Γενετιστές έχουν δημιουργήσει μια μέθοδο με την οποία μπορεί να σχεδιαστεί ένα πρόσωπο μόνο από το DNA του ανθρώπου. Με βάση συγκεκριμένα γονίδια που επηρεάζουν τον σχηματισμό του προσώπου, μπορεί να βρεθεί το σχήμα του κατά προσέγγιση. Η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις εγκληματολογικές έρευνες, αλλά και για να δούμε πως ήταν τα πρόσωπα πρωτόγονων ανθρώπινων φυλών που πλέον έχουν εξαφανιστεί.
Μια ομάδα με επικεφαλείς τον γενετιστή Mark Shriver του Pennsylvania State University των ΗΠΑ και τον ειδικό απεικόνισης Peter Claes του Catholic University of Leuven (KUL) του Βελγίου, χρησιμοποίησαν στερεοσκοπική κάμερα για να κατασκευάσουν 3d εικόνες περίπου 600 εθελοντών που είναι μείξη Ευρωπαϊκής και Δυτικοαφρικανικής καταγωγής. Επειδή οι άνθρωποι από την Ευρώπη και την Αφρική έχουν διαφορετικό σχήμα προσώπου, μελετώντας ανθρώπους με μεικτή καταγωγή, αυξάνονται οι πιθανότητες να βρεθούν οι γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον σχηματισμό του προσώπου.
Οι ερευνητές έψαξαν να βρουν για τα γονίδια που επηρεάζουν την θέση 9 χαρακτηριστικά του προσώπου (την θέση του βολβού των ματιών, την άκρη της μύτης κτλ). Ενώ δημιούργησαν ένα πλέγμα από 7000 σημεία πάνω στις 3d εικόνες και κατέγραψαν τις ακριβείς θέσεις σε κάθε εθελοντή. Ανέπτυξαν ένα στατιστικό μοντέλο για να δούνε πως γονίδια επηρεάζουν το φύλο και την καταγωγή, αναλόγως την θέση των παραπάνω σημείων. Και άρα τον τελικό σχηματισμό του προσώπου.
Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν κάθε εθελοντή για 76 γενετικούς παράγοντες που είναι ήδη γνωστό ότι προκαλούν ανωμαλίες στο πρόσωπο, όταν μεταλλάσσονται. Μια κανονική διακύμανση των γονιδίων που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, θα μπορούσαν να επηρεάσουν το σχήμα. Βρήκαν 24 παράγοντες από 20 διαφορετικά γονίδια που μπορούν να είναι χρήσιμα για πρόβλεψη του σχήματος του προσώπου.
Υπάρχει ήδη συνεργασία της ομάδας με την αστυνομία στην Πενσυλβανία, για να δούνε αν η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει σε 2 υποθέσεις βιασμών, στις οποίες δεν μπορούν να βρεθούν άλλα στοιχεία μέχρι τώρα.
Άλλες μελέτες στο μέλλον, μπορούν να γίνουν σε διαφορετικούς πληθυσμούς ώστε να επιβεβαιωθεί ότι οι παράγοντες που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα, είναι στατιστικά σωστοί. Ενώ θα ερευνηθούν και άλλοι γενετικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν.
Η μέθοδος δεν θα μπορεί να σταθεί σαν αποδεικτικό στοιχείο στα δικαστήρια, αλλά θα χρησιμοποιείται για να βρίσκονται οι ύποπτοι. Έτσι κι αλλιώς από την στιγμή που υπάρχει δείγμα DNA μπορεί να εξακριβωθεί αν ο ύποπτος είναι όντως αυτός που διέπραξε το έγκλημα.
Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε ένα δείγμα πως μπόρεσε να σχεδιαστεί το πρόσωπο μιας γυναίκας με βάση το DNA της. Μπορούμε να δούμε ότι είναι αρκετά επιτυχημένος.
Πηγή: New Scientist
Η Ρυθμιστική Αρχή για τις Διαφημίσεις (Advertising Standards Authority – ASA) της Νότιας Αφρικής υποχρέωσε την πολυεθνική Monsanto (παράγει γενετικά τροποποιημένα προϊόντα), να αποσύρει διαφημίσεις της από το ραδιόφωνο. Οι διαφημίσεις αυτές διαφήμιζαν οφέλη των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, ότι παρέχουν ένα υγιέστερο περιβάλλον, παράγονται περισσότερα τρόφιμα με βιώσιμο τρόπο.
Η ASA υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί της Monsanto είναι αβάσιμοι, αφού δεν παρέχονται αποδείξεις από έναν αξιόπιστο εμπειρογνώμονα, για τα υποστηριζόμενα οφέλη των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, όπως απαιτείται από τη νοτιοαφρικανική νομοθεσία για τις διαφημίσεις.
Η ASA προχώρησε στην εντολή απόσυρσης μετά από διαμαρτυρίες του Αφρικανικού Κέντρου για την Βιοασφάλεια (African Centre for Biosafety – ACB). Ενώ υποστηρίχτηκε και από την περιβαλλοντική και αντιπυρηνική οργάνωση Earthlife Africa.
Στις διαφημίσεις ο πολυεθνικός κολοσσός ισχυρίζεται ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες επιτρέπουν να παράγονται περισσότερα τρόφιμα με βιώσιμο τρόπο, χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους. Παρέχουν ένα πιο υγιεινό περιβάλλον από την εξοικονόμηση στα φυτοφάρμακα, μειώνονται οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και αυξάνεται σημαντικά η απόδοση των καλλιεργειών.
Πρόσφατα η Γαλλία απαγόρευσε την πώληση, χρήση και καλλιέργεια του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού της Monsanto με την ονομασία Mon 810. Υποστηρίζει ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για το περιβάλλον.
Το προηγούμενο έτος, επίσης, η Κίνα είχε απαγορεύσει τουλάχιστον 5 φορτία Αμερικάνικου καλαμποκιού, για ανησυχίες ότι μπορεί να έχει αλλοιωθεί από βιοτεχνολογική ποικιλία της καλλιέργειας.
Πηγή: RT
Η στρατηγική της Apple εδώ και πολλά χρόνια είναι ένα κλειστό οικοσύστημα για να πουλάει περισσότερες συσκευές της. Μέχρι τώρα αυτό δούλευε. Βέβαια δούλευε γιατί είχε και το μονοπώλιο σε κάποιες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα στο iTunes. Η μονοπωλιακή θέση της εταιρείας στην βιομηχανία της επέτρεπε να κάνει ότι θέλει.
Η μουσική βιομηχανία αλλάζει όμως. Νέοι παίχτες έχουν μπει, με νέες υπηρεσίες, και η Apple χάνει γρήγορα έδαφος. Καταγράφεται μείωση 13% στις πωλήσεις των ψηφιακών albums. Υπηρεσίες τύπου Spotify, Google Music, Beats κτλ κανιβαλίζουν το παλιό επιτυχημένο μοντέλο της Apple. Ενώ η εταιρεία δεν έχει μπει καν ακόμη στο παιχνίδι του on demand streaming. Πρόσφατα μόλις έκανε ένα πρώτο βήμα με το iTunes Radio, που προσπαθεί να ανταγωνιστεί υπηρεσίες τύπου Pandora.
O Steve Jobs κάποτε θεωρούσε ότι το μοντέλο, να πληρώνει κάποιος ένα μηνιαίο πάγιο και να ακούει μουσική χωρίς περιορισμούς, δεν μπορεί να δουλέψει. Μπορεί στην εποχή του όντως να μην δούλευε. Δεν το ξέρουμε. Αλλά σήμερα το μοντέλο δουλεύει και σαρώνει τα πάντα. Είναι ώρα η Apple να σκεφτεί διαφορετικά.
Μπορεί να θεωρεί τον εαυτό της πωλητή hardware, αλλά αν χάσει και τις υπηρεσίες (και ειδικά εκεί που είχε μονοπωλιακή θέση πριν λίγο), τότε θα έρθει η στιγμή που θα χάσει και το hardware.
H Google, για παράδειγμα, ακολουθώντας επιθετική πολιτική βγάζοντας τις εφαρμογές τις και για iOS συσκευές, έχει καταφέρει να έχει μονοπωλιακή θέση και στο iOS. Κι όταν ένας χρήστης φτάνει να χρησιμοποιεί κυρίως Google εφαρμογές, να είναι στο οικοσύστημα της Google γενικά, κάποια στιγμή δεν θα έχει πρόβλημα να αφήσει την iOS συσκευή του και να πάει να αγοράσει μια με Android.
Ακόμη και καλύτερη να είναι μια εφαρμογή της Apple, ο χρήστης το σκέφτεται διπλά να την χρησιμοποιήσει, όταν ξέρει ότι θα δεθεί στο κλειστό οικοσύστημα της εταιρείας. Όταν ξέρει ότι κάποια στιγμή που θα θελήσει ίσως να φύγει, δεν θα μπορεί να το κάνει εύκολα.
Σύμφωνα με φήμες η Apple σκέφτεται να δημιουργήσει iTunes App για Android. Εγώ θα έλεγα ότι πρέπει να σκεφτεί να βγάλει εφαρμογές για Android για το σύνολο των εφαρμογών της. Μόνο τότε το οικοσύστημα της θα είχε μέλλον. Το κλειστό της μοντέλο αρχίζει και την καταστρέφει.
Επίσης η Apple σκέφτεται να μπει και στο on demand streaming. Αυτό είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει. Αργά ή γρήγορα. Αλλά για iTunes App σε Android, δυσκολεύομαι ακόμη να πιστέψω ότι θα το κάνει. Δεν έχει δείξει δείγματα ακόμη ότι σκέφτεται ανοιχτά.