Εγκατεστησα την 4.3 GM από ανυπομονησία, γιατί έχει 2 νέα χαρακτηριστικά που με ενδιαφέρουν. Το iTunes home sharing και το personal hotspot.
Δυστυχώς ήταν λίγο απογοήτευση.
Καταρχήν το home sharing. Streamάρει μια χαρα την μουσική. Αλλα εχει θέμα με τα music videos που μ´ ενδιέφεραν πολύ. Στην iPod app στο iPhone παίζουν σχετικά όπως πρέπει μέσα στην συγκεκριμένη εφαρμογή. Δηλαδή λειτουργεί και το shuffle mode για τα music videos.
Στο iPad όμως αλλάζει η φάση. Όταν επιλέγεις να παίξεις music videos σου τα ανοίγει στην εφαρμογή video. Όπου παίζει μόνο το συγκεκριμένο video και μετα σταματάει. Ούτε φυσικά εχει shuffle mode. Ελπίζω σε επόμενη έκδοση να το φτιάξουν.
Η άλλη απογοήτευση με το personal hotspot, δεν αφορά προβλημα του iOS, αλλά την κακή πολιτική της vodafone να εχει κλειδωμενο το tethering. Πρέπει να πληρώσεις extra για να χρησιμοποιείς το tethering, το οποίο αφορά και την συγκεκριμένη νέα λειτουργία του iOS. Και μάλιστα τα σχετικά προγράμματα που εχει είναι εντελώς άκυρα, για πραγματικές συνθήκες χρήσης. π.χ. 3.5 ευρω για 2 ώρες χρήση. Τις οποίες πρέπει να ξοδεψεις με την μια. Εγω ρε μεγάλε μπορει να θέλω να δω απλα το mail μου. Ή να μπω να δω κατι σε μια σελιδα. Ή να κανω ενα tweet. Γιατί να πληρώσω 3.5 euro, την στιγμή που πληρώνω ήδη dataplan για το iPhone; Σκέτη απάτη!
Άρχισα να διαβάζω kindle books στα αγγλικά… Λίγο δυσκολεύομαι στην αρχή, αλλά όσο κυλάνε οι σελίδες γίνεται πιο εύκολο… Μετά από 2-3 βιβλία θα το έχω χαλαρά… 🙂
Η μία περιουσία που γλίτωσα καταρχήν, είναι τα 120 ευρώ που θα έδινα για το Sword of Truth… Ακολουθεί η σειρά του Dune…
Το να μάθεις να διαβάζεις βιβλία στα αγγλικά είναι τελικά μια επένδυση… Και σου βγαίνει πολύ πιο φτηνά το διάβασμα… Κι έχεις πρόσβαση σε χιλιάδες ebooks, που στην Ελλάδα θα δούμε σε καμιά… δεκαετία…
Με την ευκαιρία της χθεσινής κυκλοφορίας της The Daily, (την οποία όμως στο Ελληνικό app store δεν είδαμε ακόμη και δεν ξέρω αν θα δούμε) που υπόσχεται να αλλάξει τον κόσμο της δημοσιογραφίας, ας πω μερικά πράγματα όπως τα είδα εγώ στην χρήση του ipad, με παρόμοιες εφαρμογές.
Με το που πήρα το ipad, από τις πρώτες apps που κατέβασα ήταν αυτού του είδους. Wired, The Times, BBC news κτλ. Κι ένα ελληνικό περιοδικό που κυκλοφορεί πλέον για ipad, το byteme.digital.
Όλες αυτές οι εφαρμογές έχουν ενδιαφέρον, είναι παιχνιδιάρικες, εντυπωσιάζουν στην αρχή. Για 1-2 μέρες παίζεις με αυτές. Μετά όμως γυρνάς στην βάση. RSS feeds, flipboard, twitter και παραδοσιακές HTML σελίδες. Προσωπικά δεν βρίσκω τον λόγο να διαβάσω τις ειδήσεις μέσα από μία εφαρμογή και μέσα από ένα συγκεκριμένο μέσο μόνο. Το θεωρώ χάσιμο χρόνου, όταν την ίδια στιγμή μπορώ με έναν RSS reader (π.χ. Reeder) να διαβάζω τις ειδήσεις συγκεντρωμένες σε ένα σημείο, από ένα σωρό διαφορετικές πηγές.
Επίσης οι παραδοσιακές HTML σελίδες είναι πιο ευέλικτες στον τρόπο που τις βλέπουμε. Μπορούμε με διάφορους τρόπους να αφαιρέσουμε τα διάφορα σκουπίδια (διαφημίσεις π.χ), να εμφανίσουμε μόνο καθαρό κείμενο, να μεγαλώσουμε τα γράμματα όπως μας βολεύουν κτλ Μπορούμε επίσης να μοιράσουμε ένα post στον google reader, στο twitter, στο facebook κτλ Αντίθετα οι κλειστές εφαρμογές έχουν τους περιορισμούς τους.
Οπότε σε κόσμο που έχει μάθει να χρησιμοποιεί τα διάφορα εργαλεία του internet (RSS, twitter κτλ), αυτές οι εφαρμογές του χαλάνε την πιάτσα… Αντίθετα φαντάζομαι σε κόσμο που απλά μπαίνει σε συγκεκριμένα sites, δεν έχει ιδέα για RSS, για twitter κοκ, μια χαρά θα του κάθονται αυτές οι εφαρμογές.
Αλλάζει λίγο το πράγμα με τις μηνιαίες εκδόσεις ίσως. Αν υπάρχει ενδιαφέρον υλικό, μπορείς να κάτσεις μια μέρα να ξεφυλλίσεις, για παράδειγμα, το wired ή το byteme.digital. Αρκεί να μπορούν να ξεφεύγουν από την παγίδα να δίνουν μπαγιάτικη πληροφορία. Αλλά να το κάνεις καθημερινά αυτό, δεν νομίζω. Προσωπικά τουλάχιστον δεν μου κάθεται. Προτιμώ τον RSS reader μου.
Εκτός κι αν το περιεχόμενο είναι κάτι το φοβερό που θα αξίζει να το ξεφυλλίζω καθημερινά, ακόμη κι όταν φύγει ο εντυπωσιασμός από τα φρου φρου και τ’ αρρώματα.