Εντάξει. Είναι βαριά κουβέντα αυτή, καθώς μπορεί να καλύψει μια χαρά κάποιον με συγκεκριμένες ανάγκες. Όχι πολλές δηλαδή.
Είχα γράψει εδώ για τον προβληματισμό μου με την λύση που θα έχω σε Linux με το Office, με βάση τις ανάγκες μου στο ΕΑΠ. Ειδικά για τα μαθηματικά.
Το πάλεψα τελικά. Το πάλεψα με Libre Office στην πρώτη εργασία. Παιδεύτηκα να μάθω τον math editor που έχει. Μέχρι ένα σημείο γίνεται η δουλειά. Για απλές μαθηματικές εκφράσεις δηλαδή. Όταν όμως πας σε πιο πολύπλοκα πράγματα, το χάνει τελείως και σου σπάει τα νεύρα. Καταρχήν κάνει μια σαχλαμάρα, που ενώ γράφεις το μακρινάρι σου με έναν τρόπο ώστε να είναι πιο εμφανίσιμο και πιο κοντά στην ανθρώπινη λογική, για μελλοντική κατανόηση και editing, πάει και τα διαλύει όλα. Με το που κάνεις save πάει και το αλλάζει όλο και το κάνει με δικό του τρόπο. Σου χαλάει κενά, tabs, κενές γραμμές κτλ που έχεις βάλει για να διαβάζεται πιο εύκολα και να μπορείς να κάνεις ότι αλλαγές θέλεις. Σου αλλάζει τον κώδικα και τα κάνει ένα μπάχαλο, όπως τα θέλει αυτό. Έψαξα να βρω κάποια ρύθμιση για να μην τα πειράζει και να τα αφήνει όπως τα θες εσύ, αλλά δεν μπόρεσα να βρω κάτι.
Ταυτόχρονα κάποιες φορές δεν έσωζε καν ότι αλλαγές έκανες. Απ’ ότι κατάλαβα, αν έγραφες κάτι στον math editor, δεν πείραζες κάτι άλλο στο έγγραφο, έσωζες και έβγαινες, θα έκλαιγες τις αλλαγές που είχες κάνει. Δεν είχε σώσει τίποτα.
Όλη την εργασία την έκανα, λοιπόν, στο Libre Office, παρ’ όλο που μου έσπασε τα νεύρα με όλα αυτά.
Αλλά στην επόμενη εργασία δεν θα καθόμουν να περάσω τα ίδια. Έβαλα windows σε virtualbox και MS Office. Έχει λίγο το ζόρι του, στην εναλλαγή Office και Linux εφαρμογών, καθώς πρέπει να περνάς κάθε φορά το focus από Windows σε Linux και αντίστροφα. Αλλά τουλάχιστον το MS Office κάνει πάρα πολύ καλύτερα την δουλειά μου.
Υ.Γ: Θεωρητικά μια λύση είναι και το WPS, το οποίο έχει σχεδόν ολόιδιο περιβάλλον με το MS Office. Αλλά έχει κάποιες μικρές λεπτομέρειες που δεν βολεύουν. π.χ. στον math editor, το MS Office είναι κάπως πιο έξυπνο και σου μετατρέπει μαθηματικές εκφράσεις κάποια πράγματα αυτόματα. Ας πούμε γράφεις x/y και στο μετατρέπει σε κλάσμα. Αυτές τις ευκολίες δεν τις έχει στο WPS. Πρέπει να βρίσκεις κάθε φορά την μαθηματική έκφραση που θες, από τα μενού που έχει. Πράγμα αρκετά κουραστικό.
Δεν μου άρεσε, λοιπόν, και γενικά έχει μια αίσθηση που δεν ταιριάζει στο Linux.
Τις τελευταίες μέρες παίζω με το gridsome. Είναι ένα εργαλείο για να φτιάχνεις εύκολα static Vue sites και το οποίο μπορεί να τραβάει και data μέσω API από οπουδήποτε. Στην περίπτωση μας, μας ενδιαφέρει το API του WordPress.
Αφού δημιουργήσεις ένα project με το gridsome και μετά από ελάχιστο σετάρισμα, κάνεις build. Σε αυτή την φάση, τραβάει όλα τα posts από το wordpress και δημιουργεί static HTML σελίδες.
Έχεις ένα site λοιπόν που είναι φτιαγμένο σε Vue, αλλά παίζει μια χαρά κι από πλευράς SEO.
Στόχος είναι να μεταφέρω το error.gr σε αυτή την λύση. Θέλω κάτι πολύ minimal και να μην έχω το βαρίδιο του WordPress. Θα μείνει βέβαια το WordPress από πίσω προσωρινά, το οποίο μάλλον θα το τρέχω κάπου τοπικά, ανεβάζοντας στον server μόνο τις στατικές σελίδες.
Τα σχόλια δεν βλέπω πως να τα μεταφέρω και θα χαθούν λογικά. Επίσης δεν θα μπορεί κάποιος να κάνει νέο σχόλιο. Εκτός κι αν ψηθώ να χρησιμοποιήσω κάποια third party υπηρεσία. Προς το παρόν δεν ψήνομαι. Έτσι κι αλλιώς είναι μηδαμινά τα σχόλια που γίνονται.
Στο https://new.error.gr μπορείτε να δείτε κάποιες πρώτες δοκιμές, χωρίς κανέναν σχεδιασμό ακόμη.
Το τελευταίο μου project είναι μία web εφαρμογή για οδοντιατρείο. Ήταν μια νέα εμπειρία για εμένα, γιατί έκανα πράξη και κάποια καινούργια πράγματα στην σχεδίαση και υλοποίηση.
Καταρχήν για πρώτη φορά σχεδίασα όλα τα πρωτότυπα των οθονών που θα έχει η εφαρμογή. Αυτό το έκανα στο figma. Δεν έκανα τίποτα εξεζητημένο από πλευράς εμφάνισης. Απλά το τι θα έχει κάθε σελίδα και ένα βασικό flow από σελίδα σε σελίδα.
Στην συνέχεια πήγα εντελώς ανάποδα σε σχέση με το τι έκανα μέχρι τώρα στις εφαρμογές. Πριν σχεδίαζα πρώτα την βάση, μετά ίσως κάποια βασικά api. Στην συνέχεια πήγαινα ταυτόχρονα και έφτιαχνα το frontend, μαζί με τα αντίστοιχα api.
Τώρα όμως πήγα ανάποδα. Πρώτα έκανα το frontend (σε Vue). Έκανα όλες τις σελίδες, οι οποίες μετά θα περίμεναν απλά να τραβάνε τα data από τα αντίστοιχα api routes. Έτσι είχα ήδη μια πρώτη έκδοση της εφαρμογής και πως θα είναι το τελικό προϊόν. Έκανα και μια πρώτη προσπάθεια για testing, αλλά δεν το πήγα πολύ, γιατί δεν ήξερα καλά την τεχνολογία και δεν θα τέλειωνα ποτέ, με τον χρόνο να τρέχει.
Στην συνέχεια έπιασα το κομμάτι του backend (σε Laravel), σχεδιάζοντας και την βάση. Το οποίο πλέον ήταν παιχνιδάκι, αφού το έτοιμο frontend μου έδινε άμεσα τι ακριβώς χρειάζομαι. Μετά έφτιαξα και όλα τα api routes. Εδώ έκανα και testing σχεδόν στο σύνολο του κώδικα. Σε Laravel έχω ήδη μια πολύ καλή ιδέα από testing, αν και πάλι ξόδεψα αρκετό χρόνο μαθαίνοντας και νέα πράγματα.
Από κάποια στιγμή και μετά βέβαια, η ανάπτυξη γίνονταν ταυτόχρονα στο frontend και το backend.
Επειδή μάθαινα ταυτόχρονα και νέα πράγματα, τελικά το project μου πήρε σχεδόν τον διπλάσιο χρόνο να το φτιάξω, από τον αρχικό προϋπολογισμό. Φυσικά είχα κάνει και λάθος προϋπολογισμό, λόγω έλλειψης εμπειρίας. Ελπίζω την επόμενη φορά να πάω καλύτερα σε αυτό, αφού πλέον ξέρω και καλύτερα τις τεχνολογίες. Το έχω πάει σε πολύ καλό επίπεδο όλο αυτό με ξεχωριστό frontend (σε Vue) και backend (σε Laravel).
Σήμερα ανέβασα και ένα landing page του προϊόντος. Ελπίζω να δω ενδιαφέρον για την εφαρμογή.
Ταυτόχρονα επεξεργάζομαι μια-δυο ακόμη ιδέες, για νέα projects και μάλλον θα ξεκινήσω σύντομα ένα από τα δύο. Αν μπορέσω να οργανώσω τον χρόνο μου καλύτερα βέβαια, μεταξύ και του Ανοιχτού Πανεπιστήμιου (που συνεχίζω για δεύτερο έτος)
Το site του Dentist βρίσκεται στην σελίδα https://dentist-app.eu, για όποιον ενδιαφέρεται.