Τον προηγούμενο Μάιο βρέθηκε, στα νησιά Lyakhovsky της Σιβηρίας, το σώμα ενός πάρα πολύ καλά διατηρημένου θηλυκού μαμούθ. Είναι ηλικίας 43.000 ετών, αλλά είναι διατηρημένο όπως ενός ανθρώπου που είναι θαμμένος για 6 μήνες. Μέχρι και το αίμα του είναι ρευστό ακόμη.
Οι μαλακοί ιστοί του είναι σε εξαιρετική κατάσταση, που ίσως μπορέσει να εξαχθεί DNA αρκετά υψηλής ποιότητας ώστε να γίνει ανάλυση και ίσως ανακατασκευή.
Στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων υπάρχει αιμόλυση στο αίμα και για πρώτη φορά βρέθηκαν ερυθροκύτταρα. Μύες και λιπώδεις ιστοί είναι επίσης καλά διατηρημένοι. Βρέθηκαν ακόμη μεταναστευτικά κύτταρα λεμφικού ιστού. Το ήπαρ είναι άθικτο και πιθανώς υπάρχουν πέτρες στα νεφρά. Στα έντερα βρέθηκαν υπολείμματα βλάστησης, που καταναλώθηκαν πριν το ζώο πεθάνει.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι το ζώο δεν πέθανε από φυσικά αίτια. Πονούσε για 16 με 18 ώρες πριν πεθάνει. Πιθανώς έπεσε σε μία τρύπα πάγου και δεν μπορούσε να βγει.
Οι επιστήμονες σκέφτονται την κλωνοποίηση του. Πρέπει πρώτα όμως να δούνε αν το DNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό και αν μπορέσει να παρθεί αυτό που ονομάζεται “ζωντανό κύτταρο“. Μετά όμως το δύσκολο είναι το θέμα της κύησης. Μια σκέψη είναι να χρησιμοποιηθεί ελέφαντας. Η εξελικτική πορεία όμως του μαμούθ και του ελέφαντα έχουν διαχωριστεί πριν πάρα πολλά χρόνια. Ακόμη κι αν μπορέσει να παρθεί “ζωντανό κύτταρο“, πρέπει να υπάρξει ειδική μέθοδος κλωνοποίησης.
Κορεάτες επιστήμονες δουλεύουν πάνω σε μεθόδους για να παίρνουν κλώνους από διαφορετικά είδη. Αν δεν μπορέσει να παρθεί τελικά “ζωντανό κύτταρο“, θα πρέπει να δημιουργηθεί τεχνητό DNA. Αυτό μπορεί να πάρει 50-60 χρόνια.
Βέβαια αν τελικά η κλωνοποίηση γίνει δυνατή, υπάρχουν τα ηθικά ζητήματα γύρω από την κλωνοποίηση εξαφανισμένων ζώων. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να καθοριστεί γιατί και πως ένα ζώο εξαφανίστηκε. Στην συνέχεια θα πρέπει να εξεταστεί το αντίκτυπο της επιστροφής τους ζώου στο τρέχον οικοσύστημα. Αλλά και πως θα επηρεαστεί το ίδιο το ζώο. Οι ελέφαντες για παράδειγμα είναι ζώα αγέλης. Ένα μαμούθ μόνο του πως θα τα καταφέρει;
Οι επιστήμονες λένε ότι θα πρέπει να υπάρχει λόγος για να γίνει η κλωνοποίηση, καθώς είναι άλλο να γίνει για επιστημονικούς σκοπούς και άλλο από απλή περιέργεια.
Ακόμη όμως κι αν δεν γίνει τελικά η κλωνοποίηση, θα δοθεί η ευκαιρία να αποκωδικοποιηθεί πλήρως το DNA του μαμούθ και να αποκρυπτογραφηθεί το πυρηνικό DNA, το οποίο αποθηκεύει πλήθος πληροφοριών. Είναι μοναδική ευκαιρία να κατανοηθεί το κυκλοφοριακό σύστημα του ζώου, οι μύες του και ο κορμός του. Όλα αυτά αφορούν την θεμελιώδη επιστήμη. Είναι σημαντικό να βρεθούν όλες οι δυνατές λεπτομέρειες για το μαμούθ και ίσως τα ευρήματα κάποια στιγμή χρησιμοποιηθούν και από την εφαρμοσμένη επιστήμη.
Πηγή: cnet, The Siberian Times
Το Facebook ήταν κατασκευασμένο σε PHP. Στην αρχή ήταν αρκετή. Αλλά όσο αυξάνονταν τα εκατομμύρια των χρηστών, η γλώσσα άρχιζε να δείχνει τις αδυναμίες της. Περισσότεροι servers χρειάζονταν για να τα βγάλουν πέρα, αλλά ήταν και δύσκολη στην διαχείριση και στην διόρθωση των λαθών.
Μετά από ένα σημείο είναι καλύτερη μια γλώσσα στατικών τύπων (ο έλεγχος των τύπων γίνεται στην διάρκεια της μεταγλώττισης) όπως είναι η Java, όπου προσεκτικά καθορίζεις τους τύπους των μεταβλητών. Μια τέτοια γλώσσα χρειάζεται λιγότερους servers για να τρέξει και είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη σε βάθος χρόνου. Δεν μπορείς όμως να κινηθείς γρήγορα, γιατί πρέπει να κάνεις κάθε φορά μεταγλώττιση πριν να εκτελέσεις τον κώδικα.
Η PHP αντίθετα, επειδή είναι γλώσσα δυναμικών τύπων (ο έλεγχος των τύπων γίνεται στην διάρκεια της εκτέλεσης), προσφέρει μεγαλύτερη ταχύτητα.
Η Facebook, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των servers ανέπτυξε ένα σύστημα που λέγεται HHVM (Hip Hop Virtual Machine). Ένα Open Source σύστημα εικονικών μηχανών πάνω στο οποίο τρέχει η PHP με πολύ καλύτερες επιδόσεις. Έτσι χρειάζονται λιγότεροι servers.
Για να λυθεί όμως και το πρόβλημα της διαχείρισης και της διόρθωσης των λαθών, 3 μηχανικοί της Facebook (Bryan O’Sullivan, Julien Verlaguet, Alok Menghrajani), ανέπτυξαν μια νέα γλώσσα, την Hack.
H Hack είναι κάτι σαν μια νέα έκδοση της PHP. Τρέχει και αυτή πάνω στο HHVM, αλλά επιτρέπει στους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα και δυναμικούς και στατικούς τύπους. Αυτό λέγεται Gradual Typing και μέχρι τώρα υπήρχε μόνο σε ακαδημαϊκές δοκιμές.
Η Hack είναι η πρώτη γλώσσα, σε επίπεδο πραγματικής παραγωγής, που χρησιμοποιεί το Gradual Typing.
Αυτό επέτρεψε την Facebook να αντικαταστήσει σταδιακά τον υπάρχοντα κώδικα της PHP, σε Hack. Να μετακινηθεί από το παλιό σύστημα δυναμικών τύπων, σε ένα σύστημα στατικών τύπων. Αυτή την στιγμή όλο το Facebook τρέχει δηλαδή σε Hack. Το ότι 1.2 δις άτομα χρησιμοποιούν το Facebook, δείχνει ότι η Hack έχει περάσει επιτυχημένα και το τεστ της χρήσης της σε πραγματικές συνθήκες. Και μάλιστα πολύ ζόρικες συνθήκες.
Έτσι οι μηχανικοί της Facebook μπορούν πλέον να γράφουν ακριβέστερο κώδικα, καλύτερα οργανωμένο, με λιγότερα λάθη και σε βάθος χρόνου να είναι διαχειρίσιμος. Ενώ μπορούν να έχουν μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης, αφού η Hack τρέχει χωρίς να χρειάζεται μεταγλώττιση, σε αντίθεση με τις συνηθισμένες γλώσσες στατικών τύπων. Αλλάζεις ένα αρχείο, κάνεις reload την σελίδα και βλέπεις άμεσα το αποτέλεσμα. Όπως με την PHP.
Η Hack είναι Open Source, ώστε οποιοσδήποτε να μπορεί να την χρησιμοποιήσει, αλλά και να την βελτιστοποιήσει.
Άμεσοι ενδιαφερόμενοι θα είναι οι προγραμματιστές που γράφουν ήδη σε PHP και οι εφαρμογές γραμμένες σε αυτήν, αφού η μετάβαση μπορεί να γίνει εύκολα και σταδιακά. Ενώ και όσοι δεν έγραφαν σε PHP, εξαιτίας των μειονεκτημάτων της, μπορούν τώρα να σκεφτούν την Hack, η οποία τα αντιμετωπίζει.
Πηγή: Wired
Από την πρώτη στιγμή των αποκαλύψεων για τις δραστηριότητες της NSA, οι εταιρείες πληροφορικής (Google, Apple, Facebook, Yahoo κτλ) αρνήθηκαν ότι είχαν οποιαδήποτε γνώση κι εμφανίζονταν σαν θύματα και οι ίδιες.
Ο νομικός εκπρόσωπος της NSA, Rajesh De, δήλωσε όμως κατά την ακρόασή του στο Συμβούλιο Επίβλεψης Πολιτικών Ελευθεριών, ότι οι εταιρείες γνώριζαν. Γνώριζαν, και βοηθούσαν, για την συλλογή δεδομένων μέσω του προγράμματος PRISM, αλλά και από τις τηλεπικοινωνίες στο internet.
Σύμφωνα με την NSA, με νόμο του 2008 (γνωστός σαν Section 702) για παρακολουθήσεις των ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιών, οι εταιρείες από τις οποίες συγκεντρώνονταν δεδομένα, ήταν πλήρως ενήμερες και συνεργάζονταν.
Πηγή: The Guardian