθρα που μου παρέθεσες. Σου παραθέτω χαρακτηριστικά το ακόλουθο:

  Εμείς δεν υποστηρίζουμε ότι οι ιερείς, απλοί και αξιωματούχοι, δεν έχουν δικαίωμα να ασκούν πολιτική, να έχουν πολιτικές θέσεις και μάλιστα να τις προβάλλουν. Βεβαίως ευχής έργο θα ήτανε να υποστηρίζουν ανοικτά και μαζικά θέσεις που υπερασπίζονται τα συμφέροντα του λαού. Πάντως έτσι και αλλιώς ασκούν με την ευρύτερη έννοια πολιτική παρέμβαση αφού έχουν κοσμοθεωρητικές αντιλήψεις. Οι θρησκευτικές αντιλήψεις έχουν ορισμένο πολιτικό περιεχόμενο. Άλλο αυτό, και άλλο η εκκλησία ως θεσμός να αναμειγνύεται με δραστηριότητες του κράτους ή να εξαρτάται από αυτό σε ορισμένα ζητήματα.

  Η σύμπλευση της ΓΓ στο ζήτημα των μη αναγραφής του θρησκεύματος (ουσιαστικά το καταδίκασε ως μέτρο ανεπαρκές και αποπροσανατολιστικό) δε μου κολλάει και τόσο στον χαρακτηρισμό του κλήρου ως βρωμερών τραγοπαπάδων.

 6. Rocean says...

  Γιατί διφορούμενο?

  Δεν θα απαγορεύσεις (και δεν μπορείς) τον κλήρο να έχει πολιτική άποψη. Δικό τους θέμα. Και θα τους κάνεις και κριτική πάνω σε αυτές τις θέσεις όταν πάνε κόντρα στα λαϊκά συμφέροντα. Το πρόβλημα είναι όταν επεμβαίνει θεσμικά στα του κράτους και ότι υπάρχει σχέση εξάρτησης.

  Επίσης το ότι δέχομαι την εκκλησία να έχει απόψεις, δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να χαρακτηρίζω και σαν βρώμα την διαδικασία εκλογής νέου αρχιεπίσκοπου και τα χριστιανικά μαχαιρώματα, ή ότι δεν κατηγορώ τον βρώμικο ρόλο της εκκλησίας απέναντι στον λαό, αλλά και την χριστιανική κοσμοθεωρία γενικά.

  Όπως επίσης δεν θα απορρίψω τους κληρικούς που είχαν ή έχουν δημοκρατική στάση ζωής κι έχουν συμμετάσχει και σε λαϊκούς αγώνες. Πολλοί δώσανε και την ζωή τους γι’ αυτόν τον σκοπό.

  Εσένα ποια είναι δηλαδή η θέση σου που δεν είναι και διφορούμενη? Ότι θα κάνεις τον διαχωρισμό του κράτους με την εκκλησία και θα απαγορεύσεις μετά και την εκκλησία να έχει πολιτικό λόγο?

 7. Canis says...

  Σωστά, δε μπορώ να τους το απαγορεύσω. Ούτε όμως επικροτώ και την πολιτικολογία τους, ανεξάρτητα αν αυτή είναι υπέρ ή κατά των λαϊκών συμφερόντων.

  Η εκκλησία είναι πνευματικός, όχι πολιτικός οργανισμός.
  Πρώτα λοιπόν θα καταδικάσω και θα απαξιώσω την ανάμειξη τους στα πολιτικά και μετά θα επιδιώξω τον θεσμικό διαχωρισμό. Διότι όσο το παίρνουμε αντίστροφα, ούτε το ένα καταφέρνουμε ούτε το άλλο.

 8. Rocean says...

  Κοίτα να δεις. Εμένα μ’ ενδιαφέρει τι λέει κάποιος και όχι ότι λέει γενικά. Αν ένας απλός κληρικός ή και μητροπολίτης είναι υπέρ των λαϊκών αγώνων, τον θέλω δίπλα μου. Αν επιλέξει να είναι απέναντι θα τον πολεμήσω.

  Η ιστορία είναι γεμάτη με τον βρώμικο ρόλο της εκκλησίας ενάντια στα λαϊκούς αγώνες. Από την άλλη είναι γεμάτη και με κληρικούς που βρέθηκαν στο πλάι του λαού και πολέμησαν.

  Αυτό είναι ένα άρθρο που μιλάει για τους κληρικούς που αγωνίστηκαν. Αυτοί για μένα είναι το παράδειγμα. Και δεν τους απορρίπτω με τίποτα.

  http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=3723465

Leave a comment