logo

Μπορεί το Open Source να είναι όντως βιώσιμη εναλλακτική στο δημόσιο?

27/01/2020
Image Source

Το Ελληνικό δημόσιο ετοιμάζεται να ξοδέψει 37.2 εκ. ευρώ για ανανέωση, ή προμήθεια νέων, αδειών λογισμικού προϊόντων της Microsoft.

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, σωστά αντιδρά και λέει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί δωρεάν open source λογισμικό, όπως Libre Office και Linux.

Αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Με την πρόσφατη μου εμπειρία με το Libre Office, αλλά και παλιότερα που πήγα να το προωθήσω σε επιχείρηση, αποδείχτηκε ότι δυστυχώς είναι προβληματικό και δεν βολεύει πάντα.

Ακόμη και τώρα, το χρησιμοποιώ για να γράψω εργασίες, που δεν έχουν μαθηματικά. Πάλι κάνει τα τρελά του. Δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι αποθηκεύει το κείμενο, στην ώρα του. Ενώ κάνει και κάτι τρελά με το copy-paste. Κάνει paste πολλές φορές το κείμενο που έκανες copy σε ένα βήμα νωρίτερα. Είναι σαν να βρίσκεται ένα βήμα πριν σε ότι κάνεις. Σαν να μην παίρνει την τελευταία ενέργεια.

Αλλά σε όλα αυτά μπορεί να φταίω εγώ. Κάτι μπορεί να έχει κάτσει στραβά στα συστήματα μου.

Την στιγμή λοιπόν που είναι για μένα αναξιόπιστη λύση, δυστυχώς δεν μπορώ να το προτείνω σαν εναλλακτική, για το δημόσιο ή οπουδήποτε αλλού χρειάζεται για σοβαρή χρήση. Πέρα από την απλή συγγραφή κειμένου.

Θα ήταν όμως σωστό, το δημόσιο να αρχίσει να δοκιμάζει την χρήση open source. Θα πρέπει να δοκιμάσει έστω πειραματικά το Libre Office και να δει σε πραγματικές συνθήκες αν κάνει την δουλειά ή όχι. Τότε θα μπορεί να αποφασίσει όντως αν αξίζει να ξοδεύει εκατομμύρια σε άδειες λογισμικού.

Write your comment

rocean (at) error.gr
rocean
error.gr
feed