Αφορμή είναι αυτό το post. Ο Steve Wozniak, λέει ότι τα υπόλοιπα smartphones που προσπαθούν να ανταγωνιστούν το iphone είναι αποτυχημένα. Από κάτω κάποια σχόλια λένε “πως είναι δυνατόν το android να είναι αποτυχημένο, όταν έχει μεγαλύτερο ποσοστό αγοράς από το iOS?”
Σύγχυση. Αλλά ο Wozniak μιλάει για smartphones. Για συσκευές. Όχι για το λειτουργικό. Ποιο android κινητό, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να ανταγωνιστεί σε πωλήσεις και δημοφιλία το iphone? Ναι. Κάποια android κινητά ξεχωρίζουν, αλλά πιο μπορούμε να πούμε ότι είναι το iphone killer?
Αυτή την σύγχυση την βλέπουμε συχνά. Να μιλάμε για λειτουργικό και να το γυρνάει ο άλλος στο hardware. π.χ. Συγκρίνεις λειτουργικά συστήματα για Η/Υ. Windows vs Mac OS vs Linux. Η κλασική μάχη. Σου λέει ο Λινουξάς, ας πούμε: “To Mac OS δεν μου αρέσει γιατί τα Mac είναι πανάκριβα”!!!!! Το ξέρω ρε συ. Όταν όμως συγκρίνουμε υπολογιστές, τότε να μου πεις για τις τιμές των mac. Όχι όταν μιλάμε για λειτουργικά.
Ολόκληρη διαφημιστική εκστρατεία έκανε η Microsoft μ’ αυτή την λογική. Εταιρεία που πουλάει λειτουργικό σύστημα, αντί να διαφημίζει τα windows κάθονταν και αμπελοφιλοσοφούσε στις διαφημίσεις για το πόσο φτηνά είναι τα pc και πόσο ακριβά τα mac. Κι αυτό λάθος το έκανε σε πολλές περιπτώσεις αλλά τεσπα. Όταν αγαπητή MS βγάλεις δικά σου pc, τότε έλα πες μας και τις τιμές τους. Μέχρι τότε πείσε μας ότι τα windows είναι καλύτερα από το Mac OS και το Linux.
Και εν μέσω κρίσης η Apple μας δίνει, πλέον, την δυνατότητα να νοικιάσουμε ταινίες, μέσα από το itunes και το iOS οικοσύστημα.
Κουτσή και στραβή μας ήρθε βέβαια υπηρεσία. Χωρίς Ελληνικούς υπότιτλους (πέτυχα μόνο μία με Ελληνικούς) και με απαγορευτικές τιμές. 3-4 ευρώ οι SD, +1 ευρώ για τις HD.
Προσωπικά δεν πρόκειται να αρχίσω να νοικιάζω από το iTunes με αυτές τις τιμές, αλλά απλά βλέπω επιτέλους το πρώτο βήμα στο άνοιγμα της παγκόσμιας ψηφιακής αγοράς και στον Κινηματογράφο. Έχω σιχαθεί το κλείσιμο του Κινηματογράφου και των τηλεοπτικών σειρών μόνο στις ΗΠΑ. Άντε και σε 2-3 ακόμη παρατρεχάμενες χώρες. Μετά απορούν γιατί υπάρχει πειρατεία. Φυσικά υπάρχει πειρατεία βρε ηλίθιε εκτός ΗΠΑ, γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα νόμιμης αγοράς/ενοικίασης, την ίδια στιγμή που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ. Αυτό πάει προς τους καραγκιόζηδες στην Ελλάδα, που τελευταία άρχισαν πάλι να κυνηγάνε υποτιτλιστές.
Οπότε το άνοιγμα του Ελληνικού itunes store, το βλέπω σαν μια θετική κίνηση. Πολύ μακριά από τις ανάγκες και τις δυνατότητες όμως. Και δεν συγκρίνω με τις τιμές των video clubs. Όταν μιλάμε για ψηφιακό περιεχόμενο συγκρίνουμε με το αντίστοιχο ψηφιακό που υπάρχει μέχρι τώρα. Τα dvd που νοικιάζουμε από το video club δεν έχουν καμιά σχέση με το downloading. Είναι εντελώς άλλο πράγμα. Όπως δεν μπορώ να συγκρίνω την κινηματογραφική αίθουσα με τα dvd, έτσι δεν μπορώ να συγκρίνω και τα dvd με το downloading.
Έτσι, το itunes store και το οποιοδήποτε άλλο ψηφιακό μαγαζί, έχει να ανταγωνιστεί το πειρατικό downloading που μέσα στα προηγούμενα χρόνια έχει δημιουργήσει μια νέα αγορά. Όπως είχε γίνει παλιότερα και με την μουσική. Πρώτα οι πειρατές είδαν την αναγκαιότητα της ψηφιακής μουσικής και μετά ήρθαν οι εταιρείες, γιατί κοιμούνταν όρθιες και κυνηγούσαν μάγισσες… Έτσι και με τον κινηματογράφο. Οι πειρατές άνοιξαν την αγορά κι έρχονται οι εταιρείες σήμερα να πουλήσουν.
Ε, για να ανταγωνιστείς πρέπει να παίξεις σε 2 επίπεδα. Καταρχήν να παίξεις στο επίπεδο των τιμών. Δηλαδή ανταγωνίζεσαι το τζάμπα. Αυτό όμως δεν γίνεται σκέτα. Δεν μπορείς να το δεις αποκομμένο από την γενική υπηρεσία που προσφέρεις. Εννοώ ότι πρέπει η υπηρεσία να είναι τόσο καλή που το οποιοδήποτε κόστος να δικαιολογείται. Ευκολία αγοράς, καλοστημένος κι εύχρηστος κατάλογος ταινιών, υπότιτλοι, μεγάλη ποικιλία τίτλων…. Η ευκολία χρήσης, να ανταγωνίζεται όλο το ζόρι που τραβά κάποιος για να βρει πειρατικά μια ταινία στην κατάλληλη έκδοση, με τους κατάλληλους υπότιτλους. Και φυσικά θα γλιτώσει και τον αποθηκευτικό του χώρο. Μακροπρόθεσμα κάποιος που νοικιάζει ταινίες νόμιμα, γλιτώνει από το κόστος των dvd και των σκληρών δίσκων που χρησιμοποιεί για να αποθηκεύει τις πειρατικές ταινίες που κατεβάζει.
Το itunes store τα πάει εν μέρη καλά στο δεύτερο επίπεδο. Είναι καλοστημένο κι εύχρηστο. Η ευκολία αγοράς δεν παίζεται. Αλλά δεν έχει υπότιτλους, δεν έχει μεγάλη ποικιλία τίτλων. Αλλά ακόμη κι αυτά να κάλυπτε, οι τιμές παραμένουν απαγορευτικές. Θα θεωρούσα λογική τιμή τα 2 ευρώ για τις HD ταινίες. Αν μπορούμε βέβαια να μιλήσουμε για λογικές τιμές στην Ελλάδα σήμερα, με τους άθλιους μισθούς και την ανεργία.
Βέβαια το ιδανικό είναι να δούμε και συνδρομητικές υπηρεσίες από το itunes, όπου θα πληρώνεις ένα συγκεκριμένο πάγιο τον μήνα και θα βλέπεις όσο γουστάρεις.
Ένα από τα βασικότερα πράγματα που λατρεύω στo Μac OSX είναι η διαδικασία του migration που έχει. Δηλαδή η διαδικασία που κάνεις update το λειτουργικό από έκδοση σε έκδοση, ή μεταφορά από μηχάνημα σε μηχάνημα, ή καθαρή εγκατάσταση και επαναφορά του συστήματος όπως ακριβώς το είχες. Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με το συγκεκριμένο λειτουργικό όταν χρειάζεται να κάνω κάτι από αυτά το λατρεύω ακόμη περισσότερο. Χαρακτηριστικά, στην ουσία μεταφέρω το σύστημα μου όπως εγώ το έχω στήσει, (εφαρμογές, ρυθμίσεις, αρχεία) από τότε που πήρα το πρώτο μου mac mini to 2007. Φυσικά με όλες τις προσθήκες και αλλαγές που κάνω στην πορεία. Δηλαδή έκανα μια εγκατάσταση το 2007, μετά την μετέφερα στο iMac και κάποια στιγμή στο macbook. Ούτε κατέβασμα από την αρχή εφαρμογών, ούτε ρυθμίσεις από την αρχή…
Την προηγούμενη βδομάδα έκανα και το update στο Lion απροβλημάτιστα. Έτρεξα τον Installer και τα υπόλοιπα γίνανε αυτόματα. Σε 2 ώρες είχα νέο λειτουργικό, χωρίς να χρειάζεται εγώ να κάνω τίποτα. (πέρα από το να μάθω όλα τα νέα καλούδια του Lion 🙂 ) Βέβαια η φάση δεν είναι και εντελώς απροβλημάτιστη, αφού το Lion έχει μερικά bugs και χάνει σε σταθερότητα. Νομίζω ότι το iTunes κάνει νερά και μου κολλούσε όλο το μηχάνημα. Ή κάτι άλλο τέλος πάντως που δεν ξέρω την αιτία. Επίσης είδα προβλήματα στην ταχύτητα. Οπότε, ήταν η ευκαιρία να κάνω μια καθαρή εγκατάσταση. Στο iMac πάω από update σε update από to Leopard. Οπότε ήρθε η ώρα του… 🙂
Backup με time machine κρατάω έτσι κι αλλιώς, οπότε έκανα format, εγκατέστησα το Lion και μετά restore. Όλα αυτά με την απέραντη ευκολία του Mac OSX. Εδώ μου τα χάλασε ο εξωτερικός usb δίσκος που έχω το backup και για να κάνει το restore έκανε 30 περίπου ώρες. Είναι στα τελευταία του ο δίσκος. Ευτυχώς δεν χτύπησε στην διάρκεια του restore. Οπότε πλέον έχω κάνει καθαρή εγκατάσταση του λειτουργικού, αλλά το σύστημα μου είναι ακριβώς όπως το είχα πριν. Ελπίζω τώρα τουλάχιστον να είναι πιο σταθερό και γρήγορο. Αν και δεν περιμένω και πολλά πριν το πρώτο update του Lion που θα διορθώσει τα bugs.
Ευτυχώς έχουν τελειώσει οι εφιαλτικές εποχές των επανεγκαταστάσεων των windows τρεις και λίγο, με όλο το πανηγύρι ρυθμίσεων και εγκατάστασης εφαρμογών και drivers που ακολουθούσε… Αηδία!!!!