H Google έχει ένα νέο εργαλείο για όσους ψάχνουν να βρουν κάποιο dataset. To Dataset Search έχει κάνει indexing περίπου 25 εκατομμύρια datasets που μπορεί να βρει κάποιος στο web. Είτε αυτά είναι ελεύθερα, είτε όχι.
Η μηχανή αναζήτησης βρίσκει datasets που έχουν περιγραφεί με το ανοιχτό πρότυπο του schema.org.
Τα κυριότερα θέματα που υπάρχουν είναι αυτά των γεωεπιστημών, της βιολογίας και της αγροτικής παραγωγής. Είναι κυρίως από κυβερνητικές υπηρεσίες, με πιο δραστήριες τις ΗΠΑ με πάνω από 2 εκατομμύρια datasets. Ενώ το πιο δημοφιλές format είναι οι πίνακες.
Με την λήξη της υποστήριξης των Windows 7 από την Microsoft, έγινε πάλι εμφανές το πρόβλημα που δημιουργείται σε ολόκληρα κράτη, επιχειρήσεις, και απλούς χρήστες, που δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν upgrade συνεχώς, αφού στην ουσία δεν χρειάζεται.
Εκατομμύρια χρήστες μένουν συνεχώς ξεκρέμαστοι. Μια λύση θα μπορούσε να ήταν αυτό που προτείνει το Free Software Foundation. Να δοθεί ο κώδικας των Windows 7 στην κοινότητα του Open Source. Έτσι και θα μπορούσε να συνεχιστεί η υποστήριξη, αλλά και θα ήταν πολύτιμη αυτή η γνώση.
Η Microsoft τελευταία φαίνεται να υποστηρίζει κάποια open source projects, οπότε θα ήταν μια καλή ευκαιρία να δείξει ακόμη μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη υποστήριξη.
Φυσικά κανείς δεν περιμένει να το κάνει αυτό η Microsoft. Αλλά με την ευκαιρία φαίνονται τα μεγάλα αδιέξοδα που μπορεί να έχει το κλειστό λογισμικό.
Το Ελληνικό δημόσιο ετοιμάζεται να ξοδέψει 37.2 εκ. ευρώ για ανανέωση, ή προμήθεια νέων, αδειών λογισμικού προϊόντων της Microsoft.
Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, σωστά αντιδρά και λέει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί δωρεάν open source λογισμικό, όπως Libre Office και Linux.
Αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Με την πρόσφατη μου εμπειρία με το Libre Office, αλλά και παλιότερα που πήγα να το προωθήσω σε επιχείρηση, αποδείχτηκε ότι δυστυχώς είναι προβληματικό και δεν βολεύει πάντα.
Ακόμη και τώρα, το χρησιμοποιώ για να γράψω εργασίες, που δεν έχουν μαθηματικά. Πάλι κάνει τα τρελά του. Δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι αποθηκεύει το κείμενο, στην ώρα του. Ενώ κάνει και κάτι τρελά με το copy-paste. Κάνει paste πολλές φορές το κείμενο που έκανες copy σε ένα βήμα νωρίτερα. Είναι σαν να βρίσκεται ένα βήμα πριν σε ότι κάνεις. Σαν να μην παίρνει την τελευταία ενέργεια.
Αλλά σε όλα αυτά μπορεί να φταίω εγώ. Κάτι μπορεί να έχει κάτσει στραβά στα συστήματα μου.
Την στιγμή λοιπόν που είναι για μένα αναξιόπιστη λύση, δυστυχώς δεν μπορώ να το προτείνω σαν εναλλακτική, για το δημόσιο ή οπουδήποτε αλλού χρειάζεται για σοβαρή χρήση. Πέρα από την απλή συγγραφή κειμένου.
Θα ήταν όμως σωστό, το δημόσιο να αρχίσει να δοκιμάζει την χρήση open source. Θα πρέπει να δοκιμάσει έστω πειραματικά το Libre Office και να δει σε πραγματικές συνθήκες αν κάνει την δουλειά ή όχι. Τότε θα μπορεί να αποφασίσει όντως αν αξίζει να ξοδεύει εκατομμύρια σε άδειες λογισμικού.