Η τεχνολογία (όπως την χρησιμοποιούμε) μας απελευθερώνει και μας χαλαρώνει? Κερδίζουμε σε ελεύθερο χρόνο? Ή έχει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα? Έχεις το άγχος να απαντήσεις άμεσα στα email, στα SMS, να παρακολουθείς το Twitter, το Facebook, να σηκώνεις το τηλέφωνο να απαντήσεις ότι ώρα και να είναι κοκ? Δες την παρακάτω πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη και ίσως βγάλεις κάποια άκρη. Κι αν δεν βγάλεις, μπορεί να προβληματιστείς για το πως χρησιμοποιείς την τεχνολογία.
Η Samsung χθες παρουσίασε το νέο galaxy s4. Πήγε να πρωτοτυπήσει στήνοντας ολόκληρη θεατρική υπερπαραγωγή, με live ορχήστρες και τα ρέστα. H σκέψη καλή, αλλά το αποτέλεσμα ήταν τραγικό. Άθλιο σενάριο, άθλιοι ηθοποιοί και πολύς μισογυνισμός και σεξισμός. Μετά από αυτό καμιά γυναίκα δεν πρέπει να αγοράσει samsung.
Δείτε την παρουσίαση μαζί με τον σχετικό σχολιασμό στο twit.tv
Και αν το θέλετε σε “καθαρή” μορφή εδώ… Αν και θα πρότεινα να το δείτε από το twit. Αυτό το πράμα δεν παλεύεται σκέτο…
Η Google ανακοίνωσε χθες ότι 1 Ιουλίου ο Google Reader θα εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο. Αν και αναμενόμενη κίνηση, αφού έτσι κι αλλιώς τον είχε για πέταμα εδώ και καιρό, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε κόσμο που τον χρησιμοποιούσε.
Η αλήθεια είναι ότι νέο RSS reader θα βρούμε. Είτε web, είτε desktop app, είτε mobile app. Έτσι κι αλλιώς υπάρχουν πολύ καλύτερες λύσεις εκεί έξω και τις χρησιμοποιούμε ήδη. Προσωπικά στο mac χρησιμοποιώ τον Reeder και στο android τον Reader. Έχω χρόνια που δεν χρησιμοποιώ τον Google Reader σαν web εφαρμογή.
Αυτό που δύσκολα θα βρούμε όμως είναι έναν νέο Google Reader σαν υπηρεσία. Σχεδόν όλες οι εφαρμογές που υπάρχουν εκεί έξω χρησιμοποιούν τον Google Reader σαν υπηρεσία για συγχρονισμό των feed μας από συσκευή σε συσκευή κι από εφαρμογή σε εφαρμογή. Μέχρι τώρα μπορούσαμε άνετα να αλλάζουμε εφαρμογή, χωρίς να ανησυχούμε για το πως θα τραβήξουμε τα feed μας σε αυτήν. Απλά κάναμε login με το google account μας και τέλος. Όλα έτοιμα. Ενώ και ότι κινήσεις κάναμε (τι posts διαβάσαμε, τι όχι κτλ) συγχρονίζονταν παντού. Ήταν κάτι σαν το imap που έχουμε στο mail μας.
Ο Google Reader μπορεί να μην ήταν ένα ανοιχτό πρωτόκολλο συγχρονισμού, αλλά δυστυχώς αυτή την χρήση είχε. Ένα ακόμη μάθημα ώστε να μην την ξαναπατήσουμε στον μέλλον.
Αυτό που θα συμβεί τώρα, εκτός απροόπτου, θα είναι ένα χάος. Κάθε εφαρμογή θα υλοποιήσει την δική της λύση συγχρονισμού. Και άντε βρες εφαρμογές που να παίζουν παντού. Κι αν βρεις θα είσαι δεμένος με την συγκεκριμένη. Δεν θα μπορείς να χρησιμοποιείς άλλη στο desktop, άλλη σε iOS, άλλη σε android, κτλ Ότι σε βολεύει κατά περίπτωση δηλαδή.
[Image by Mashable]
Update: Το Feedly λέει ότι ήδη ετοιμάζει τον αντικαταστάτη του Google Reader API και το οποίο θα δώσει και σε third party developers. Αλλά μάλλον θα καταλείξουμε πάλι να εξαρτόμαστε από μια εταιρεία. Εκτός κι αν το δώσουν σαν open source.