Ένα βήμα περίπου πριν από την βασική έκδοση της εφαρμογής βρίσκεται το Parrot Tunes. Ουσιαστικά για να γίνει πλήρης με όλα τα βασικά της χαρακτηριστικά, μένει η βελτιωμένη διαχείριση των φίλτρων και η δυνατότητα αποθήκευσης τους. Μετά θα μένουν βελτιώσεις και διορθώσεις.
Τις προηγούμενες μέρες προστέθηκε ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά που είχα σκεφτεί από την αρχή. Τo Jukebox. Αυτό σημαίνει ότι αν την εφαρμογή την χρησιμοποιεί κάποιο cafe/bar ή ραδιοφωνικός σταθμός κτλ, μπορούν οι πελάτες/ακροατές να μπαίνουν σε ειδική σελίδα και να ψηφίζουν πιο τραγούδι θα παίξει αμέσως μετά. Για πιο αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Μέχρι τώρα η εφαρμογή δούλευε μόνο με keyboard shortcuts. Επιτέλους προστέθηκαν και controls που εμφανίζονται και στον μικρό player αλλά και σε full screen. Σε full screen τα controls εμφανίζονται στα κινητά σύροντας το δάχτυλο στην οθόνη, ενώ σε desktop με double click οπουδήποτε. Επίσης στον μικρό player, όπως φαίνεται και στο screenshot, εμφανίζεται και slider με τον χρόνο στον οποίο βρίσκεται το τραγούδι.
Αυτό που μπορεί να αλλάξει τελείως και την χρήση της εφαρμογής, είναι η mobile έκδοση. Μέχρι τώρα όταν έκλεινες τον browser σε κινητό, έπαιζε 1-2 τραγούδια και σταματούσε. Δεν είμαι σίγουρος αν οφείλεται σε αλλαγές που έκανα εγώ (έτυχε να κάνω κάποιες στο σημείο της ροής των τραγουδιών) ή σε πρόσφατο update του Chrome στο Android, αλλά πλέον και να κλείσεις τον browser τα τραγούδια συνεχίζουν να παίζουν κανονικά. Αυτό γίνεται με τα mp3, γιατί τα video έχουν την παλιά συμπεριφορά (παίζουν 1-2 τραγούδια και σταματάνε). Αλλά έτσι κι αλλιώς τα video δεν μας ενδιαφέρουν και πολύ στο κινητό. Πάντως είναι ενδιαφέρον ότι παίζουν πλέον και τα βιντεο όταν κλείσεις τον browser. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει καθόλου πριν. Φαντάζομαι σύντομα θα μπορούν και αυτά να παίζουν χωρίς κανένα πρόβλημα, όπως και τα mp3.
Όλες τις δοκιμές τις έκανα σε Chrome, σε Android. Σε iOS δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη. Ελπίζω να παίζει κι εκεί.
Η δυνατότητα να παίζει η εφαρμογή κανονικά και στο κινητό με έκανε να δω και πιο σοβαρά την εμφάνιση της σε αυτό. Έτσι πλέον υπάρχει και layout ειδικά για κινητά. Θέλει πολύ δουλειά ακόμη στο CSS για να προσαρμοστεί σωστά, αλλά η ουσία είναι ότι η αρχή έγινε και υπάρχει η δυνατότητα ξεχωριστού layout για desktop και κινητά.
Για να δοκιμάσω το jukebox με φίλους, έκανα και κάποιους πειραματισμούς στήνοντας ένα web radio με icecast. Το αποτέλεσμα ήταν να δω και μια μικρή συνεργασία της εφαρμογής με icecast server. Δηλαδή το Parrot Tunes μπορεί να ενημερώνει και τον icecast server με το τραγούδι που παίζει κάθε στιγμή.
Αρχές Νοεμβρίου το W3C (World Wide Web Consortium) δημοσίευσε τις επίσημες προδιαγραφές για την HTML 5.1, η οποία γίνεται πλέον η τρέχουσα έκδοση. Περιλαμβάνονται μικρές αλλαγές και προσθήκες. Η επόμενη έκδοση (5.2) θα δημοσιευτεί τέλη του 2017.
Από τις σημαντικότερες προσθήκες είναι το element <picture> και το attribute srcset, με το οποίο μπορούν να δηλώνονται διάφορες εκδόσεις εικόνων. Θα εμφανίζεται η κατάλληλη αναλόγως την ανάλυση του client.
Άλλη προσθήκη είναι τα elements <details> και <summary>, με τα οποία μπορεί ο χρήστης να πατάει σε ένα κείμενο και να ανοίγουν περισσότερες πληροφορίες.
Επίσης, το <menuitem> επιτρέπει την προσθήκη επιλογών στο context menu του browser.
Όλες τις αλλαγές μπορείτε να τις δείτε εδώ, ενώ το πλήρες κείμενο εδώ.
Το τελευταίο διάστημα προχώρησα αρκετά με την ανάπτυξη της εφαρμογής. Αρκετά πράγματα προστέθηκαν και αρκετά πράγματα διορθώθηκαν και βελτιώθηκαν. Πλέον όλες οι αλλαγές δημοσιεύονται και στο site apps4net.eu.
Μια από τις σημαντικότερες προσθήκες είναι η δυνατότητα για manual playlists. Σύντομα θα υλοποιηθούν και οι smart playlists, ταυτόχρονα με ένα γενικότερο ξαναπέρασμα του κώδικα των φίλτρων.
Επίσης μπορεί ο χρήστης να εξάγει μια playlist (αρχεία και metadata), ώστε να τα μεταφέρει σε άλλη εγκατάσταση της εφαρμογής.
Λύθηκε το πρόβλημα με την full screen και τις διάφορες ασυμβατότητες που υπήρχαν με τους browsers εκτός του Chrome. Θεωρητικά παίζει πλέον παντού, ίσως με μικροπροβλήματα εμφάνισης.
Τα περισσότερα κείμενα βοήθειας που είχε στο apps4net.eu έχουν ενσωματωθεί μέσα στην εφαρμογή ώστε να εμφανίζονται τα κατάλληλα κομμάτια βοήθειας στα κατάλληλα σημεία. Κι έτσι και το βασικό κείμενο με τις οδηγίες εγκατάστασης δεν τρομάζει πλέον. Ταυτόχρονα έχουν γίνει και αρκετές αλλαγές σε ζητήματα αρχικής εγκατάστασης και ρυθμίσεων, ώστε να γίνει όσο γίνεται πιο εύκολη.
Πιο αναλυτικά μπορεί κάποιος να διαβάζει τις αλλαγές που γίνονται σχεδόν καθημερινά, εδώ.
Κι επειδή νηστικό αρκούδι δεν… προγραμματίζει, όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει οικονομικά την ανάπτυξη της εφαρμογής.