Η Ρυθμιστική Αρχή για τις Διαφημίσεις (Advertising Standards Authority – ASA) της Νότιας Αφρικής υποχρέωσε την πολυεθνική Monsanto (παράγει γενετικά τροποποιημένα προϊόντα), να αποσύρει διαφημίσεις της από το ραδιόφωνο. Οι διαφημίσεις αυτές διαφήμιζαν οφέλη των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, ότι παρέχουν ένα υγιέστερο περιβάλλον, παράγονται περισσότερα τρόφιμα με βιώσιμο τρόπο.
Η ASA υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί της Monsanto είναι αβάσιμοι, αφού δεν παρέχονται αποδείξεις από έναν αξιόπιστο εμπειρογνώμονα, για τα υποστηριζόμενα οφέλη των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, όπως απαιτείται από τη νοτιοαφρικανική νομοθεσία για τις διαφημίσεις.
Η ASA προχώρησε στην εντολή απόσυρσης μετά από διαμαρτυρίες του Αφρικανικού Κέντρου για την Βιοασφάλεια (African Centre for Biosafety – ACB). Ενώ υποστηρίχτηκε και από την περιβαλλοντική και αντιπυρηνική οργάνωση Earthlife Africa.
Στις διαφημίσεις ο πολυεθνικός κολοσσός ισχυρίζεται ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες επιτρέπουν να παράγονται περισσότερα τρόφιμα με βιώσιμο τρόπο, χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους. Παρέχουν ένα πιο υγιεινό περιβάλλον από την εξοικονόμηση στα φυτοφάρμακα, μειώνονται οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και αυξάνεται σημαντικά η απόδοση των καλλιεργειών.
Πρόσφατα η Γαλλία απαγόρευσε την πώληση, χρήση και καλλιέργεια του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού της Monsanto με την ονομασία Mon 810. Υποστηρίζει ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για το περιβάλλον.
Το προηγούμενο έτος, επίσης, η Κίνα είχε απαγορεύσει τουλάχιστον 5 φορτία Αμερικάνικου καλαμποκιού, για ανησυχίες ότι μπορεί να έχει αλλοιωθεί από βιοτεχνολογική ποικιλία της καλλιέργειας.
Πηγή: RT
Η στρατηγική της Apple εδώ και πολλά χρόνια είναι ένα κλειστό οικοσύστημα για να πουλάει περισσότερες συσκευές της. Μέχρι τώρα αυτό δούλευε. Βέβαια δούλευε γιατί είχε και το μονοπώλιο σε κάποιες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα στο iTunes. Η μονοπωλιακή θέση της εταιρείας στην βιομηχανία της επέτρεπε να κάνει ότι θέλει.
Η μουσική βιομηχανία αλλάζει όμως. Νέοι παίχτες έχουν μπει, με νέες υπηρεσίες, και η Apple χάνει γρήγορα έδαφος. Καταγράφεται μείωση 13% στις πωλήσεις των ψηφιακών albums. Υπηρεσίες τύπου Spotify, Google Music, Beats κτλ κανιβαλίζουν το παλιό επιτυχημένο μοντέλο της Apple. Ενώ η εταιρεία δεν έχει μπει καν ακόμη στο παιχνίδι του on demand streaming. Πρόσφατα μόλις έκανε ένα πρώτο βήμα με το iTunes Radio, που προσπαθεί να ανταγωνιστεί υπηρεσίες τύπου Pandora.
O Steve Jobs κάποτε θεωρούσε ότι το μοντέλο, να πληρώνει κάποιος ένα μηνιαίο πάγιο και να ακούει μουσική χωρίς περιορισμούς, δεν μπορεί να δουλέψει. Μπορεί στην εποχή του όντως να μην δούλευε. Δεν το ξέρουμε. Αλλά σήμερα το μοντέλο δουλεύει και σαρώνει τα πάντα. Είναι ώρα η Apple να σκεφτεί διαφορετικά.
Μπορεί να θεωρεί τον εαυτό της πωλητή hardware, αλλά αν χάσει και τις υπηρεσίες (και ειδικά εκεί που είχε μονοπωλιακή θέση πριν λίγο), τότε θα έρθει η στιγμή που θα χάσει και το hardware.
H Google, για παράδειγμα, ακολουθώντας επιθετική πολιτική βγάζοντας τις εφαρμογές τις και για iOS συσκευές, έχει καταφέρει να έχει μονοπωλιακή θέση και στο iOS. Κι όταν ένας χρήστης φτάνει να χρησιμοποιεί κυρίως Google εφαρμογές, να είναι στο οικοσύστημα της Google γενικά, κάποια στιγμή δεν θα έχει πρόβλημα να αφήσει την iOS συσκευή του και να πάει να αγοράσει μια με Android.
Ακόμη και καλύτερη να είναι μια εφαρμογή της Apple, ο χρήστης το σκέφτεται διπλά να την χρησιμοποιήσει, όταν ξέρει ότι θα δεθεί στο κλειστό οικοσύστημα της εταιρείας. Όταν ξέρει ότι κάποια στιγμή που θα θελήσει ίσως να φύγει, δεν θα μπορεί να το κάνει εύκολα.
Σύμφωνα με φήμες η Apple σκέφτεται να δημιουργήσει iTunes App για Android. Εγώ θα έλεγα ότι πρέπει να σκεφτεί να βγάλει εφαρμογές για Android για το σύνολο των εφαρμογών της. Μόνο τότε το οικοσύστημα της θα είχε μέλλον. Το κλειστό της μοντέλο αρχίζει και την καταστρέφει.
Επίσης η Apple σκέφτεται να μπει και στο on demand streaming. Αυτό είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει. Αργά ή γρήγορα. Αλλά για iTunes App σε Android, δυσκολεύομαι ακόμη να πιστέψω ότι θα το κάνει. Δεν έχει δείξει δείγματα ακόμη ότι σκέφτεται ανοιχτά.
Τον προηγούμενο Μάιο βρέθηκε, στα νησιά Lyakhovsky της Σιβηρίας, το σώμα ενός πάρα πολύ καλά διατηρημένου θηλυκού μαμούθ. Είναι ηλικίας 43.000 ετών, αλλά είναι διατηρημένο όπως ενός ανθρώπου που είναι θαμμένος για 6 μήνες. Μέχρι και το αίμα του είναι ρευστό ακόμη.
Οι μαλακοί ιστοί του είναι σε εξαιρετική κατάσταση, που ίσως μπορέσει να εξαχθεί DNA αρκετά υψηλής ποιότητας ώστε να γίνει ανάλυση και ίσως ανακατασκευή.
Στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων υπάρχει αιμόλυση στο αίμα και για πρώτη φορά βρέθηκαν ερυθροκύτταρα. Μύες και λιπώδεις ιστοί είναι επίσης καλά διατηρημένοι. Βρέθηκαν ακόμη μεταναστευτικά κύτταρα λεμφικού ιστού. Το ήπαρ είναι άθικτο και πιθανώς υπάρχουν πέτρες στα νεφρά. Στα έντερα βρέθηκαν υπολείμματα βλάστησης, που καταναλώθηκαν πριν το ζώο πεθάνει.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι το ζώο δεν πέθανε από φυσικά αίτια. Πονούσε για 16 με 18 ώρες πριν πεθάνει. Πιθανώς έπεσε σε μία τρύπα πάγου και δεν μπορούσε να βγει.
Οι επιστήμονες σκέφτονται την κλωνοποίηση του. Πρέπει πρώτα όμως να δούνε αν το DNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό και αν μπορέσει να παρθεί αυτό που ονομάζεται “ζωντανό κύτταρο“. Μετά όμως το δύσκολο είναι το θέμα της κύησης. Μια σκέψη είναι να χρησιμοποιηθεί ελέφαντας. Η εξελικτική πορεία όμως του μαμούθ και του ελέφαντα έχουν διαχωριστεί πριν πάρα πολλά χρόνια. Ακόμη κι αν μπορέσει να παρθεί “ζωντανό κύτταρο“, πρέπει να υπάρξει ειδική μέθοδος κλωνοποίησης.
Κορεάτες επιστήμονες δουλεύουν πάνω σε μεθόδους για να παίρνουν κλώνους από διαφορετικά είδη. Αν δεν μπορέσει να παρθεί τελικά “ζωντανό κύτταρο“, θα πρέπει να δημιουργηθεί τεχνητό DNA. Αυτό μπορεί να πάρει 50-60 χρόνια.
Βέβαια αν τελικά η κλωνοποίηση γίνει δυνατή, υπάρχουν τα ηθικά ζητήματα γύρω από την κλωνοποίηση εξαφανισμένων ζώων. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να καθοριστεί γιατί και πως ένα ζώο εξαφανίστηκε. Στην συνέχεια θα πρέπει να εξεταστεί το αντίκτυπο της επιστροφής τους ζώου στο τρέχον οικοσύστημα. Αλλά και πως θα επηρεαστεί το ίδιο το ζώο. Οι ελέφαντες για παράδειγμα είναι ζώα αγέλης. Ένα μαμούθ μόνο του πως θα τα καταφέρει;
Οι επιστήμονες λένε ότι θα πρέπει να υπάρχει λόγος για να γίνει η κλωνοποίηση, καθώς είναι άλλο να γίνει για επιστημονικούς σκοπούς και άλλο από απλή περιέργεια.
Ακόμη όμως κι αν δεν γίνει τελικά η κλωνοποίηση, θα δοθεί η ευκαιρία να αποκωδικοποιηθεί πλήρως το DNA του μαμούθ και να αποκρυπτογραφηθεί το πυρηνικό DNA, το οποίο αποθηκεύει πλήθος πληροφοριών. Είναι μοναδική ευκαιρία να κατανοηθεί το κυκλοφοριακό σύστημα του ζώου, οι μύες του και ο κορμός του. Όλα αυτά αφορούν την θεμελιώδη επιστήμη. Είναι σημαντικό να βρεθούν όλες οι δυνατές λεπτομέρειες για το μαμούθ και ίσως τα ευρήματα κάποια στιγμή χρησιμοποιηθούν και από την εφαρμοσμένη επιστήμη.
Πηγή: cnet, The Siberian Times