# error ? {gr}

Είναι το Open Source σοσιαλιστικό?


Το βρήκα στο marxist.com

Με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην Κοζάνη για το Linux, ο JohnyQ εκφράζει τις επιφυλάξεις του. Σωστά είναι αυτά που λέει. Το κεφάλαιο φυσικό είναι να προσπαθεί σε μια καπιταλιστική κοινωνία να εκμεταλλευτεί τους χιλιάδες τζάμπα προγραμματιστές. Άσχετα αν στην αρχή κάποιες εταιρείες το είδαν σαν εχθρό ή το βλέπουν ακόμη. Ή αν διάφοροι ηλίθιοι αστοί βλέπουν οτιδήποτε το διαφορετικό σαν Κομμουνιστικό.

Μπορούμε να δούμε μια ομοιότητα και με τον εθελοντισμό που προσπαθεί να αναπτύξει η αστική τάξη, σαν αυτόν στους Ολυμπιακούς αγώνες π.χ.

Ας αφήσουμε όμως το τι θέλει το κεφάλαιο από το Open Source. Είναι απολύτως λογικό αυτό και θα το κάνει για τα πάντα. Άλλωστε λέμε ότι το κεφάλαιο θα μας πουλήσει και το σκοινί για να το κρεμάσουμε.

Σαν διαδικασία παραγωγής το Open Source, φυσικά και είναι σοσιαλιστικός τρόπος παραγωγής. Κοινότητες προγραμματιστών δημιουργούν κάτι συνειδητά προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας. Χωρίς να έχουν άμεσο προσωπικό κέρδος. Χωρίς να υπάρχει ατομική ιδιοκτησία. Ανήκει στην κοινωνία το προϊόν. Άσχετα, είπαμε, που κάποια εταιρεία μέσα στον καπιταλισμό μπορεί να το εκμεταλλευτεί για να βγάλει κέρδος. Ακόμη όμως και μετά από την κερδοσκοπική χρήση που μπορεί να κάνει μια εταιρεία, είναι αναγκασμένη να έχει πάλι τον κώδικα ανοιχτό. Δηλαδή ακόμη και τότε η γνώση μένει στην κοινωνία ελεύθερη.

Να πάρουμε ένα παράδειγμα. Μία φαρμακευτική εταιρεία φτιάχνει ένα σημαντικό φάρμακο που σώζει εκατομμύρια ανθρώπους. Κρατάει όμως την πατέντα κλειστή. Έτσι μπορεί και το πουλάει σε ότι τιμές θέλει και πλουτίζει. Αν όμως ήταν ανοιχτή η πατέντα, θα μπορούσε να το πάρει κάποια άλλη εταιρεία ή μια χώρα και να το παράγει πολύ πιο φτηνά, ώστε να σωθούν και όσοι δεν έχουν τα λεφτά να πληρώσουν το πανάκριβο φάρμακο του αρχικού μονοπώλιου.

Να ξαναγυρίσουμε όμως στο software. Γράφει ο JohnyQ ότι το κεφάλαιο μέσω του Open Source έχει τζάμπα software. π.χ. apache, mysql κτλ Ναι. Το κεφάλαιο έχει τζάμπα software. Αν και το μεγάλο κεφάλαιο και να πληρώσει για αντίστοιχο software δεν έχει και μεγάλο πρόβλημα. Ταυτόχρονα όμως αυτό το software το έχει και μία Σοσιαλιστική χώρα σαν την Κούβα π.χ. Το έχει ο Ριζοσπάστης. Το έχει το Κόμμα, το έχει η ΚΝΕ κοκ. Το έχουμε επίσης όλοι εμείς που έχουμε blogs.

Επίσης μπορεί να το έχει μία χώρα σαν την Ελλάδα. Να το βάλει στην εκπαίδευσή της, στον δημόσιο τομέα και να γλιτώσει τεράστια ποσά που μπορούν να πάνε σε άλλες κοινωνικές υποδομές (άσχετο αν ακόμη και τότε δεν θα πάνε 🙂 ). Ακόμη περισσότερο το ανοιχτό λογισμικό θα είναι πολύτιμο σε μια λαϊκή εξουσία/οικονομία που θέλουμε να φτιάξουμε. Έχει να κάνει ακόμη και με θέματα εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.

Οπότε το αν υπάρχει ανοιχτό λογισμικό, δεν είναι αποσπασμένο από τις λαϊκές ανάγκες. Δεν αφορά μόνο το κεφάλαιο που μπορεί να κερδοφορεί έτσι περισσότερο. Μας αφορά όλους.

Σε τελική ανάλυση έχει να κάνει με την γνώση που απαιτούμε να είναι ελεύθερη. Όπως απαιτούμε ανοιχτή παιδεία, ανοιχτό πολιτισμό, ανοιχτή υγεία, ανοιχτή ενημέρωση κτλ απαιτούμε και ανοιχτή τεχνολογία και επιστήμη. Όλα αυτά είναι κομμάτι της κοινωνίας που θέλουμε να φτιάξουμε.

Στο ερώτημα που μπορεί να θέσει, λοιπόν, κάποιος. Αν το εργατικό κίνημα πρέπει να υποστηρίζει το Open Source… Απαντάω 100% ΝΑΙ!!!!

Υ.Γ: Να ξεκαθαρίσω ότι δεν πιστεύω ότι το Open Source θα ανατρέψει τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό και άλλα τέτοια, όπως μπορεί να λένε μερικοί και να έχουν ψευδαισθήσεις.

30/01/2008 GNU/Linux, Πολιτική, Τεχνολογία
8 to “Είναι το Open Source σοσιαλιστικό?”
 1. a8lios says...

  Σαφώς και πρέπει να το υποστηρίξει, no doubt. Σαν ιδέα τουλάχιστον. Το θέμα είναι να μην έχει και αυταπάτες σήμερα κανείς γι αυτό.
  Η σύγκριση που έκανες με τον εθελοντισμό είναι αρκετά πετυχημένη. Εμείς δε θέλουμε σε μια προοπτική ο καθεις να δουλεύει εθελοντικά, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις κλήσεις του π.χ.?
  Σαφώς.
  Θα το προβάλουμε αυτό όμως σαν αίτημα σήμερα? Όχι βέβαια, θα ήταν αυτοκαταστροφικό στα πλαίσια του καπιταλισμού για την Ε.Τ.
  Αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να το προπαγανδίζεις σαν προοπτική, να το «ριζώνεις» σαν αντίληψη στο κόσμο.

  Αντίστοιχα και με το open source. Πρέπει το λογισμικό που φτιάχνουν οι προγραμματιστές να είναι ελεύθερο στη κοινωνία?
  Πρέπει.
  Μπορεί αυτό όμως να γίνει ολοκληρωμένα στα πλαίσια αυτού του συστήματος?
  Μπααα…

 2. Rizobreaker says...

  Σωστός ο Rocean!
  Δυστυχώς εγώ δεν ξέρω και πολλά από τα εκτός της Microsoft λογισμικά, αλλά σιγά σιγά θα τα μάθω ελπίζω…

 3. Erythros says...

  Δεν γεννάται θέμα. Το υποστηρίζω, παρότι κι εγώ είμαι εγκλωβισμένο στα @@ της microsoft. Αν λυθούν κάποια ζητήματα με ορισμένα προγράμματα, έφυγα σφαίρα για linux. Στα πάντα είναι καλύτερο, αλλά…
  Πού θα πάει.
  ΥΓ. Και η macintosh δεν είναι κακή (αλλά είναι ακριβή). Δεν είναι τυχαίο που πριν λίγα χρόνια -πριν τα τακιμιάσουν οι εταιρείες- ο Gates διέσπειρε το παραμύθι έλεγε πως όποιος χρησιμοποιεί mac είναι κομμουνιστής 😛

 4. Lefteris says...

  Πολύ ωραίο το άρθρο σου Rocean. Συγχαρητήρια και στην πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ. Γιατί να χαρίσουμε το open source στον καπιταλισμό; Εννοείται πλευρές του δεν μπορούν να αναπτυχθούν στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος. Δείχνει όμως σπερματικά τις δυνατότητες που υπάρχουν όταν επιτέλους οι παραγωγικές δυνάμεις απεγκλωβιστούν από τις ξεπερασμένες ιστορικά παραγωγικές σχέσεις.

  Αυτή η ιστορία μου θυμίζει την προσέγγιση των αμερικάνων για κάθε τι το προοδευτικό. Ξεκόβουν την ταξική του ουσία. Δεν υπάρχει Μάρξ στην πολιτική οικονομία, δεν υπάρχει Vygotsky στην ψυχολογία. Χρησιμοποιούν όμως τη γνώση, αφού «παίζει» η αναθεματισμένη. Ποτέ όμως δεν αναφέρουν την ρίζα και την ουσία αυτής της γνώσης. Θα κάνουμε και εμείς το ίδιο; Όχι, θα συνδέσουμε κάθε τι το προοδευτικό με ότι πιο προοδευτικό έφτιαξε μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα, τον σοσιαλισμό. Αμερικάνοι, κάτω τα χέρια από το Tetris! 🙂

  Πρέπει να δουλεύεις μέσα σε ένα κουτί 2Χ2 για να φτιάξεις λογισμικό; Πρέπει να υπάρχει χαφιές που θα παρακολουθεί να μην πίνεις αλκόολ στις εξόδους σου (βλέπε συμβόλαια προγραμματιστών στην IBM). Πρέπει να δουλεύεις σε συνθήκες γαλέρας; Πρέπει η γνώση να κατευθύνεται από την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου; Ένα ΟΧΙ δίνεται και από την ίδια την ύπαρξη του ανοιχτού λογισμικού, έστω και κουτσά.

  Λευτέρης

 5. JohnyQ says...

  Καταρχήν ευχαριστώ τον Rocean για το αρθρο απάντηση και για όλα τα comment…To άρθρο που έγραψα είχε σκοπό να αρχίσει μια συζήτηση πάνω στο θέμα και πιστευω το κατάφερε.
  Από τις απαντήσεις σας ξεκαθάρισα και ο ίδιος μερικά σημεία που τα είχα θολά στο μυαλό μου!
  Κρατώ σαν resume
  «Αντίστοιχα και με το open source. Πρέπει το λογισμικό που φτιάχνουν οι προγραμματιστές να είναι ελεύθερο στη κοινωνία?
  Πρέπει.
  Μπορεί αυτό όμως να γίνει ολοκληρωμένα στα πλαίσια αυτού του συστήματος?
  Μπααα…»

 6. Rocean says...

  @Ερυθρός: Το ότι τα mac είναι ακριβά είναι και λίγο μύθος πλέον. Με βάση του τι παίρνεις, τι σου προσφέρουν και την αντοχή τους στον χρόνο. Μπορεί εγώ να έδωσα 650 ευρώ για το Mac Mini, αλλά έχω ένα φοβερό μηχανάκι που θα μου πάει και για αρκετά χρόνια ακόμη.

 7. macgiorgosgr says...

  Σαφώς και το υποστηρίζουμε. Προσωπικά προσπαθώ να χρησιμοποιώ ως επί το πλείστον open source προγράμματα, αλλά σε κάποια πράγματα ακόμα είναι πίσω. OpenOffice & NeoOffice, xfce, X.Org, Darwin, Firefox, ο πυρήνας του linux, των *BSD, ο apache, η Postgre & My SQL, είναι παραδείγματα που υποκλίνεται ο κάθε τεχνολογικά ενημερωμένος άνθρωπος. Μεγάλος τομέας όμως η δημιουργία μουσικής, όπου τα εναλλακτικά είναι παιδαριώδη.
  Μην πεταχτεί κανένας και πει «δες αυτό, εκείνο, το άλλο, μα δεν είναι έτσι, κτλ.», μουσικός είμαι και ξέρω. Όταν θα «πέσει» κι αυτό το άνδρο, δλδ. να υπάρξει ένα σοβαρό πρόγραμμα μουσικής (όχι απαραίτητα open source) σε open source σύστημα, πχ. linux, τότε θα κάνω το switch ολοκληρωτικά. Μέχρι τότε όμως, πρέπει να κάνω τη δουλιά μου, όπου Logic Pro είναι μονόδρομος.

  Άντε ρε open source, γερά!!!

 8. macgiorgosgr says...

  Με αφορμή το ποστ αυτό, γράφω κι εγώ τα δικά μου πάνω στο OS.
  http://macgiorgosgr.blogspot.com/2008/01/open-source.html

Leave a comment