To KDE Plasma είναι ένα ένα από τα πιο δημοφιλή περιβάλλοντα για Linux. Οι δημιουργοί του ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν ειδική έκδοση και για μεγάλες τηλεοράσεις.
Το νέο project ονομάζεται Plasma Bigscreen και προορίζεται να τρέχει σε Single Board Computers. π.χ. Raspberry Pi. Θα χρησιμοποιεί επίσης το AI voice assistant της Mycroft.
Το Plasma Bigscreen δεν θα είναι κατάλληλο μόνο για media εφαρμογές, αλλά γενικά για desktop εφαρμογές, που θα έχουν σχεδιαστεί για το συγκεκριμένο περιβάλλον. Ο χειρισμός θα μπορεί να γίνει μόνο με ένα remote control.
Το project θα είναι φυσικά δωρεάν και open source. H επερχόμενη beta έκδοση δουλεύει ήδη σε Raspberry Pi 4.
Η Wikimedia είναι ο οργανισμός που “τρέχει” την Wikipedia και πλήθος άλλων projects. Μέχρι τώρα χρησιμοποιεί PHP, jQuery, όπως και δικά της frameworks και UI components.
Πρόθεση του οργανισμού όμως, είναι να περάσει σε ένα σύγχρονο JavaScript framework, ώστε να βοηθήσει άμεσα την διαδικασία ανάπτυξης του Front-end.
Η τελική απόφαση, είναι να χρησιμοποιηθεί η Vue. Μερικά από τα χαρακτηριστικά που μέτρησαν στην συγκεκριμένη απόφαση είναι:
Τα χαρακτηριστικά αυτά, τονίζουν, δεν είναι λόγοι για το ότι “η Vue είναι καλύτερη από την React“, αλλά απλά είναι αυτά που βολεύουν καλύτερα την Wikimedia.
Παρ’ όλα αυτά, όπως είναι λογικό, τα projects της Wikimedia δεν θα ξαναγραφτούν άμεσα πλήρως σε Vue, αλλά θα αρχίσει να χρησιμοποιείται σε επιμέρους components. π.χ. σε σημεία που χρησιμοποιείται σήμερα η jQuery.
Το gaming σε Linux είναι πάντα ένα από τα μεγάλα αγκάθια, για να γίνει πιο μαζική η desktop χρήση του.
Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστια άλματα, στον τομέα. Καταρχήν πάρα πολλά παιχνίδια κυκλοφορούν επίσημα και για Linux.
Αλλά οι δυνατότητες δεν τελειώνουν εδώ. Με την βοήθεια ενός εργαλείου που έχει αναπτυχθεί από την Valve (Steam), του Proton, μπορεί ο χρήστης πολύ εύκολα να παίξει windows games, απευθείας από το Steam.
To Proton χρησιμοποιεί Wine, DXVK και άλλα εργαλεία για να κάνει δυνατό τα games να παίξουν σε Linux. Το μόνο που χρειάζεται από τον χρήστη, είναι να πάει στα settings του Steam και να ενεργοποιήσει το Steam Play. Στην συνέχεια τρέχει το παιχνίδι, όπως θα έκανε για όλα τα παιχνίδια του Steam.
Αυτή την στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά παιχνίδια που παίζουν κανονικά ή με ελάχιστα προβληματάκια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει με παιχνίδια που χρησιμοποιούν anti cheat τεχνολογίες και δεν μπορούν να υποστηριχτούν ακόμη, όπως PUBG, League Of Legends κτλ. Για να δει κάποιος ποια παιχνίδια παίζουν σε Linux, υπάρχει η protonDB.
Ένας άλλος τρόπος για Linux Gaming είναι ένα εργαλείο, το Lutris. Αυτό δίνει την δυνατότητα να τρέξουν παιχνίδια που δεν είναι στο Steam. Όπως για παράδειγμα τα παιχνίδια της Blizzard (Diablo, Overwatch, WoW κτλ).
Γενικά είναι πολύ σπάνιο πλέον να βρεις παιχνίδια που δεν τρέχουν σε Linux. Ενώ όσα προβλήματα υπάρχουν, όσο περνάει ο χρόνος λύνονται. Το μέλλον για το Linux gaming φαίνεται πολύ λαμπρό και ίσως όλο αυτό σπρώξει και τους developers να πάρουν πιο σοβαρά το αγαπημένο μας λειτουργικό. Ειδικά αν γίνει πιο μαζική η χρήση του.
Δημοσιεύτηκε αρχικά στην plug.gr