# error ? {gr}

Τα πρώτα βήματα στο Football Manager για έναν αρχάριο

Screen Shot 2016 11 13 at 22 55 14

Πολλοί φίλοι, ενώ βρίσκουν ενδιαφέρον το Football Manager, τους φαίνεται πολύπλοκο. Τόσα κείμενα, μενού, στατιστικά κτλ, λογικά τρομάζουν κάποιον στην αρχή. Αλλά δεν χρειάζεται. Είναι πολύ πιο εύκολο από ότι φαίνεται, στον χειρισμό του. Γρήγορα καταλαβαίνεις τι παίζει. Το δύσκολο είναι να αρχίζεις να νικάς. Στην αρχή κι εγώ επειδή έχανα συνέχεια, τσαντιζόμουν και το παρατούσα.

Εδώ θα αναφέρω κάποια πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος αρχάριος ώστε να αρχίσει να πηγαίνει σχετικά καλά. Κυρίως σε θέματα οικονομικής διαχείρισης, μεταγραφών και τέτοια. Όχι θέματα τακτικής.

Το quit/load είναι φίλος σου

Θα αρχίσω πολύ ανορθόδοξα. Το να κάνει κανείς quit και load το game κάθε φορά που χάνει ένα παιχνίδι για να ξαναπαίξει μέχρι να κερδίσει, θεωρείται έγκλημα στην κοινότητα των μανατζεράδων. Σωστά. Αλλά όταν κάποιος είναι αρχάριος, καλύτερα να κάνει quit/load παρά να παρατήσει το παιχνίδι από την απογοήτευση που θα χάνει συνέχεια. Ας πωρωθείς με το παιχνίδι πρώτα, βλέποντας την ομάδα σου να παίζει μπαλάρα, και μετά γίνεσαι και τυπικός και σωστός. Άσε που έτσι μαθαίνεις κιόλας τι να κάνεις ώστε να βελτιώνεις το παιχνίδι σου.

Μην βιάζεσαι

Δεν χρειάζεται να πάρεις αμέσως Champions League. Ας πηγαίνεις σταδιακά. Όσο δεν σε απολύουν, είσαι καλά. Ας έχεις ένα πλάνο 5ετίας π.χ. Ας μην πάρεις με την μία πρωτάθλημα. Ας είσαι απλά στις πρώτες θέσεις. Στην πορεία προσπαθείς να στρώσεις την ομάδα οικονομικά και να την βελτιώνεις συνεχώς με καλύτερους παίχτες. Θα έρθει και το τσουλού στην ώρα του.

Πάρε μια μεσαία ομάδα

Μην πάρεις μια πολύ μικρή ομάδα, αλλά ούτε και μεγάλη. Η μικρή ομάδα θα σε δυσκολέψει στην αρχή να την ανεβάσεις και θα αργήσεις να δεις αποτελέσματα (πρωταθλήματα, πορείες στην Ευρώπη κτλ). Μέχρι τότε μπορεί να το βαρεθείς. Αλλά και μεγάλη ομάδα δεν λέει να πάρεις. Είναι ακόμη πιο δύσκολο. π.χ. αν πάρεις την Barcelona μπορεί να έχεις παιχταράδες, αλλά έχεις στην ουσία μόνο μία εντεκάδα, χωρίς βάθος στον πάγκο. Ενώ ξεκινάς με πολύ λίγα λεφτά (καμιά 10αρια μύρια) στο μεταγραφικό μπάτζετ, όταν για να πάρεις έναν αξιόλογο παίχτη για rotation θέλεις πάνω από 30-40 μύρια. Γρήγορα θα αρχίσεις να χάνεις επαφή με τους στόχους σου, αφού η ήττα δεν προβλέπεται, και η απόλυση θα είναι θέμα χρόνου. Για Ελλάδα ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, είναι ότι πρέπει για αρχή. Ούτε πολλές απαιτήσεις υπάρχουν, ούτε και τελείως χάλια είσαι.

Επίσης ξεκίνα σαν προπονητής που έχει όλα τα απαραίτητα πτυχία.

Κάνε μαζικές απολύσεις

Με το που θα πατήσεις το πόδι σου στα γραφεία της ομάδας, ένα πράγμα πρέπει πρώτα να κάνεις. Να συμπληρώσεις τα μέλη του staff που σου λείπουν και να αντικαταστήσεις τα υπάρχοντα με ότι καλύτερο μπορείς να βρεις. Ειδικά τους scouters, τον βοηθό προπονητή και τον τεχνικό διευθυντή. Σε παλιότερα FM έπρεπε να απολύσεις πρώτα ένα μέλος του τεχνικού team και μετά να προσλάβεις άλλον. Πλέον δεν χρειάζεται. Βρίσκεις αυτόν που θες, του κάνεις πρόταση και όταν έρθει η στιγμή της πρόσληψης η διοίκηση σε ρωτά ποιον θέλεις να απολύσεις για να πάρει ο νέος την θέση του.

Βρες όσο γίνεται καλύτερους scouters, ειδικά στην κρίση της μελλοντικής ικανότητας. Θα σε βοηθήσουν να βρεις όσο γίνεται καλύτερα ταλέντα.

Το ίδιο καλοί (στην κρίση μελλοντικής ικανότητας) πρέπει να είναι και ο βοηθός προπονητή και ο τεχνικός διευθυντής. 

Πούλα, πούλα

Από την στιγμή που θα έχεις όσο γίνεται καλύτερο βοηθό προπονητή, θα σε βοηθήσει να δεις καλύτερα και ποιοι παίχτες αξίζουν αυτή την στιγμή να παίζουν ή θα έχουν καλή μελλοντική ανάπτυξη.

Πήγαινε πρώτα στην οθόνη των τακτικών. Επέλεξε την διάταξη του συστήματος που θα παίζεις. Ένα καλό σύστημα για αρχή είναι για παράδειγμα το 4-2-3-1.

Στην συνέχεια πήγαινε στην οθόνη της αναφοράς ομάδας, στο βάθος του ρόστερ. Βλέπεις τι παίχτες έχεις σε κάθε θέση. Το πρώτο βήμα είναι να βάλεις για πώληση όσους παίχτες δεν κάνουν για την τακτική που επέλεξες. Εναλλακτικά, αν πρόκειται για ταλεντάρα που θα έχει μεγάλη μελλοντική ανάπτυξη, μην τον πουλάς, αλλά δώστον δανεικό για να αναπτυχθεί.

Κοιτάς κυρίως τα αστεράκια που δίνει ο βοηθός για τωρινή και μελλοντική ικανότητα. Αλλά και τα αναλυτικά στατιστικά αν θες κάποια συγκεκριμένα στοιχεία. π.χ. να είναι γρήγοροι και να είναι καλοί στις πάσες.

Φρόντισε να έχεις τουλάχιστον 2 ικανούς παίχτες σε κάθε θέση, για να μπορείς να τους κάνεις rotation όταν θα έχεις 2 παιχνίδια την εβδομάδα. Ιδανικό είναι να έχεις 3 για κάθε θέση (ίσως 2 καλούς στην τωρινή ικανότητα και έναν πιτσιρικά με καλή μελλοντική), ώστε να τα βγάλεις πέρα όταν θα έχεις τραυματισμούς και τιμωρίες. Ότι περισσεύει πούλα το. Προσπάθησε να ξαποστείλεις και όσους πιτσιρικάδες δεν πρόκειται να έχουν μελλοντική ικανότητα της προκοπής. Ότι δεν μπορείς να πουλήσεις δώστο δανεικό, τουλάχιστον να μην πληρώνεις μισθό μέχρι να λήξει το συμβόλαιο του.

Αγόραζε, αγόραζε

Αφού έχεις δει τι έχεις και τι δεν έχεις σε κάθε θέση, κι έχεις πουλήσει ότι δεν χρειάζεσαι, προσπάθησε να αγοράσεις καταρχήν ότι σου λείπει. Καλό είναι στην αρχή να βρίσκεις παίχτες που να μπορούν να παίζουν σε παραπάνω από μία θέση, ώστε να καλύπτεις κενά με λιγότερους παίχτες. π.χ. έναν κεντρικό αμυντικό που να μπορεί να παίζει και στα πλάγια.

Πρώτα-πρώτα δες τι υπάρχει σε ελεύθερους. Και μεγάλοι σε ηλικία να είναι κάποιοι, μπορεί να σου κάνουν για την μεσαία ομάδα σου. Μην κοιτάς που δεν έπιασε ο Μπερμπάτοφ στον ΠΑΟΚ, στην πραγματικότητα. Στο FM μια χαρά με βόλεψε σε αρκετά παιχνίδια. Κανα δυο τέτοιους να βρεις που θα σε καλύπτουν όταν θα έχεις τραυματισμούς, άρχοντας θα είσαι.

Στην συνέχεια ψάξε για φθηνούς που θα σου κάνουν. Αναλόγως το μπάτζετ σου ανοίγεσαι. Προσπάθησε να μην ξοδέψεις ότι έχεις και δεν έχεις. Ειδικά το μισθολογικό σου μπάτζετ πρόσεχε το. Θα βρεθείς με τρελές ζημιές αν ξεφύγεις.

Να είσαι τσιγγούνης. Πάρε δανεικούς καλύτερα αν βρεις. Ειδικά για μια μεσαία ομάδα βρίσκεις παιχταράδες. Αν σου κάτσει και καμιά μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα για κύριος συνεργαζόμενος σύλλογος που θα σου δίνει εντελώς δωρεάν δανεικούς, θα είσαι άρχοντας. Αλλά μην το ξεφτιλίσεις κιόλας με πολλούς δανεικούς. 2-3 είναι οκ. Οι πολλοί δανεικοί δεν βοηθούν στο να έχει χαρακτήρα και ψυχολογία η ομάδα, αφού δεν πολυνοιάζονται. Περαστικοί είναι.

Αφού καλύψεις όλες σου τις ανάγκες, χτίσε το μέλλον της ομάδας. Καταρχήν ένα είναι το φίλτρο στην αναζήτηση παιχτών που είναι ο μεγαλύτερος σου φίλος. 

Screen Shot 2016 11 13 at 21 55 51

Όταν το συμβόλαιο ενός παίχτη λήγει μέσα σε 6 μήνες μπορείς να του κάνεις πρόταση συμβολαίου. Αν δεχτεί, τον παίρνεις ουσιαστικά σαν ελεύθερο. Τον “κλέβεις” από την ομάδα του. Γι’ αυτό το σημαντικότερο είναι να έχεις πάντα άπλα στο μισθολογικό μπάτζετ, ώστε να μπορείς να χτυπάς τέτοιους παίχτες.

Πρόσεχε όμως καλά τα στατιστικά τους. Μπορεί οι ομάδες τους να μην τους έχουν ανανεώσει ακόμη, γιατί είναι παλτά. Αλλά και γιατί μπορεί να μην τα βρίσκουν στις απαιτήσεις του παίχτη.

Με τέτοιους παίχτες μπορείς να καλύψεις μελλοντικές σου ανάγκες. π.χ. από το καλοκαίρι κλείνεις παίχτες που θα πάρεις τον χειμώνα. Και τους παίρνεις τζάμπα. Αλλά και να μην τους έχεις ανάγκη. Αγόραζε για να πουλήσεις. Έτσι θα βγάλεις λεφτά πολύ γρήγορα. Μπορείς, αν είναι πολύ καλοί, να τους πουλήσεις αμέσως. Είτε να τους δώσεις δανεικούς, μέχρι να ανέβει κι άλλο η αξία τους.  π.χ. μπορεί να αγοράσεις 3-4 παίχτες που κοστίζουν από 3 μύρια ο καθένας. Αν καταφέρεις να τους πουλήσεις αμέσως, θα έχεις κέρδος καμιά 10αρια μύρια, έτσι χαλαρά. Σε 2-3 μεταγραφικές περιόδους θα φτάσεις να είσαι άνετος οικονομικά.

Ταυτόχρονα ψάχνεις μεγάλα ταλέντα, πρώτα στην χώρα σου και μετά παγκοσμίως. Αν μπορείς να τα βρεις με την παραπάνω μέθοδο ακόμη καλύτερα. Αλλιώς ψάχνε ταλέντα που παίζουν σε μικρές ομάδες ή σε φτωχές χώρες. Θα μπορείς να αγοράζεις έτσι πολύ φτηνά μελλοντικούς παιχταράδες.

Για όλα τα παραπάνω φυσικά, μετράει το να έχεις όσο γίνεται καλύτερο τεχνικό team. Όσο καλύτερο είναι, τόσο καλύτερα θα δουλεύει το σύστημα και θα παίρνεις πιο σίγουρους παίχτες.

Πως πουλάμε

Παραπάνω λέω να προσπαθείς να πουλάς. Δεν είμαι όμως και το πιο εύκολο. Πολλές φορές θα δυσκολεύεσαι να ξεφορτωθείς κάποιον ή να πιάσεις καλές τιμές.

Καταρχήν προσφέρουμε τον παίχτη για πώληση. Για αρχή τον προσφέρουμε στην αξία του ή και σε πολύ μικρότερη τιμή. Αν δεχτούμε πολλές προτάσεις, τις απορρίπτουμε όλες και τον ξαναπροσφέρουμε σε μεγαλύτερη τιμή. Ανεβάζουμε σταδιακά την τιμή, όσο ακόμη παίρνουμε πολλές προτάσεις. Όταν οι προτάσεις γίνουν ελάχιστες, τότε σημαίνει ότι φτάσαμε στο ανώτερο όριο και τόσο θα τον πουλήσουμε τελικά. 

Στην τελική διαπραγμάτευση, ειδικά σε νέους παίχτες, βάζουμε και αναγκαστική ρήτρα ώστε να πάρουμε ποσοστό κι από μελλοντική του πώληση. Όσο γίνεται μεγαλύτερο. Έτσι θα έχουμε να λαμβάνουμε και στο μέλλον από τον ίδιο παίχτη. Ακόμη κι αν τώρα τον πουλήσουμε κοψοχρονιά.

Πως δανείζουμε

Όταν έχουμε έναν νέο παίχτη με μεγάλη μελλοντική ικανότητα, προσπαθούμε να τον δώσουμε δανεικό. Αλλά πέρα από το ότι βοηθούμε στην ανάπτυξη του, είναι καλή μέθοδος για να βγάλουμε λεφτά που θα προστίθενται στο μεταγραφικό μας μπάτζετ. Αν ο παίχτης είναι πολύ καλός τότε πέρα από τον μισθό που θα καλύπτει η δανειζόμενη ομάδα, θα δίνει και έξτρα χρήματα μηνιαίως. π.χ. αυτή την στιγμή έχω τον Μανώλη Σιώπη και τον έχω δώσει δανεικό στην Malaga, η οποία μου δίνει έξτρα 200 χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα, τα οποία πάνε στο μεταγραφικό μπάτζετ.

Πως το καταφέρνουμε αυτό? Καταρχήν προσφέρουμε δανεικό τον παίχτη, ζητώντας να καλύπτεται το 100% του μισθού του. Πάλι ακολουθούμε την τακτική της πώλησης. Αν δεχτούμε πολλές προτάσεις, τότε τις απορρίπτουμε και ξαναπροσφέρουμε τον παίχτη, αυτή την φορά βάζοντας κι ένα έξτρα ποσό. Απορρίπτουμε και ξαναπροσφέρουμε ανεβάζοντας σταδιακά το ποσό. π.χ. ανα 20 χιλιάδες. Όσο δεχόμαστε πολλές προτάσεις συνεχίζουμε το ανέβασμα. Μόλις μείνουν ελάχιστες ή μία, τότε αποδεχόμαστε.

Για τους αδιάφορους παίχτες απλά προσπαθούμε να καλύπτεται ο μισθός, ώστε να μην έχουμε χασούρα στο μισθολογικό μπάτζετ, μέχρι να καταφέρουμε να τους ξεφορτωθούμε τελείως ή να μπορέσει να ανέβει κάπως η αξία τους παίζοντας παιχνίδια.

Πως αγοράζουμε

Όπως είπα παραπάνω, αγοράζουμε. Αγοράζουμε πολύ. Και όσο γίνεται τζάμπα ή φθηνότερα. Ώστε μετά να τους δανείσουμε ή να τους πουλήσουμε.

Όταν δεν έχουμε όμως το ποσό για να αγοράσουμε έναν καλό ακριβό παίχτη, μπορούμε να αγοράσουμε με δόσεις. Προσφέρουμε κάποιο ποσό που μπορούμε να καλύψουμε άνετα και τα υπόλοιπα τα προσφέρουμε σαν 48μηνες δόσεις. π.χ. 5 μύρια ντούκου και άλλα 5 μύρια σε 48μηνες δόσεις. Μπορούμε επίσης να το σπάσουμε το ποσό, σε ποσό που θα δώσουμε όταν ο παίχτης θα κάνει 50 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και άλλα τέτοια. Μπορούμε επίσης να μειώσουμε το ποσό αγοράς, βάζοντας ρήτρα ότι θα τους δώσουμε κι ένα ποσοστό από μελλοντική πώληση.

Προσοχή όμως με τις δόσεις. Το ποσό αυτό δεν αφαιρείται από το μεταγραφικό μπάτζετ, αλλά από το γενικό διαθέσιμο ταμείο της ομάδας. Αν ανοιχτείς πολύ θα δεις την ομάδα να παρουσιάζει τρελές ζημιές. Γι’ αυτό με ρέγουλα κι αν είστε σίγουροι ότι η ομάδα θα πάει καλά στο μέλλον και θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες.

Όσο γίνεται λιγότερες υποσχέσεις προς τους παίχτες

Όταν κάποιος παίχτης, για παράδειγμα, διαμαρτύρεται ότι δεν παίζει αρκετά, δεν του υποσχόμαστε αμέσως ότι “εντάξει, θα παίξεις στα επόμενα παιχνίδια”. Προσπαθούμε πρώτα να του ζητήσουμε να κάνει υπομονή, γιατί είναι νωρίς ακόμη και τέτοια. Μόνο αν δεν βάζει μυαλό του υποσχόμαστε. Κι αυτό γιατί αν υποσχεθούμε και δεν το κάνουμε, μπορεί να κάνει μπάχαλο τα αποδυτήρια. Βέβαια ειδικά στην αρχή που είσαι νέος και δεν σε πολυακούνε, τις διαμαρτυρίες δεν τις γλιτώνεις για ψύλλου πήδημα. Όσο προχωράς μαζεύονται λίγο.

Ενισχύουμε συνεχώς το τεχνικό team

Όσο προχωράμε, προσπαθούμε που και που να βρίσκουμε και καλύτερα μέλη για το τεχνικό team. Να αντικαθιστούμε τα παλιά, αλλά και να ζητάμε από την διοίκηση να αυξάνει το όριο των ατόμων, αλλά και να αυξάνει τους μισθούς, για να μπορούμε να προσλάβουμε καλύτερους.

Βελτιώνουμε τις εγκαταστάσεις

Προσπαθούμε όταν μπορούμε να κάνουμε αναβάθμιση των προπονητικών εγκαταστάσεων και των ακαδημιών, ώστε να εξελίσσονται καλύτερα οι παίχτες και να βγαίνουν καλύτερα ταλέντα. Προσοχή όμως πότε ζητάμε από την διοίκηση να το κάνει αυτό. Πρέπει να ταμεία της ομάδας να είναι αρκετά γεμάτα, γιατί υπάρχει περίπτωση να δεχτεί η διοίκηση, αλλά μετά να αδειάσουν τα ταμεία (π.χ. αν πληρώνουμε πολλές δόσεις σε παίχτες) και να μείνει το έργο στην μέση και να ακυρωθεί. Οπότε και το έργο δεν θα γίνει και τα λεφτά που έχουν ξοδευτεί μέχρι τώρα, θα πάνε χαμένα. 

Ζητάμε έτσι βελτιώσεις αν δούμε π.χ. ότι η ομάδα έχει πάνω από 20 μύρια στα ταμεία της. Αναλόγως πως βλέπουμε ότι πηγαίνουν τα έξοδα μας.

 

13/11/2016 Games ,
2 to “Τα πρώτα βήματα στο Football Manager για έναν αρχάριο”
  1. thersitis says...

    ΓΑΥΡΕ ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΤΑΝΟΥΝΕ ΤΟΣΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ, ΘΕΛΕΙΣ ΚΙ ΑΛΛΕΣ;

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

  2. Rocean says...

    Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ο ήρωας μου…

Leave a comment