Επίσης λέει ότι σιχαίνεται να μιλάει στο τηλέφωνο και προτιμά τα mails… Κι εγώ τα ίδια… 🙂
Το multitouch αλλάζει ήδη πολλά δεδομένα στο πως χειριζόμαστε τους Η/Υ. Η αρχή έγινε στα smartphones… Ακολουθούν τα tablets. Και μετά όμως? Θα πρέπει να επεκταθεί και στους Η/Υ γραφείου. Στους υπάρχοντες δεν είναι και ότι το καλύτερο, γιατί είναι πολύ κουραστικό να έχεις συνέχεια το χέρι ψηλά… Οπότε υπάρχει χώρος για νέα μηχανήματα που θα βολεύει να τα χειριζόμαστε με το χέρι.
Φαντάζομαι οθόνες 15-20 ιντσών σε στυλ tablet ξαπλωμένες στο γραφείο. Κι εκεί, ναι. Χωράει και κανονικό mac OSX με όλες τις λειτουργίες που κάνει ένα mac. Μήπως το νέο iMac θα είναι ξαπλωμένο? 🙂
Image από εδώ
Αυτό το άρθρο μας θυμίζει ότι κάτι αντίστοιχο με αυτό που γίνεται με την Flash σήμερα, είχε γίνει και με τον Firefox… Δηλαδή όταν βγήκε ο Firefox πάρα πολλά sites δεν “παίζανε” σε αυτόν… Οπότε και η κριτική προς αυτόν είχε να κάνει με αυτό… Παρ’ όλα αυτά ο Firefox έχει σήμερα εδραιωθεί και σπάνια πλέον θα βρεις site που δεν θα “παίζει”… Τι άλλαξε? Σίγουρα όχι ο Firefox… Άλλαξαν οι developers που “αναγκάστηκαν” να ακολουθήσουν τα standards και όχι να γράφουν κώδικα μόνο για τον ΙΕ… Στην ουσία το πρόβλημα του Firefox, στην αρχή του, να είναι συμβατός με πάρα πολλά sites, ωφέλησε μακροπρόθεσμα το internet… Φυσικά αυτό έγινε γιατί και ο Firefox ήταν ποιοτικά ανώτερος από τον ΙΕ, οπότε κατάφερε να πάρει κομμάτι της πίτας, ώστε να μπορέσει να “εκβιάσει” τους developers…
Το ίδιο φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται και σήμερα με την flash. Κατά γενική ομολογία είναι μια τεχνολογία με τα μαύρα της τα χάλια. Ειδικά σε linux και σε mac. Από την μία ευθύνεται για τα περισσότερα κρασαρίσματα των browsers και από την άλλη ψήνει τις CPU. Από τα πιο δημοφιλή extensions στους browsers είναι αυτά που την απενεργοποιούν, ώστε να μην εμφανίζονται τα φλασάκια στις σελίδες…Ταυτόχρονα η flash είναι μία κλειστή τεχνολογία. Όλοι εξαρτώνται από τα κέφια της adobe. Την στιγμή που πλέον υπάρχουν και αναπτύσσονται ανοιχτά standards που βάζουν την flash στο περιθώριο και την κάνουν αχρείαστη.
Ενώ λοιπόν η adobe φαίνονταν ότι κυριαρχεί στο internet, έρχεται η Apple με το iPhone. Καταρχήν δεν πρόσθεσε υποστήριξη flash, γιατί δεν άντεχε το iPhone. Στην συνέχεια το πράγμα φαίνεται ότι έγινε περισσότερα θέμα πολιτικής, παρά τεχνικό. Η Apple δείχνει ότι σήμερα ακόμη κι αν μπορεί τεχνικά να υποστηρίξει flash (ειδικά στο νέο iPad) δεν πρόκειται ποτέ να το κάνει. Θέλει να σκοτώσει την flash και να την βγάλει από το παιχνίδι.
Και μέχρι τώρα φαίνεται ότι το καταφέρνει. Με τα εκατομμύρια iphones και ipods στον πλανήτη, μπορεί να επιβάλει τους όρους της. Το βλέπουμε να γίνεται. Sites αλλάζουν και υποστηρίζουν ανοιχτά πρότυπα. Youtube και vimeo πρόσφατα άρχισαν να πειραματίζονται με HTML5. Ειδικά στο mobile internet μεγάλα sites βγάζουν και ειδικές εκδόσεις (χωρίς flash) ώστε να παίζουν στα iPhones και άλλες mobile συσκευές.
Είχε την πλάκα του ένα γραφικό που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες και δείχνει screenshots με κάποια sites να μην παίζουν σε iphone. Και καλά σαν δείγμα ότι το iPhone δεν εμφανίζει μεγάλο κομμάτι του internet. Την ίδια στιγμή όμως τα περισσότερα από αυτά τα sites ή έχουν ήδη ειδικές mobile εκδόσεις χωρίς flash, ή έχουν φτιάξει τις δικές τους iphone apps για να παίζουν στο κινητό της Apple. Οι developers δώσανε λοιπόν την λύση. Δεν περιμένανε την adobe…
Στο προχθεσινό keynote της Apple, όπου παρουσιάστηκε το iPad, το πρώτο πράγμα που μας έδειξε ο Steve Jobs ήταν το site των New York Times. Και το πρώτο πράγμα που είδαμε ήταν τα μπλε legos που εμφανίζονται όταν υπάρχει flash element, δείγμα ότι δεν υποστηρίζεται η flash. Όλοι σκεφτήκαμε ότι ήταν μια μεγάλη γκάφα της Apple. Μετά από μέρες όμως αρχίζω και πιστεύω ότι δεν ήταν καθόλου γκάφα…
Πιστεύω ότι έγινε επίτηδες για να δηλώσει την επιθετική πολιτική της Apple. Για να δείξει ότι είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και δεν φοβάται καθόλου και την αρνητική κριτική που ξεσηκώθηκε αμέσως. Εγώ βλέπω ο σάλος που γίνεται σήμερα εναντίον της Apple, να γυρνάει στην Adobe. Η αρνητική κριτική προς την Apple για την μη υποστήριξη της flash, είναι ταυτόχρονα και ήττα για την Adobe…
Γιατί αυτό? Προσέξτε τι λένε όσοι θέλουν flash στο iPad. Αναγκάζονται καταρχήν να ομολογήσουν ότι η flash είναι ο αδύναμος κρίκος (με τα προβλήματα της) και ότι πρέπει να εξαφανιστεί από το internet και μετά λένε πως πρέπει η Apple να την υποστηρίξει απλώς γιατί κυριαρχεί σε πάρα πολλά sites σήμερα. Στην ουσία αναγνωρίζεται και από τους πολέμιους της Apple ότι αυτή δίκιο!!! Αναγνωρίσουν ότι η flash είναι μια τεχνολογία προς εξαφάνιση.