Με τα τελευταία updates που γίνανε στο σύστημα μου (Manjaro/Gnome), εμφάνισε ένα περίεργο bug. Εμφανίζει τον κέρσορα του ποντικιού μέσα σε ένα τετράγωνο και αφήνει σκουπίδια κινώντας τον. Σε έναν βαθμό μου το έκανε και πριν, αλλά το έκανε μόνο πάνω στο wallpaper, οπότε δεν ήταν πολύ ενοχλητικό. Από χθες μου το κάνει και πάνω σε όλες τις εφαρμογές.
Ο πρώτος τρόπος που βρήκα τυχαία, για να μην το κάνει, ήταν να παίζει ένα video ταυτόχρονα. Ή κάτι γενικά με γραφικά. Είναι σαν να αναγκάζεται σε αυτή την περίπτωση ο κέρσορας να χρησιμοποιεί openGL για να εμφανίζεται, ενώ σε αντίθετη περίπτωση δεν το κάνει και λειτουργεί προβληματικά.
Τελικά όμως βρήκα ότι φταίει το Zoom στα Universal Access του Gnome. Αν το απενεργοποιώ, είναι όλα ok με τον κέρσορα. Μπορώ να ζήσω προσωρινά χωρίς αυτό, αλλά είναι κάτι που χρησιμοποιώ συχνά.
Προσπαθώ να καταλάβω αν είναι κάτι που εμφανίζεται σε Manjaro/Gnome ή γενικά στο Gnome. Αν μπορέσει κανείς να το αναπαράγει και σε διαφορετικό σύστημα, ας γράψει στα σχόλια. Και ακόμη περισσότερο αν έχει κανείς ιδέα πως θα λυθεί.
Υ.Γ: Το πρόβλημα εμφανίζεται και στο desktop μου και στο laptop. Ανεξαρτήτως επιλογής κάρτα γραφικών (π.χ. στο laptop το κάνει και με intel και με nvidia)
Εδώ είναι κι ένα video που δείχνει το bug.
Το Akira είναι μια open source προσπάθεια, να ανταγωνιστεί τα Adobe XD, Figma, Sketch που επικρατούν στον χώρο του UI/UX design. Είχε ξεκινήσει με Kickstarter campaign, αρχές του 2019.
Γράφεται σε Vala και GTK, έχοντας native Linux interface, και είναι ακόμη στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του. Μπορεί να το δοκιμάσει κάποιος, αλλά δεν είναι για να κάνει και πολλά.
Αυτή την στιγμή η καλύτερη λύση για design σε Linux, είναι το Figma που παίζει σε web ή σε electron app. Ελπίζουμε να προχωρήσει πραγματικά η ανάπτυξη του Akira και να γίνει μια πολύ αξιόλογη εναλλακτική επιλογή.
Όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει ή να υποστηρίξει το project, βρίσκοντας περισσότερες λεπτομέρειες στο github.
Δημοσιεύτηκε αρχικά στην PLUG
Το site makealinux.app προσπαθεί να πείσει προγραμματιστές να φτιάξουν περισσότερες εφαρμογές για Linux, καθώς αυτό θεωρείται ένα μειονέκτημα του λειτουργικού συστήματος. Σε αντίθεση με την πληθώρα των distro που υπάρχουν.
Δίνονται κάποια επιχειρήματα για την δημιουργία εφαρμογών σε Linux και υπάρχει ένας μικρός οδηγός από που να ξεκινήσει κανείς και πως να διακινήσει τις εφαρμογές του.