Όπως είναι γνωστό, το Apple TV παίζει μόνο ταινίες που έχουμε στο iTunes. Αρχεία mkv, avi κτλ δεν παίζει. Υπάρχει όμως μια πατέντα που μπορείς να δεις όλα σχεδόν τα format, μέσω iphone ή ipad. Χωρίς jailbreak όλα αυτά.
Υπάρχει μια… θαυματουργή εφαρμογή για το iOS. To Air Video. Το οποίο μέσω προγράμματος server που εγκαθιστάς σε mac ή σε windows, streamάρει τις ταινίες στο iOS. Και μάλιστα δείχνει και subtitles. Το Air Video όμως, πλέον, έχει και την δυνατότητα Airplay. Video και ήχο. Οπότε έτσι στέλνεις την ταινία και στο Apple TV!
H ποιότητα του stream μπορεί να είναι μέχρι 5120 kbit/s.
Σημείωση: Το airplay έχει πρόβλημα με την κανονική έκδοση του Air Video Server. Παίζει όποτε του καπνίσει. Στέλνει συνήθως μόνο ήχο. Η λύση είναι να εγκαταστήσετε την beta έκδοση του Air Video Server.
Στην “παρέα” προστέθηκε ένα Apple TV. Μαζί με ένα home theater ηχοσύστημα.
Το Apple TV στην Ελλάδα είναι μια λειψή συσκευή. Δεν μπορείς να νοικιάσεις ταινίες από το itunes store πχ. Παρ’ όλα αυτά η δυνατότητα του Airplay, το κάνει μια χρήσιμη προσθήκη στο οικοσύστημα της Apple. Αν έχεις δηλαδή mac, iphone, ipad, το να μπορείς να streamάρεις ήχο και εικόνα από όλα αυτά σε μία tv και ηχοσύστημα, ανεβάζεις… level 🙂
Όλα ξεκίνησαν ψάχνοντας ένα ηχοσύστημα, που να έχει ίσως την δυνατότητα airplay, ή έστω κάτι σε bluetooth. Να μπορώ wireless δηλαδή να στέλνω ήχο από όλες τις συσκευές μου, χωρίς να βάζω και να βγάζω συνέχεια καλώδια και χωρίς να έχω περιορισμό στον χώρο φυσικά. Σε Airplay ηχοσυστήματα δεν έχουμε ακόμη σοβαρές και φτηνές λύσεις. (τουλάχιστον εγώ δεν βρήκα) Πέρα ίσως από κάποια μεμονωμένα ηχεία, που δεν μ’ ενδιαφέρουν αφού ήθελα κάτι σε surround. Πιο ολοκληρωμένη λύση.
Οπότε η επόμενη λύση ήταν ένα airport extreme airport express, μέσω του οποίου θα έστελνα ήχο σε κανονικό ηχοσύστημα. Η τιμή του όμως έτσι κι αλλιώς είναι κοντά στην τιμή του apple tv. Οπότε η επιλογή ήταν εύκολη πλέον. Προφανώς το apple tv είναι καλύτερη επιλογή, αφού δίνει την δυνατότητα πέρα από σκέτο ήχο, να στέλνεις και video. Έψαξα και για ένα καλούτσικο ηχοσύστημα και η… ζημιά έγινε… 🙂
Στην πράξη λοιπόν, το πράγμα δουλεύει όπως το ήθελα. Από οποιαδήποτε συσκευή μου μπορώ να στείλω video και ήχο. Όπως λένε και στο χωριό μου, απλά με το πάτημα ενός κουμπιού. 🙂 Η φάση με το airplay, στην ουσία τώρα αρχίζει. Η Apple ανοίγει το πρωτόκολλο σε 3rd party εφαρμογές κι έχουμε να δούμε μαγικά πράγματα. π.χ. Μόλις χθες έγινε update η εφαρμογή του imdb, το οποίο υποστηρίζει airplay. Δηλαδή πατάς να δεις το trailer μιας ταινίας και μπορείς να το στείλεις να το δεις στην τηλεόραση σου.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν φήμες ότι η Apple θα ανοίξει το πρωτόκολλο του airplay και για συσκευές τρίτων. π.χ. τηλεοράσεις. Οπότε θα παίρνεις μια τηλεόραση και θα έχει την δυνατότητα να δέχεται video και ήχο από τις iOS συσκευές μας. Δεν θα χρειάζεται καν η αγορά Apple TV. Ωραία πράγματα, αν γίνουν.
Αυτά για τον ήχο στο Apple TV. Τι γίνεται όμως με τις ταινίες? Εδώ υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει πρόβλημα για τις ταινίες ή σειρές που έχουμε σε mkv ή avi πχ. Το Apple TV μπορεί να δει μόνο ότι έχουμε περασμένο στο itunes, με τον περιορισμό που έχει αυτό στα video formats. Μία λύση είναι να μετατρέπουμε τα πάντα σε m4v. Εύκολο για να γίνει, αλλά πολύ χρονοβόρο. Για να μετατρέψεις ένα video χρειάζονται μερικές ώρες, αναλόγως και την ανάλυση της.
Άλλη λύση είναι να κάνεις jailbreak την συσκευή και να βάλεις plex πχ. Αυτό δεν το προσπάθησα ακόμη, καθώς έτσι κι αλλιώς δεν με βολεύει ακόμη, γιατί το plex for iOS δεν υποστηρίζει υπότιτλους. Πράγμα που είναι να γίνει στο επόμενο update του. Οπότε περιμένουμε να δούμε. Κι ελπίζω να υποστηρίζει και airplay. Τώρα υποστηρίζει, αλλά μόνο για ήχο. Αν δηλαδή θα μπορώ να stremάρω της ταινίες που έχω στον plex media server, μέσω iphone ή ipad στο Apple TV, θα είναι μια καλή λύση.
Στην φάση της beta του iOS 4.3, μέχρι κάποια φάση, η Apple είχε ενεργοποιημένα κάποια νέα gestures με 4 και 5 δάχτυλα. π.χ. με swipe με 4 δάχτυλα αριστερά ή δεξιά πηγαίνεις από εφαρμογή σε εφαρμογή. Ή προς τα πάνω και προς τα κάτω εμφανίζεις/εξαφανίζεις την multitasking bar.
Αυτή η δυνατότητα δεν εξαφανίστηκε τελείως τελικά. Μπορούμε να την ενεργοποιήσουμε με μία… πατέντα. Με την βοήθεια του xcode (δεν ξέρω αν παίζει και με το παλιό xcode) ενεργοποιείς την συσκευή σου για development. Αυτό γίνεται ανοίγοντας το xcode και συνδέοντας το ipad. Τότε σου βγάζει σχετικό κουμπί “Use for development”. Το πατάμε.
Πάμε τώρα στα settings του ipad, στα “γενικά” και ενεργοποιούμε (αν δεν είναι ήδη) τις “χειρονομίες πολυδιεργασίας”.