Το Ελληνικό δημόσιο ετοιμάζεται να ξοδέψει 37.2 εκ. ευρώ για ανανέωση, ή προμήθεια νέων, αδειών λογισμικού προϊόντων της Microsoft.
Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, σωστά αντιδρά και λέει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί δωρεάν open source λογισμικό, όπως Libre Office και Linux.
Αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Με την πρόσφατη μου εμπειρία με το Libre Office, αλλά και παλιότερα που πήγα να το προωθήσω σε επιχείρηση, αποδείχτηκε ότι δυστυχώς είναι προβληματικό και δεν βολεύει πάντα.
Ακόμη και τώρα, το χρησιμοποιώ για να γράψω εργασίες, που δεν έχουν μαθηματικά. Πάλι κάνει τα τρελά του. Δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι αποθηκεύει το κείμενο, στην ώρα του. Ενώ κάνει και κάτι τρελά με το copy-paste. Κάνει paste πολλές φορές το κείμενο που έκανες copy σε ένα βήμα νωρίτερα. Είναι σαν να βρίσκεται ένα βήμα πριν σε ότι κάνεις. Σαν να μην παίρνει την τελευταία ενέργεια.
Αλλά σε όλα αυτά μπορεί να φταίω εγώ. Κάτι μπορεί να έχει κάτσει στραβά στα συστήματα μου.
Την στιγμή λοιπόν που είναι για μένα αναξιόπιστη λύση, δυστυχώς δεν μπορώ να το προτείνω σαν εναλλακτική, για το δημόσιο ή οπουδήποτε αλλού χρειάζεται για σοβαρή χρήση. Πέρα από την απλή συγγραφή κειμένου.
Θα ήταν όμως σωστό, το δημόσιο να αρχίσει να δοκιμάζει την χρήση open source. Θα πρέπει να δοκιμάσει έστω πειραματικά το Libre Office και να δει σε πραγματικές συνθήκες αν κάνει την δουλειά ή όχι. Τότε θα μπορεί να αποφασίσει όντως αν αξίζει να ξοδεύει εκατομμύρια σε άδειες λογισμικού.
Οι SocialNerds κάνανε σήμερα ένα tutorial για εισαγωγή στο Laravel και είναι πολύ καλό για να πάρει γρήγορα κάποιος μια ιδέα τι μπορεί να κάνει με το συγκεκριμένο framework.
Γενικά τα ποιοτικά ελληνικά tutorials είναι σπάνια ακόμη δυστυχώς. Αν και τελευταία υπάρχει μια κινητικότητα επιτέλους. Οι συγκεκριμένοι βοηθήσανε, πιστεύω, πολύ στο να αρχίσει να κινείται ο χώρος.
Προσωπικά, λέω να δοκιμάσω τις επόμενες μέρες να φτιάξω ένα βιντεάκι για το πως φτιάχνεις static blog, χρησιμοποιώντας Gridsome/Vue/WordPress. Αφού τελειώσω το documentation φυσικά πρώτα, για το πως έφτιαξα το error.gr.
Αν δω ότι μπορώ να φτιάξω κάτι αξιοπρεπές, ίσως συνεχίσω με ένα tutorial για το πως μπορεί κάποιος να φτιάξει μια web εφαρμογή με Vue/Laravel.
Η διαδικασία να σβήσω κάθε μη τεχνολογικό post που είχα στο blog, ολοκληρώθηκε. Από 1800+ posts, μείνανε 400+. Μαζί έσβησα και αρκετά posts που έλλειπε η εικόνα (όταν το post ήταν σκέτη εικόνα), γιατί κάποτε ανέβαζα της φωτογραφίες του blog στο google picasa. Έκλεισε αυτό, πάνε οι φωτογραφίες.
Με την ευκαιρία, πρέπει να ψάξω κάτι εναλλακτικό για να ανεβάζω τις φωτογραφίες του blog εκεί. Κάτι σε CDN. Αλλά να τρέχει σε δικό μου server. Πρέπει να αποφεύγω όσο γίνεται την χρήση εφαρμογών τρίτων, που μπορούν να κλείσουν οποιαδήποτε στιγμή. Βλέπε, αγαπημένο Google που ανοιγοκλείνει συνεχώς διάφορα.
Έκανα και μια βελτίωση στον κώδικα του blog. Στις σελίδες των κατηγοριών/tags εμφανίζονται τώρα και περιλήψεις κειμένου, μαζί με φωτογραφία, αν υπάρχει.