Τις αλλαγές στο error.gr τις είχα κάνει κυρίως για να αλλάξω το site μου στο apps4net.eu, επειδή θέλω να το δω και πιο σοβαρά με το freelancing.
Αφού έχω φτάσει τον κώδικα σε αρκετά καλό σημείο, ήρθε η ώρα να γίνουν οι αλλαγές κι εκεί. Λείπει ακόμη αρκετό υλικό βέβαια, αφού θέλω να ξαναφτιάξω πάλι τις σελίδες με τα projects μου και να κάνω κι ένα ξεκαθάρισμα. Τι θα κρατήσω και τι θ’ αφήσω.
Όλα τα προηγούμενα posts του apps4net, έχουν μπει κάτω από την επιλογή Blog. Η αρχική σελίδα θα είναι σταθερή.
To Joplin είναι μια πάρα πολύ καλή εναλλακτική επιλογή για το Evernote ή άλλες παρόμοιες εφαρμογές. Είναι δωρεάν και Open Source.
Υπάρχουν desktop clients για Windows, Mac OS και Linux, αλλά και για mobile (Android, iOS). Το φανταστικό είναι ότι υπάρχει και σε terminal!
Υποστηρίζεται φυσικά synchronization μεταξύ των διαφορετικών συσκευών, μέσω κάποιας cloud υπηρεσίας (π.χ. Dropbox, OneDrive, Nextcloud, WebDav) ή απλά σώζοντας τα αρχεία σε κάποιο network folder. Όλα τα δεδομένα (σημειώσεις, tags, metadata κτλ) σώζονται σε απλά text files. Δεν χρησιμοποιείται κάποια βάση δεδομένων.
Στα πολύ θετικά είναι επίσης, το ότι οι σημειώσεις γράφονται σε Markdown Format.
Μπορεί να γίνει import των δεδομένων σας από άλλες εφαρμογές (π.χ Evernote) μέσω των .enex αρχείων. Τέτοια αρχεία κάνουν export το Evernote και άλλες εφαρμογές. Import μπορεί να γίνει και από απλά Markdown αρχεία.
Προσωπικά χρησιμοποιώ μέχρι τώρα την web εφαρμογή που είχα φτιάξει εγώ. Αλλά τώρα λέω να μετακομίσω, αφού έχω παρατήσει και την ανάπτυξη του Bookmarks App. Πρέπει να φτιάξω όμως το export, ώστε να παράγω .enex αρχείο, για να κάνω import τα data μου στο Joplin. Το καλό είναι ότι κι εγώ Markdown format χρησιμοποιώ. Οπότε όλα θα φαίνονται όπως πρέπει.
To Discord χρησιμοποιεί ήδη την Rust στο client side (π.χ. video encoding) και στο server side (π.χ. Elixir NIFs). Το πέρασμα σε διάφορα services του σε Rust, βελτιώνει πάρα πολύ τις επιδόσεις.
Σε αυτό το post εξηγεί τους λόγους για το ξαναγράψιμο διάφορων services σε Rust. Δίνει ένα παράδειγμα για το πρόβλημα που είχε το “Read States“, το οποίο χρησιμοποιείται για να κρατάει ποια μηνύματα και channels έχει διαβάσει ένας χρήστης.
Η Go εμφάνιζε latency spikes κατά διαστήματα, τα οποία οφείλονταν στο garbage collection. H Rust δεν κάνει garbage collection και κάνει πολύ καλύτερη διαχείριση της μνήμης. Οπότε με την χρήση της Rust δεν υπήρχαν πλέον τα latency spikes.
Με βάση αυτά τα πλεονεκτήματα, το Discord ξαναγράφει τα services του σε Rust. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το post, με το σκεπτικό της “μετανάστευσης”.