Μετά από πολύ καιρό (φάνηκε να πέρασαν αιώνες) είμαι και πάλι με internet στο σπίτι με το αγαπημένο μου mac mini (το οποίο άρχισε να μαραζώνει χωρίς net. Με μεγάλη χαρά υποδέχτηκε τα μπόλικα updates που κυκλοφόρησαν τελευταία)
Η σύνδεση πάντως δεν είναι και ότι το καλύτερο. Υποτίθεται στα 24, αλλά συγχρονίζει με το ζόρι στα 11-12 και δεν το βλέπω να ξεπερνάει τα 5 σε πραγματικές ταχύτητες. Altec είναι μέσω δικτύου ΟΤΕ. Γενικά από τους εναλλακτικούς δεν ακούω να τραβάνε στην ανηφόρα. Σε αντίθεση με την ΟΤΕΝΕΤ που όπου την έχω δοκιμάσει τελευταία, τουλάχιστον την ταχύτητα που συγχρονίζει το modem την πιάνει. Στην Κομοτηνή είδα να χτυπάει 16αρια και στην Πτολεμαϊδα 10-12. Βέβαια είχα και την 8αρα στην Πτολεμαϊδα που τα έπιανε κανονικά τα 8 με γραμμή ΟΤΕ και ISP HOL.
Πάντως μου είχε λείψει το mac. Άλλη αίσθηση. Ανθρωπιά… Το χρησιμοποιούσα βέβαια τόσο καιρό, αλλά απλά σαν media player. Αλλά αν δεν έχει net ένα computer, χαζοκούτι σκέτο είναι. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.
Οπότε από εδώ και πέρα, μάλλον και το blog θα ενημερώνεται πιο συχνά, με την ησυχία μου.
Εδώ και καιρό, στην δουλειά, προσπαθούσα να κάνω port forward ώστε να βγάζω έναν web server στο Internet. Και τι δεν δοκίμασα. Διαφορετικά modem/router. Διάφορες ρυθμίσεις στον server που νόμιζα ότι φταίει. Στο παρελθόν πότε δεν είχα πρόβλημα με κάτι τέτοιο. Όλα δούλευαν κανονικά και αμέσως, όποτε το είχα ξανακάνει. Προχθές ακόμη έκανα το ίδιο στο γραφείο του ξαδέρφου μου. Κι έπαιξε με την πρώτη. Και μάλιστα με την ίδια έκδοση ubuntu (σε περίπτωση που έφταιγε κάτι σε αυτό)
Κάποια στιγμή υποψιάστηκα μήπως είναι θέμα ISP, αλλά μέχρι τώρα δεν είχα ακούσει κάτι τέτοιο, ούτε το είχα ξαναπετύχει προσωπικά. Οπότε το απέρριψα, κακώς, σαν ιδέα. Σήμερα είπα όμως να το κοιτάξω. Οπότε ανακάλυψα ότι η OTENET κόβει όντως μια σειρά από ports. Μεταξύ των οποίων και η 80 που ήθελα εγώ. Άλλαξα λοιπόν την port που χρησιμοποιεί ο Apache και όλα μέλι γάλα.
Τα podcasts εκτός από κομμάτι των λεγόμενων social media, είναι και μία τεχνολογία που εξελίσει τα συμβατικά ΜΜΕ. Με την εξάπλωση της ευρυζωνικότητας (και των εργαλείων που ήρθαν μαζί της) μαθαίνουμε σε ένα άλλο είδος παρακολούθησης τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων. Πλέον δεν χρειάζεται να στηνόμαστε στην tv ή στο ραδιόφωνο για να παρακολουθήσουμε μια εκπομπή που μας ενδιαφέρει. Με την βοήθεια στην αρχή “πειρατικών” εργαλείων και στην συνέχεια μέσω των επίσημων πηγών, μπορούμε να παρακολουθήσουμε μια εκπομπή όποτε θέλουμε και όσες φορές θέλουμε. Ούτε χρειάζεται να μπούμε στην διαδικασία να επιλέξουμε τι θα παρακολουθήσουμε κάποια στιγμή όταν έχει κάτι ενδιαφέρον σε περισσότερα από ένα κανάλια.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η ζωντανή παρακολούθηση προγραμμάτων δεν έχει νόημα. Ακόμη και τις ειδήσεις μπορείς να τις δεις με καθυστέρηση μερικών ωρών. Σε ειδικές περιπτώσεις μόνο υπάρχει η ανάγκη να παρακολουθήσουμε κάτι την ώρα ακριβώς που γίνεται. Κυρίως αθλητικά γεγονότα.
Στην Ελλάδα, ο ΣΚΑΙ ήταν το πρώτο κανάλι που το κατάλαβε αυτό κι έχει ένα πάρα πολύ καλό site στο οποίο δίνει τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές on demand. Δειλά-δειλά αρχίζουν να το κάνουν και άλλοι. Ο τρόπος που το κάνει όμως ο ΣΚΑΙ έχει ένα πρόβλημα. Δεν δίνει τις εκπομπές σε μορφή podcast. Δηλαδή να μπορείς να τις κατεβάζεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ότι σε περιορίζει να παρακολουθείς τις εκπομπές μέσα σε web περιβάλλον. Δεν μπορείς π.χ. να πάρεις μια εκπομπή και να την ακούσεις ή να την δεις στο ipod σου ή σε οποιαδήποτε άλλη φορητή συσκευή. Επίσης και η ποιότητα της εικόνας και του ήχου δεν είναι και η καλύτερη.
Υποθέτω ότι αυτό γίνεται κυρίως για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων. Πράγμα, για μένα, εκτός πραγματικότητας και εποχής. Αυτές οι λογικές ανήκουν στο παρελθόν. Την στιγμή που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν “πειρατικοί” τρόποι να το κάνει κάποιος (οι περισσότερες τηλεοπτικές εκπομπές κυκλοφορούν ήδη torrent sites), είναι προτιμώτερο να γίνει με τους όρους του καναλιού, όπου θα μπορεί να βάζει και διαφημίσεις π.χ., παρά να αφήσει το πεδίο ελεύθερο στους “πειρατές”. Οι “πειρατές” στη ουσία καλύπτουν έναν τομέα που κυριαρχείται από την βλακεία των εταιρειών και την αδυναμία τους να ακολουθήσουν την πραγματικότητα και την τεχνολογία.
Τι μ’ έπιασε και τα γράφω όλα αυτά? Είδα το νέο site του Αθήνα 984. Γι’ αυτό. Στο οποίο δίνει τις εκπομπές για download σε μορφή podcast. Πάει ένα βήμα παραπάνω δηλαδή αυτό που κάνει ο ΣΚΑΙ μέχρι τώρα. Το περιβάλλον του site δεν είναι και τίποτα φοβερό, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν μας ενδιαφέρει αυτό. Σημασία έχει ότι δίνεται ένα RSS Feed. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να το προσθέσει στο πρόγραμμα που χρησιμοποιεί για να κατεβάζει podcasts (π.χ. Itunes) και να έχει αυτόματα όλες τις εκπομπές κατεβασμένες στο computer του ή την φορητή του συσκευή, για να τις ακούσει όποτε γουστάρει.
Αυτό που περιμένω πως και πως, είναι να κάνει το ίδιο και ο 902. Άντε βρε σύντροφοι!