Ποτέ δεν κατάλαβα ακριβώς όλα αυτά τα χρόνια, την τρέλα εναντίον της Microsoft και την επιλογή του browser… Εντάξει… Στην αρχή είχε δέσει με χέρια και πόδια τον IE με το υπόλοιπο λειτουργικό κι έπρεπε να το χαλαρώσει… Αλλά τα τελευταία χρόνια αυτόν τον… αντιμονοπωλιακό πόλεμο εναντίον της MS τον θεωρώ υπερβολικό και εκτός πραγματικότητας… Όλα τα λειτουργικά, από τα windows μέχρι τις διάφορες διανομές linux, έχουν τις δικές τους επιλογές σε software… Από τον browser μέχρι την διαχείριση φωτογραφιών και την office σουίτα…
Οπότε ΟΛΟΙ προβάλουν και προωθούν συγκεκριμένο software και δημιουργούν τα δικά τους μονοπώλια… Οποιοσδήποτε χρήστης που δεν την ψάχνει θα χρησιμοποιεί το default software που έρχεται προεγκατεστημένο στο μηχάνημα του.
Παρ’όλα αυτά θεωρώ πολύ θετικό το ότι η MS εξαναγκάστηκε να προσθέσει αυτό στα windows για επιλογή browser. Και περιμένω να εξαναγκαστούν και η Apple και οι διανομές linux, να κάνουν το ίδιο. Γενικά να υπάρχει ένα εργαλείο να βλέπεις τι επιλογές software υπάρχουν ανα είδος εφαρμογών, πέρα των προεγκατεστημένων. Οπότε εύκολα ο χρήστης να βλέπει τι εναλλακτικές επιλογές έχει.
Στα χνάρια (περίπου) της Apple, το Ubuntu πρόκειται να αποκτήσει το δικό του Music Store. Το όνομα του θα είναι Ubuntu One Music Store. Θα εκμεταλλεύεται την cloud υπηρεσία του Ubuntu (Ubuntu One) και τα mp3 θα προέρχονται από την 7digital. Το πρόγραμμα στο οποίο θα ενσωματωθεί όλη η φάση θα είναι το Rhythmbox.
Το φαινόμενο είναι συνηθισμένο…. Παρ’ όλο που μετά από πολλά παθήματα/μαθήματα, κρατάω όλα τα passwords μου σ’ ένα κρυπτογραφημένο αρχείο, τελικά κάποιο θα ξεχάσω πάντα… Είτε θα αλλάξω password και θα ξεχάσω να ενημερώσω το αρχείο… Συνήθως όμως, αν πρόκειται για password για κάποια web υπηρεσία, το password είναι αποθηκευμένο στον browser. Στον Google Chrome στην περίπτωση μου, αφού είναι ο default browser μου…
Πως μπορούμε λοιπόν να ανακτήσουμε ένα αποθηκευμένο password στον Google Chrome? Πάμε στις ρυθμίσεις του browser, στις “σύνθετες επιλογές”, στην “Διαχείριση πιστοποιητικών”. Επιλέγουμε την κατηγορία passwords και ψάχνουμε το site για το οποίο θέλουμε να βρούμε το password. Όταν το βρούμε κάνουμε διπλό κλικ πάνω του και μας ανοίγει ένα παράθυρο με τα αναλυτικά στοιχεία. Κάτω-κάτω έχει μια επιλογή “show password” την τσεκάρουμε και μας ζητάει το password του keychain. Το βάζουμε και πλέον στο σχετικό πεδίο μας εμφανίζει το password που ψάχνουμε.
Η συγκεκριμένη λειτουργία υπάρχει στον Google Chrome για Mac OSX. Δεν έχω ιδέα αν συμβαίνει το ίδιο και στις εκδόσεις για Linux ή Windows. Αν το δοκιμάσει κάποιος ας πει…
[το image είναι από εδώ]