Το τελευταίο διάστημα προχώρησα αρκετά με την ανάπτυξη της εφαρμογής. Αρκετά πράγματα προστέθηκαν και αρκετά πράγματα διορθώθηκαν και βελτιώθηκαν. Πλέον όλες οι αλλαγές δημοσιεύονται και στο site apps4net.eu.
Μια από τις σημαντικότερες προσθήκες είναι η δυνατότητα για manual playlists. Σύντομα θα υλοποιηθούν και οι smart playlists, ταυτόχρονα με ένα γενικότερο ξαναπέρασμα του κώδικα των φίλτρων.
Επίσης μπορεί ο χρήστης να εξάγει μια playlist (αρχεία και metadata), ώστε να τα μεταφέρει σε άλλη εγκατάσταση της εφαρμογής.
Λύθηκε το πρόβλημα με την full screen και τις διάφορες ασυμβατότητες που υπήρχαν με τους browsers εκτός του Chrome. Θεωρητικά παίζει πλέον παντού, ίσως με μικροπροβλήματα εμφάνισης.
Τα περισσότερα κείμενα βοήθειας που είχε στο apps4net.eu έχουν ενσωματωθεί μέσα στην εφαρμογή ώστε να εμφανίζονται τα κατάλληλα κομμάτια βοήθειας στα κατάλληλα σημεία. Κι έτσι και το βασικό κείμενο με τις οδηγίες εγκατάστασης δεν τρομάζει πλέον. Ταυτόχρονα έχουν γίνει και αρκετές αλλαγές σε ζητήματα αρχικής εγκατάστασης και ρυθμίσεων, ώστε να γίνει όσο γίνεται πιο εύκολη.
Πιο αναλυτικά μπορεί κάποιος να διαβάζει τις αλλαγές που γίνονται σχεδόν καθημερινά, εδώ.
Κι επειδή νηστικό αρκούδι δεν… προγραμματίζει, όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει οικονομικά την ανάπτυξη της εφαρμογής.
Τις προηγούμενες μέρες μου ήρθε αυτό το Orange Pi που είχα παραγγείλει. Μου άρεσε πολύ περισσότερο σαν hardware από ένα Raspberry Pi, οπότε είπα να δοκιμάσω αυτό για κάποια πράγματα που θέλω. Κυρίως για το αν βολεύει ένα τέτοιο pc σαν “σπίτι” για το Parrot Tunes. Αλλά και σαν media center.
Στην περιγραφή του το Orange Pi λέει ότι υποστηρίζει διάφορα λινουξοειδή κι εδώ έχει αρκετά έτοιμα images να δοκιμάσεις. Όλα αυτά όμως είναι θεωρητικά. Γιατί στην πραγματικότητα την υποστήριξη από software την λες και άθλια.
To Orange Pi έρχεται με προεγκατεστημένη στην μνήμη του (EMMC) μια άθλια κινέζικη android έκδοση. Είναι η ίδια που δίνουν official για να κατεβάσεις από την σελίδα τους με τα διάφορα images. Για όποιον νόμιζε δηλαδή, ότι η δουλειά του θα ήταν τόσο εύκολη να αντικαταστήσει την σαχλαμάρα.
Αλλά εγώ έτσι κι αλλιώς ήθελα ένα λινουξάκι, για να το δοκιμάσω σαν web server, αλλά και σαν απλό desktop που θα τρέχει ικανοποιητικά chrome (chromium στην τελική). Αρχίζω και δοκιμάζω διάφορα images. Πρώτη απογοήτευση το ότι δεν παίζει σε καμιά από τα official images το wifi. Τουλάχιστον χωρίς να σου βγάλει την ψυχή παίζοντας με τον kernel. Με τα πολλά βρήκα από κάποιον άλλον χρήστη στα forums μια customαρισμένη έκδοση του debian που παίζει και το wifi.
Κι έστω, με το wifi θα την βρεις τελικά την άκρη, αυτό που ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση ήταν το ότι δεν υποστηρίζεται (ακόμη) στο linux hardware acceleration για τα γραφικά. Κοινώς, δεν μπορείς να δεις βίντεο. Είτε από το youtube, είτε από το Parrot Tunes, είτε από αρχεία βίντεο. Βίντεο μπορείς να δεις κανονικά μόνο με κάποια έκδοση android.
Οπότε βγήκα στην αναζήτηση για android. Βρήκα τελικά μερικές εκδόσεις, γιατί όπως είπα η official είναι να την βάψεις μπλε και να την πετάξεις στην θάλασσα. Δυστυχώς ο μόνος τρόπος να περάσεις ένα android image στην SD card, είναι ένα άθλιο utility σε windows. Κι όπως ανακάλυψα τελικά θέλει πολύ προσοχή πως θα φορμάρεις την SD (έστω κι αν σου λέει το utility ότι όλα πήγαν καλά). Αλλιώς δεν δουλεύει τίποτα. Αυτός ο τύπος έχει έναν πολύ καλό οδηγό για το πως μπορείς να περάσεις μια συγκεκριμένη android έκδοση, αλλά έτσι δουλεύει και για άλλες.
Μετά από μισό εκατομμύριο δοκιμές λοιπόν, το android εγκαταστάθηκε και όλα λειτουργούν μια χαρά. Και kodi έβαλα και γενικά μπορείς να εγκαταστήσεις σχεδόν τα πάντα μέσω play store. Το android που έβαλα είναι η 4.4.2 έκδοση. Και από όσο έψαξα μόνο μέχρι εκεί υπάρχουν εκδόσεις.
Με την ευκαιρία είδα και πως τρέχει το Parrot Tunes στον Chrome σε android. Παίζουν όλα εκτός από το overlay που εμφανίζεται πάνω από το βίντεο σε full screen mode. Θέλει ψάξιμο αυτό, αλλά είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικό ότι παίζουν τα keyboard shortcuts που δεν το περίμενα. Είναι ευκαιρία να δω και άλλες πτυχές του web προγραμματισμού για mobile συσκευές.
Αφού βρήκα άκρη με το android, τώρα θέλω να το ψάξω καλύτερα με το linux, ώστε να δω πως τα πάει σαν web server, σαν “σπίτι” για το Parrot Tunes.
Είχα αναφερθεί εδώ για την εφαρμογή που αναπτύσσω. Πλέον έχει συγκεκριμένο όνομα (Parrot Tunes) και είναι public για όποιον θέλει να την δοκιμάσει. Λεπτομέρειες στο site που θα είναι πλέον το σπίτι για τις εφαρμογές που φτιάχνω (και ίσως όχι μόνο εγώ). Στο apps4net.eu.
To site είναι ακόμη σχεδόν άδειο, αλλά τις επόμενες μέρες θα προσθέσω περισσότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή. Οδηγίες χρήσης, screenshots, video κτλ