Τα dataSTICKIES είναι μια ιδέα για μελλοντική υλοποίηση μέσων μεταφοράς δεδομένων, που θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τα σημερινά USB Flash Drives. Τα οποία μερικές φορές μπορεί να είναι δύσχρηστα. π.χ. στα desktop pc που υποδοχή USB μπορεί να είναι σε δύσκολο μέρος.
Σχεδιαστές είναι η Aditi Singh και ο Parag Anand, από το Νέο Δελχί. Τα dataSTICKIES θα είναι κάτι σαν τα sticky notes. Θα είναι κατασκευασμένα από ένα στρώμα γραφένιου, το οποίο θα βρίσκεται ανάμεσα σε άλλα 2 στρώματα από προστατευτικό υλικό.
Θα υπάρχει μια ειδική επιφάνεια, συνήθως στην μπροστινή επιφάνεια των συσκευών. π.χ. οθόνη, τηλεόραση, μουσικό σύστημα κτλ. Η επιφάνεια αυτή θα ονομάζεται Optical Data Transfer Surface (ODTS). Πάνω σε αυτήν θα κολλάνε τα dataSTICKIES, σε οποιοδήποτε σημείο, και θα γίνεται η μεταφορά των δεδομένων.
Τα dataSTICKIES θα έχουν χωρητικότητα μέχρι 32gb και θα έρχονται σε διάφορα χρώματα και σχέδια, για να κάνουν τον διαχωρισμό των διαφόρων ειδών αρχείων πιο εύκολο.
Η ιδέα ακούγεται πολύ ωραία, αλλά δεν πρόκειται να την δούμε καθόλου σύντομα.
Μάλλον είναι το πιο εθιστικό παιχνίδι που έχω παίξει στο κινητό. Δεν μπορείς να σταματήσεις.
Το QuizUp κυκλοφορεί για Android και iOS. Είναι ένα παιχνίδι ερωτήσεων (trivia), αλλά παίζεις σε πραγματικό χρόνο εναντίον φίλων σου ή άλλων τυχαίων από όλο τον πλανήτη.
Επιλέγεις πρώτα την κατηγορία που θέλεις να παίξεις. Υπάρχουν πάνω από 400, για όλα τα γούστα. Μετά επιλέγεις αν θα παίξεις με κάποιον φίλο σου που είναι online ή μπορείς το αφήσεις να βρει αυτό έναν τυχαίο. Ανάμεσα σε εκατομμύρια που παίζουν.
Το παιχνίδι παίζεται σε 7 γύρους ερωτήσεων. Σε κάθε ερώτηση σου δίνει την επιλογή τεσσάρων απαντήσεων να επιλέξεις την σωστή. Η ερώτηση μπορεί να συνοδεύεται και από μια φωτογραφία. π.χ. ποιος τραγουδιστής είναι αυτός.
Η σωστή απάντηση μπορεί να δώσει μέχρι 20 βαθμούς. Όσο πιο πολύ αργείς να απαντήσεις, οι βαθμοί μειώνονται. Οπότε πρέπει να είσαι πολύ γρήγορος. Στον τελευταίο γύρο οι βαθμοί που παίρνεις διπλασιάζονται. Δηλαδή μπορείς να πάρεις μέχρι και 40. Πολλά παιχνίδια μπορούν να κριθούν στον τελευταίο γύρο και να γίνουν επικές ανατροπές.
Το μυστικό είναι αν ο αντίπαλος έχει απαντήσει σε μια ερώτηση λάθος κι έχεις πάρει μια καλή διαφορά, στις επόμενες ερωτήσεις να μην βιάζεσαι. Καλύτερα να χάσεις 1-2 βαθμούς καθυστερώντας, παρά να απαντήσεις λάθος. Έτσι κι αλλιώς δεν θα σε φτάσει. Φυσικά μπορείς να την πατήσεις στον τελευταίο γύρο με τους διπλούς βαθμούς.
Για κάθε κατηγορία που παίζεις ανεβάζεις level (αναλόγως με τα xp που κερδίζεις σε κάθε παιχνίδι) κι αυτό είναι κάτι σαν συνολική σου βαθμολογία η οποία σε τοποθετεί στην γενική κατάταξη.
Το QuizUp είναι δωρεάν. Δεν έχει διαφημίσεις. Τα λεφτά τα βγάζουν από in app αγορές. π.χ. μπορείς να πληρώσεις για να παίρνεις περισσότερα xp σε κάθε παιχνίδι που παίζεις κι έτσι να ανεβάζεις level πολύ πιο γρήγορα.
Χθες κόλλησα κι έπαιζα μέχρι τις 7 το πρωί. Έπαιζα στην κατηγορία “Αρχαία Ελλάδα” και πέτυχα έναν Αμερικάνο με τον οποίο όλα μας τα παιχνίδια ήταν ντέρμπι. Στον πόντο. Συνέχεια μου ζητούσε rematch. Μάλλον ο τύπος είχε ένα παραπάνω κίνητρο να παίζει μαζί μου, αφού έπαιζε στην κατηγορία “Αρχαία Ελλάδα” με αντίπαλο Έλληνα. Για την ιστορία, τον κέρδισα στα περισσότερα παιχνίδια.
To internet δίνει την δυνατότητα σε ανεξάρτητους παραγωγούς να διαθέτουν τα έργα τους απευθείας στο κοινό που απευθύνονται. Ένας μουσικός δεν χρειάζεται να έχει συμβόλαιο με μια δισκογραφική για να διαθέσει την μουσική του. Το ίδιο και κάποιος που φτιάχνει ταινίες. Κάποιος που φτιάχνει μια τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εκπομπή. Κάποιος που γράφει βιβλία. Κάποιος που ζωγραφίζει. Γενικά όποιος δημιουργεί οτιδήποτε μπορεί να διατεθεί ψηφιακά. Και όχι μόνο.
Τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται και διάφοροι τρόποι χρηματοδότησης. Πέρα από τον παλιό τρόπο των διαφημίσεων που δεν μπορεί να είναι πάντα αποδοτικός και θέτει και διάφορα ηθικά ζητήματα στην ανεξάρτητη δημιουργία.
Έχουμε για παράδειγμα τα διάφορα donations μέσω Paypal. Αυτό όμως αφορά κυρίως δωρεές για μια μόνο φορά. Αν και μπορούν να είναι και σε πιο μόνιμη βάση.
Έχουμε την χρηματοδότηση για να δημιουργηθεί ένα μελλοντικό έργο ή κάποιο προϊόν, μέσω KickStarter. Όποιος πληρώνει είναι στην ουσία σαν επενδυτής και περιμένει κάποια στιγμή να πάρει το προϊόν σαν αποτέλεσμα της επένδυσης του. Μπορεί όμως και να μην δημιουργηθεί ποτέ αυτό το προϊόν. Υπάρχει ρίσκο δηλαδή. Επίσης αφορά κυρίως έργα που χρειάζονται πολύ μεγάλη χρηματοδότηση.
Σε αυτή την κατηγορία είναι και το Indiegogo, που αφορά και πιο μικρά έργα.
Τελευταία έχει δημιουργηθεί το Patreon, το οποίο μου έκανε και ιδιαίτερη εντύπωση. Σε αυτό μπορεί κάποιος να υποστηρίξει οικονομικά σε μόνιμη βάση έναν δημιουργό. Ανά μήνα, ανά επεισόδιο, ανά video, ανά κείμενο κτλ. Όπως και οι παραπάνω τρόποι πληρωμής, είναι σε εθελοντική βάση και το έργο είναι συνήθως ελεύθερο και για όποιον δεν πληρώνει. Ο καθένας πληρώνει όσα μπορεί και όσα πιστεύει ότι αξίζει αυτό που υποστηρίζει. Φυσικά μπορεί να σταματήσει οποιαδήποτε στιγμή την υποστήριξη του.
Ο δημιουργός από την μεριά του έχει ένα σχετικά σταθερό εισόδημα (όσο αυτό που δημιουργεί αρέσει στους υποστηρικτές του) για να μπορεί να ζει και να συνεχίσει να δημιουργεί.
Προσωπικά υποστηρίζω 2 εκπομπές, οι οποίες μεταδίδονταν πριν λίγο καιρό από το Twit.tv, αλλά τώρα έχουν γίνει ανεξάρτητες.
Η μία είναι το Daily Tech News Show, ειδησεογραφική τεχνολογική εκπομπή του Tom Merritt.
Η άλλη είναι οι CordKillers, εκπομπή για όσους σταματούν να βλέπουν συμβατική TV και προτιμούν άλλες πηγές στο internet, που την παρουσιάζουν ο Tom Merritt και ο Brian Brushwood.
To Daily Tech News Show έχει αυτή τη στιγμή 3191 υποστηρικτές που δίνουν συνολικά 9.214 δολάρια τον μήνα.
Οι CordKillers έχουν 1567 υποστηρικτές που δίνουν συνολικά 2.394 δολάρια ανά επεισόδιο (είναι εβδομαδιαία εκπομπή).
Βλέπουμε ότι οι συγκεκριμένοι βγάζουν ένα πάρα πολύ ικανοποιητικό εισόδημα. Βέβαια αυτοί και άλλοι για τους οποίους πιθανά δουλεύει το μοντέλο, ήταν ήδη γνωστοί από πριν. Είχαν φτιάξει ήδη ένα κοινό οπαδών.
Το ζήτημα είναι αν τέτοια μοντέλα μπορούν να λειτουργήσουν για εντελώς αγνώστους και πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο. Και φυσικά ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος στο internet.
Ενώ για την Ελλάδα κάτι τέτοιο είναι πιο δύσκολα λόγω του μικρού πληθυσμού. Έχουμε δει μερικές περιπτώσεις ήδη στην χώρα μας να επιλέγουν την εθελοντική χρηματοδότηση απευθείας από τον κόσμο. Για παράδειγμα ο Άρης Χατζηστεφάνου που δημιούργησε κάποια ντοκιμαντέρ. Αλλά δεν έχουμε δει μέχρι τώρα κάτι τέτοιο να λειτουργεί ικανοποιητικά σε μόνιμη βάση. Χωρίς να απαιτούνται δηλαδή ταυτόχρονα και άλλα μοντέλα χρηματοδότησης.