# error ? {gr}

Open Web Media Player

Screen Shot 2016 09 25 at 00 50 36

Και ήρθε η ώρα για την πρώτη εμφάνιση… στον πλανήτη, του project που ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό.

Για χρόνια χρησιμοποιούσα το itunes για τα mp3 και τα videoclips. Δεν ήταν τέλειο αλλά την δουλειά του την έκανε καλύτερο από ότι άλλο είχα βρει. Ζορίζεται όμως στις μεγάλες libraries, κάνει πολλά χαζά με την library, δεν μπορείς να ελέγξεις εύκολα διπλοεγγραφές, δεν μπορείς να μετακινήσεις αρχεία, σου βγαίνει η πίστη να μεταφέρεις την library σε άλλο μηχάνημα και καλή τύχη να την μεταφέρεις σε άλλη πλατφόρμα κοκ

Κάποια στιγμή έπιασα να ασχοληθώ με HTML5, μετά από χρόνια απουσίας από τον προγραμματισμό. Κι εκεί μου ήρθε η ιδέα να χρησιμοποιήσω τις νέες δυνατότητες που δίνει η HTML5 για media player. Πλέον μπορείς να κάνεις παπάδες. Δεν άργησε να ρθει η ιδέα της αντικατάστασης του itunes από μία web εφαρμογή, που θα παίζει παντού.

Προσωρινά το ονόμασα Open Web Media Player, αλλά μάλλον δεν είναι σωστό και δεν έχω ψάξει και αν είναι πιασμένο… Μάλλον θα πρέπει να βρω κάτι άλλο που να περιγράφει καλύτερα την εφαρμογή, γιατί δεν είναι απλός player. Κάνει την διαχείριση όλης της μουσικής σου βιβλιοθήκης και στην ουσία έχεις το προσωπικό σου music cloud.

Άρχισα μόνο με τα μουσικά βιντεοκλιπς, γιατί για την μουσική έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιώ apple music μέχρι τώρα. Κάποια στιγμή πρόσθεσα και τα mp3, αφού τα βιντεοκλιπς αφορούν μόνο λίγους. Ελάχιστοι έχουν τέτοια library.

Η εφαρμογή είναι σε PHP και θέλει κλασικά web server με mysql και καλό είναι να είναι σε λινουξάκι, αφού σε κάποια σημεία χρησιμοποιώ linux εφαρμογές. π.χ. για την μετατροπή των ALAC αρχείων (δεν παίζουν σε web) σε απλά mp3.

Τι κάνει λοιπόν η εφαρμογή μέχρι τώρα? 

Συγχρονισμός mp3 και videoclips. Διαβάζει τα path που του έχουμε πει ότι είναι η library μας και τα προσθέτει στην mysql βάση. Σε αυτό το σημείο διαβάζει τα mp3/mp4 tags που μπορεί να έχει το αρχείο και καταχωρεί τις κατάλληλες τιμές στα κατάλληλα πεδία (tittle, artist, album, year κοκ). Κι κάπου εδώ είναι και το δυνατό χαρακτηριστικό (τουλάχιστον για μένα). Είπα ότι θέλω να αντικαταστήσω το itunes. Άρα δεν θα μπορούσε η εφαρμογή να μην συγχρονίζεται με το itunes. Δίνεις στην εφαρμογή το xml αρχείο που κάνεις export από το itunes και η εφαρμογή βρίσκει και καταχωρεί τα data για κάθε αρχείο, όπως τα είχες. (μαζί με βαθμολογίες, play counts κτλ). 

– Από την στιγμή που θα περαστούν τα αρχεία στην library, μπορούμε να τα μεταφέρουμε όπου αλλού θέλουμε (φυσικά μέσα στο κεντρικό path της library), ή να τα μετονομάσουμε και η εφαρμογή καταλαβαίνει (χρησιμοποιώ hash που κάνει μοναδική κάθε εγγραφή) ότι πρόκειται για τα ίδια αρχεία, οπότε καταχωρεί απλά το νέο path. Πράγμα που δεν μπορούσες να κάνεις δηλαδή στο itunes.

Αναπαραγωγή τραγουδιών και videoclips. Η εφαρμογή υποστηρίζει, όπως είναι λογικό, ότι υποστηρίζει η HTML5. (mp3, m4a, m4v, mp4).

Fullscreen player με overlay (μπορείς να το ενεργοποιείς/απενεργοποιείς) με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες του τραγουδιού. Προς το παρόν το control γίνεται μόνο με keyboard shortcuts (π.χ. space για play/pause, βελάκια πάνω/κάτω για volume κτλ). Μπορείς επίσης να βαθμολογείς ένα τραγούδι πατώντας 1-5 για τα αντίστοιχα αστεράκια.

– Όταν ακούμε mp3 στον fullscreen player δείχνει το album cover του τραγουδιού. Αν δεν έχει καταχωρημένο, ψάχνει στο itunes api. Κι αν δεν βρει ψάχνει στο giphy api και φέρνει gifs που μπορεί να έχουν σχέση με τον τίτλο του τραγουδιού. Πράγμα που μπορεί να είναι πολύ αστείο πολλές φορές. Γι’ αυτό και το έχω κάνει πατώντας το G, να φέρνει μόνο από το giphy και να μην δείχνει album covers.

Editing τραγουδιών. Όταν δεν είσαι σε fullscreen μπορείς να κάνεις edit τα tags του τραγουδιού που παίζει.

Μαζικό editing των τραγουδιών. Τσεκάροντας όποια τραγούδια θες μπορείς να αλλάξεις μαζικά κάποια από τα tags του. π.χ. το album. Μπορείς να προσθέσεις ή να αλλάξεις και το album cover (στα mp3).

Σβήσιμο τραγουδιών. Πάλι τσεκάροντας μπορείς να κάνεις μαζική διαγραφή.

Αναζήτηση. Το δυνατό σημείο σε τέτοιες εφαρμογές είναι φυσικά η αναζήτηση. Υπάρχει ένα σύστημα αναζήτησης για αρχή, αλλά με πολύ δουλειά που χρειάζεται ακόμη. Τα βασικά τα κάνει πάντως ήδη. Θέλει δουλειά για πιο πολύπλοκες αναζητήσεις. Μπορείς επίσης να επιλέξεις αν θες μόνο τραγούδια, μόνο videoclips ή τα πάντα.

– Μπορείς να κάνεις και αναζήτηση για διπλοεγγραφές. Προς το παρόν βρίσκει τα αρχεία που παράγουν το ίδιο hash. Θέλει πολύ σκέψη ακόμη για το πως θα βρίσκω διπλοεγγραφές και με άλλους τρόπους (με κοινούς τίτλους, καλλιτέχνες κτλ)

Αυτά μέχρι τώρα. Στην συνέχεια θα μπορείς να σώζεις αναζητήσεις (όπως τα smart playlists του itunes), θα προσθέτεις τραγούδια σε custom playlists κτλ. Θα καταχωρείς πιο εύκολα album covers με αναζήτηση στο itunes ή αλλού. Θα κάνεις export την library ή μια playlist σε xml με ταυτόχρονο copy των αρχείων. π.χ. για να τα δώσεις σε κάποιον φίλο ή να τα μεταφέρεις αλλού. 

Και δεν ξέρω γω τι άλλη ιδέα μπορεί να μου έρθει.

Εδώ είναι ένα μικρό βιντεάκι με το πως είναι η εφαρμογή μέχρι τώρα. Φυσικά το interface δεν είναι καθόλου τελικό και θέλει πολύ δουλειά ακόμη. 

Θέλω να τελειοποιήσω το σύστημα του συγχρονισμού και να αυτοματοποιήσω (ή να την κάνω πιο εύκολη) όσο γίνεται την εγκατάσταση. Αφού γίνουν αυτά (ελπίζω σύντομα) θα ανεβάσω την εφαρμογή να την πάρει όποιος θέλει. Δηλαδή θα είναι free και όποιος θέλει θα μπορεί να κάνει donation.

25/09/2016 Τεχνολογία, Μουσική, Videos ,
1 to “Open Web Media Player”
  1. Γιος της Μήτσαινας says...

    Ωραίος!

Leave a comment